Kaffe
Foto: Rita Kuhlmann

Det mest bitre, du lærer i dag: Espresso er dårligere for mænd end for kvinder

Analyser viser, at der er en sammenhæng mellem forhøjet kolesterol og espresso hos begge køn, men især hos mænd. Hvordan man brygger sin kaffe spiller også ind.

Er du mand, og drikker du 3-5 espressoer i løbet af en dag, så er der en risiko for, at du har forhøjet kolesterol. For kvinder er risikoen kun cirka halvt så stor.

Sådan lyder konklusionen på et nyt norsk studie fra UiT Artic University of Norway, skriver Bloomsberg.com.

Omvendt forårsager filterkaffe et højere niveau af kolesterol hos kvinder end hos mænd, der indtager samme mængde. Seks kopper filterkaffe om dagen havde således ingen effekt på mænd, men øgede niveauet af kolesterol hos kvinder.

Forvirret? Mon ikke. Og løsningen er lidt flad…

Vil man helt udrydde risikoen for forhøjet kolesterol, skal man nemlig ifølge undersøgelsen drikke noget så umoderne som instant kaffe. Her er der nemlig ikke nogen signifikant sammenhæng, hvilket ifølge forskerne giver god mening, fordi den type kaffe kun indeholder små mængder af kolesterol-forhøjende ingredienser.

I det nye studie har man undersøgt mere end 20.000 mænd og kvinder i Norge for at blive klogere på forholdet mellem espressokaffe og forhøjet kolesterol i blodet. Konkret har man taget blodprøver og analyseret data i forhold til de medvirkendes køn, typen af kaffe og antallet af kopper i løbet af en dag.

Og overraskende nok for forskerne spiller køn altså en stor rolle, når det handler om kaffe.

Faktisk var den eneste slags kaffe, der ikke havde nogen særlig effekt på kønnene, såkaldt cafeteria-kaffe.

Der er ikke noget nyt i, at de naturligt fremkomne kemiske stoffer i kaffe som diterpenes, cafestol og kahweol har en sundhedsmæssig effekt, fordi de kan øge kolesterol-niveauet.

Men de er ikke som sådan skadelige, så længe man begrænser sit indtag af kaffe. Kolesterol er i sig selv heller ikke skadeligt, tværtimod er det afgørende for at have en normal kropsfunktion.

Alting skal selvfølgelig tages med et gran salt i den her snak – andre studier har tidligere påvist, at kaffe faktisk kan sænke risikoen for hjertekar-sygdomme.


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Find mere om
Footer graphics