glad mand
Foto: Unsplash

Morgenbeats: Denne uge tilhører mændene, MØ og de bongskæve ornitologer

Endelig blev det mandedag, og så er det nu, du skal høre Dolly Parton. Morgenbeats at your service.

1. #mandpåmangemåder 

Kvinderne har deres egen kampdag 8. marts, men i morgen tirsdag er det hele verdens mandedag – ej at forveksle med den navnkundige ‘Bøf og Blowjob-dag’, som falder 14. marts.

Det var først i 1999, at dagen for alvor slog igennem, da historielektoren Doktor Jerome Teelucksingh fastsatte datoen og grundlagde den internationale organisation International Mens Day. Sidste år satte organisationen fokus på mænds psykiske sundhed, og i år har de valgt at bruge dagen på at fejre positive mandlige rollemodeller.

Dagen fejres i mere end 60 lande verden over, mens Kvinfo herhjemme har introduceret #mandpåmangemåder. Vi foreslår, at man bruger dagen lige her på Heartbeats, hvor vi kipper med flaget og giver en cellofanfri mandekurv af artikler og podcasts om den moderne mand og maskulinitet.

2. Velkommen i klubben

Du vidste måske ikke, at du var til elektronisk shamanisme, men det er du, din lille fetichist. Og godt for dig. For i denne uge går kunstnerne Kill J og Rumpistol sammen om at lave forestillingen ELECTRONIC, som er en slags live-musikalsk historietime og teaterforestilling i ét, som finder sted på teater Sort/Hvid. Kort sagt: Kunstnere og skuespillere præsenterer lyden af de seneste 30 års elektroniske klubmiljøer ved hjælp af originale samples, gamle trommemaskiner og synthesizere fra dengang, klørkonge var knægt.

Her på redaktionen mener vi, at al historieundervisning bør serveres på et bagtæppe af ‘umti-umti’. Nu ved vi, hvor vi skal gå hen.

3. Charme, selvtillid og lækkert hår

Hvor skal vi begynde med dette overflødighedshorn af en nyhed? At det her er en film, som vores alle sammens Ditte Giese i overstadig begejstring troede var baseret på musikvideoen til ‘Last Christmas’, at vores alle sammens dragemutti, Emilia Clark, spiller hovedrollen, eller at vores alle sammens Peter Mygind har en lille birolle – som høj, flot dansker. Men som du kan se herunder er det lige så meget Peter Mygind, som fik en ordentlig en på opleveren over at være med i filmen ‘Last Christmas’ – som kun har musik af George Michael.

Det rørende klip hvor Peter Mygind ser sig selv skamrost. Det er jo snart mandedag…
… og dengang Mygind lavede damer.

4. Må vi drikke vand for MØ?

Dansk popmusiks ubestridte guldæg, Karen Marie fra Fyn, har investeret i et firma, der hedder Postevand, som sælger postevand. Ja, den er sgu god nok. De SÆLGER postevand! Men hvorfor? Fordi vi skal passe på grundvandet og sige ‘nej’ til pesticider – nogenlunde sådan lyder logikken fra MØ og firmaet, der ikke vil have, at vi køber vand på flaske, men køber deres vand i stedet. Og køber en af deres t-shirts. Som det eneste medie i kongeriget fatter vi ikke en dadel her. Det er lidt som at tage patent på luft. Vi er at finde ved vandhanen. MØ’s musik elsker vi heldigvis stadigvæk.

5. Én på lampen, tak

Vi danskere har altid haft en evne i verdensklasse til at tænde lyset. Det erfarer man hurtigt, når man færdes i udlandet, hvor visse folkefærd har et nærmest sadistisk, ja, blitzende forhold til, hvad en lampe skal kunne. Av! Men danskens glødende førerposition havde næppe eksisteret foruden en vis hr. Poul Henningsen, der med sine ikoniske PH-lamper gjorde hjemmets lyskilder til de rene designobjekter. I denne første samlede fortælling om dansk lampedesign, som udkommer på forlaget Strandberg Publishing på fredag, starter rejsen netop hos PH. Bogen udfolder samlet set 100 fortællinger om lyset i moderne dansk design gennem tekst og billeder, og så ved vi godt, hvad vi skal ønske os til jul.

6. Bongfunk og fuglekald

Nu bliver det gakket og godt. Landets måske mest kuk-kuk kultband, Dans og Lær, som for et årti siden debuterede med pladen ‘Havens Fugle’ i den meget oversete genre bongfunk, spiller jubilæumskoncert på Hotel Cecil. Trods genrens åbenlyse hitkvaliteter har ingen andre bands siden givet sig i kast med den ørehængende mikstur bestående af gamle fuglekald-feltoptagelser, biologilærer-voice-over og stramme keyboard-beats. Vi ser frem til et episk genhør med hits som ‘Gulspurv’, ‘Mursejler’ og ikke mindst ‘Grønirisk’.

7. Apokalypsen kun et klik væk

Medienyt: Det kan potentielt gå hen at blive den direkte vej til en rigtig nedtur, men vi giver alligevel kudos til nærværende nationalstat for at lave hjemmesiden miljøtilstand.nu. Her kan menig mand og kvinde lige tjekke ind på miljøet og læse, hvordan det går med det danske grundvand, naturen, dyrene, forureningen, støjen. Som at gå til tandlægen, bare med miljøet, siger Miljøstyrelsen selv. Det er jo netop derfor, man aldrig går til tandlægen… Men videoen er flot.

Alt var bare federe i 1977. Dolly Parton inklusive.

8. Enter the Dollyverse

Amerikas ubestridte dronning af country er blevet genstand for en yderst vellykket podcast, som redaktionen ikke er blege for at anbefale. ‘Dolly Parton’s America‘ er lavet af den amerikanske journalist og radiovært Jad Abumrad, som er vokset op i Partons hjemstat Tennessee, men trods sine nogle-og-fyrre år ikke rigtig vidste, hvem hun var, før han lavede en podcast om hende. Det er blevet til en særdeles magnetisk fortælling på ni afsnit, der starter med ikonets “sad ass songs” og bevæger sig ind på hendes liv, musik og kulturelle betydning som samlende kraft i et splittet USA.

9. Blame it on her juice!

Efter en meget anmelderrost koncert på Roskilde Festival blev det hurtigt annonceret, at Lizzo ville komme tilbage og give endnu en koncert i Danmark. Oprindeligt skulle hun spille på Store Vega, men efterspørgslen var så stor, at koncerten rykkede til KB Hallen. Så hvis du var en af de heldige, der nåede at få fingrene i en billet, er vi helt sikre på, at du vil føle dig Good As Hell på tirsdag. Alle I andre kan nyde Lizzo give den gas herunder.

Footer graphics