pride
Foto: Shutterstock

Ja tak: Par af samme køn bliver gift mere end nogensinde

Nye tal fra Danmarks Statistik viser en markant stigning i registrerede par og ægteskaber med to af samme køn.

August er normalt højsæson for bryllupper, men hvis man alligevel synes, at der hænger ekstra mange bryllupsinvitationer på køleskabet i år, er man nok ikke helt galt afmarcheret.

I hvert fald ikke hvis der er tale om ægteskab mellem to af samme køn.

Siden 2010 er antallet af registrerede par og ægtepar af samme køn nemlig steget med hele 49 %. Og det betyder, at vi i dag befinder os på et rekordhøjt niveau.

Mens man i lande som Polen, Rusland og Tyrkiet stadig ikke tillader, at homoseksuelle indgår ægteskab, er der herhjemme tale om en stigning på i alt 1.850 siden 2010, hvilket munder ud i 5.613 par i alt, ifølge Danmarks Statistik.

Men ikke alene gifter danskerne sig mere, de gifter sig også mere end de ikke gør.

”I 2020 ser vi for første gang nogensinde, at halvdelen af parrene er gift, hvor der i foregående år stadig har været overvægt af par, som har levet i registreret partnerskab,” siger Lisbeth Harbo, der er specialkonsulent hos Danmarks Statistik.

Udviklingen hænger af logiske årsager sammen med indføring af muligheden for ægteskab mellem to af samme køn, som i Danmark fandt sted i 2012 – fire år senere end Norge, men fem år tidligere end Tyskland.

Indtil 2012 var det derfor de registrerede ægteskaber, der fyldte i den danske statistik.

Geografisk spredning

Ser man på, hvordan samkønnede ægtepar fordeler sig rundt i landet, er der også sket et skred hen over de seneste 20 år.

København og området omkring Aarhus ligger stadig i front med hensyn til antallet af registrerede par, selv om forspringet til resten af landsdelene er blevet mindre. Procentvis er det altså Vestjylland og Sydjylland, der har oplevet den største vækst.

Mellem 2010 og 2020 er antallet af samkønnede ægtepar steget med henholdsvis 78 og 77 procent, hvilket hænger sammen med et relativt lavt antal i udgangspunktet.

”Der er altså tale om en geografisk spredning af de samkønnede ægtepar mod andre af landets egne end hovedstaden siden 90’erne,” siger Lisbeth Harbo.

Footer graphics