alene i vildmarken ulla
Foto: DR

15 ting vi har lært, og en enkelt vi ikke kan glemme, fra denne sæson ‘Alene i vildmarken’

Sjette sæson af ‘Alene i vildmarken’ er slut, og vinderen af årets mest ombejlede telttur er fundet. Her er alt det, vi har lært.

1. All you need is… en quooker-vandhane

Ægteparret fra Sønderjylland, Rosa og Steen, stod midt i en eksistentiel midtvejskrise, der umiddelbart havde sat sig så grumt på talebåndene, at de næsten ikke kunne tale dansk længere. (Hvad betyder “Dæ hæ we æ alle nowzin glæm” egentlig? Skud ud til underteksterne). De skiftede deres jyske parforholdsdrøm af et parcelhus ud med vildnisset, men fandt hurtigt ud af, at toppunktet for det moderne velfærdsmenneskes udvikling faktisk slet ikke er mentalt, men materielt: En quooker-vandhane. Simpelthen. Køb en og skriv så dit testamente.

alene i vildmarken
Rosa & Steen

2. Man kan godt være en mand, selvom man hedder Ulla

… og kommer fra Hvidovre. Sjældent har vi set en kvinde have så godt styr på sit værktøj og sit outdoortøj, men trods uddannelsen som ingeniør havde Ulla uden konkurrence sæsonens mest uduelige shelter. Hun kaldte det selv en hjerneblødning. Vi siger ok.

3. Dem, der kan fiske, overlever

Alle, der forsøger sig med at konstruere en fiskebåd, failer. De bruger simpelthen for meget energi på at prøve at padle i forhold til output. Til gengæld lader det til at være totalt tilfældigt, om der er fisk at fange i dit habitat eller ej. Men man kan med fordel øve sig på at slå en fisk ihjel og rense et garn hjemmefra.

4. Lægen er gud

Med hele tre hjemsendte, modvillige deltagere lader det til, at det er den norske læge, der i virkeligheden bestemmer, hvem der vinder. Det er ikke godt at have ondt i knæet og sove dårligt, men så er det heller ikke farligere for en robust kvinde i starttyverne som Ester. Men det er selvfølgelig smart at have en udefrakommende autoritet, der kan trække stikket, hvis du ikke er enig med din makker om hjemrejse. Det er også bare ret anti-klimatisk. Nu har vi endelig et rigtigt overlevelsesprogram, og så kommer den skandinaviske velfærdsmodel alligevel dér med en kære mor.

alene i vildmarken
Aslak & Rikke

5. Det er aldrig for sent at få en far

Rikke og Aslak kendte ikke rigtig hinanden før vildmarken, da far efter eget udsagn har brugt tre fjerdedele af sit liv på at arbejde. Det er en sårbar relation, som de dog begge uudtalt har besluttet sig for ikke at undersøge for meget, og selvom Rikke er en fuldvoksen kvinde, taler hun som en lille pige, der higer efter fars tid og anerkendelse. ”Hold op, hvor er du god, far”, siger hun igen og igen, mens far hellere vil konstruere indepejs, udekøkken og flisegulv i farvesorterede natursten end at tale med sin datter. Men der en sprække i enhver træmand, og den finder Rikke til sidst over en gang klappe-kage-sang ved lejrbålet. Hvad har de egentlig røget de der fisk med?

6. Man må ofre sig for kunsten

… mener Anna-Caroline og spankulerer nøgen rundt på sin sidste dag i vildmarken for at få pæne fotos med hjem til at male efter, mens de andre deltagere samler mos, bær og ryger fisk til forrådskammeret. Det er osse fint nok, og kunsten er vigtig, men du kan ikke klare dig på ren naturglæde, hvis du hverken er jæger eller samler.

alene i vildmarken
Normand & Berg

7. Kloakkens “blodige rotte”

De to soldaterveninder tog en uforglemmelig debat om, hvorvidt man må bruge vådservietter ved toiletbesøg, når man har ”en blodig rotte”, som Normann så poetisk formulerede sin menstruation, mens Berg argumenterede for, at man aldrig må smide andet end toiletpapir i toilettet. Den samtale håber vi, at nogen på et universitet vil skrive en detaljeret afhandling om, fordi den kan hives helt op på samfundsplan, når Normand insisterer på, at hun er ligeglad med at ødelægge kloaksystemet, fordi det har hun det bedst med, og så er der ”arbejde til dem”, mens Berg finder det usolidarisk ikke at have omtanke for miljø og det kollektive system. Vi tænker, at de to veninder nok ikke vil ses så meget fremover.

8. En rådden Labello kan redde liv

Man skal præcis 10 dage ind i en overlevelsestur, før alle hygiejnestandarder kastes på møddingen. Aslak finder en rådden, frossen Labello Classic, som ligner mumificeret skovsnegl, men som vildmarkens største he man formår han at renskure den med sin dolk, hvorefter ham og Rikke kan modstå den bistre norske vind.

alene i vildmarken
Ester & Anna-Caroline

9. Inspirational quotes-kuren

De rødkindede shelterpiger, Ester og Anna-Caroline, havde ikke problemer med moralen, men til gengæld ekstremt svært ved at fange mad. Når de havde nedtur, søgte de oprejsning i deres medbragte OG laminerede inspirational quotes. Det viste sig at være en benhård kur. Læren må derfor være: Man kan ikke leve af citater, men alene leve med dem (på væggen).

10. Ældre kvinder har en lavere forbrænding

Og det viser sig at være sandt, da Ulla nærmest intet spiste andet end bark og bær, men alligevel ender med at vinde. Vi kan også tilføje, at ældre kvinder er lykkeligt fritaget fra PMS, humørsvingninger og tudeture. Ulla kunne lege stilleleg med et norsk fjeld. Og vinde.

11. Man kan tage en midtjysk mand ud af smedefirmaet …

… men ikke tage smedefirmaet ud af en midtjysk mand. Aslak savnede sit arbejde, som en mor savner sin yngling. Så når Rikke savner sine tre børn hjemme i Vejle, savner Aslak arbejdet og sender en kærlig tanke til Torben, der skal lukke en vigtig aftale.

12. Det er hårdt at være feminist

Shelterpigerne gjorde fra start overlevelsesturen til et feministisk projekt, fordi de ville vise, at kvinder godt kan vinde i ‘Alene i vildmarken’. Det er et meget stort ansvar at lægge på egne skuldre, men det er ok at fejle på egne og ikke altid hele sit køns vegne.

13. Du er aldrig stærkere end din makker

Soldaterveninderne Normand og Berg tabte på, at Normand havde tonserenergi, mens Berg var træt, trist og opgivende allerede fra dag fem. Trods Normands vedvarende “aj, jeg synes, vi er seje”-udbrud og overrumplende glæde ved naturen, trak den mere moody Berg skibet ned, da sult, surhed og PMS bed. Også Ester og Anna-Caroline er uenige om afgang, men bliver hjulpet af lægen, der hjemsender Ester på sæsonens tyndeste grundlag, et ømt knæ.

Rikke

14. Det er træls at have mos i måsen

Men det vidste man jo faktisk godt. Man skal aldrig gå under firelags. Rikke fik nu alligevel sat en eftertrykkelig streg under, at man med tiden kører træt i at anvende naturens egen måtte som toiletpapir.

15. “Du skal ikke undervurdere en gammel kone”

Citat: Ulla. Og det skal vi lige love for, at hun fik ret i. Stæreblind, sulten og fodkold slentrede hun over målstregen som sæsonens store vinder. Ullas helt særlige je ne sais qoui har været bjergtagende, omend det til tider var pænt drøvtyggende. At se folk gumle på birkebark på tv er lidt som at sige muh til en ko, der ikke svarer. Hvorom alting er, så nærer vi den dybeste respekt for Ulla, og især på grund af den lille detalje, at hun gav lige præcis nul fucks for, at hun faktisk var den første kvinde til at vinde ‘Alene i vildmarken’. Måske den person, der har været mest kold i røven på tværs af alle sæsoner. At savne sin familie, siger du? Hvad er problemet? Jeg ser dem, når jeg kommer hjem.


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Footer graphics