Halloween Nationalmusset
PR-foto

Morgenbeats: Når egopikken erkender verdens kussevrede

Alt hvad du har brug for at vide om ugen der kommer om Halloween, sexlegetøj og fotokunst – udvalgt af redaktionen.

1. BØH!! (del 1)

Halloween

Ja, vi ved det, det er igen tid til det dér amerikanske halløj, du engang havde dybe aversioner imod, men som du langsomt har taget til dig, fordi du faktisk synes, det er skideskægt og meget mere skideskægt end fastelavn, fordi man ikke behøver smadre på en åndssvag tønde i frostvejr, og fordi det meget nemmere bare at ringe på hos naboen eller råbe “bøh” til vejens børn med kajen fuld af ketchup og fylde deres pose med matadormix, og det var så det, men redaktionen påpeger dog lige en vigtig Halloween-regel, nemlig at den først fejres på torsdag efter mørkets frembrud og hverken i dag, i morgen, i weekenden eller søndag morgen, bare fordi det passer din familie og Oscars fodboldtræning bedst, så altså, TORSDAG AFTEN, FOLKENS… og nu skal vi lige have lov til at trække vejret…

2. Kort nyt 

I disse tider hvor de flestes tidsfornemmelse er baseret på de 58 minutter, et gennemsnitsafsnit af en gennemsnitsserie på Netflix eller DR.dk varer – alt under er for kort, alt over gabende kedsommeligt, hvis altså ikke det lige er ’Joker’ eller ’A Star is Born’ – er det så dejligt med noget anakronistisk og analogt som en filmfestival, der hylder kortfilm. Og til de unge: En kortfilm er ikke et YouTube-klip eller en snap, men en kunstnerisk fortættet, kort fortælling. Og der er både nye og gamle sager på programmet. Lidt fra århundredets begyndelse og smagsprøver fra New Danish Short. Kort og godt: Det bliver godt og kort.

3. Lidt længere nyt

Morgenbeats lærer noget hver dag, således også i dag, hvor begreber som ”orgasmekløft” og “sextendenser” har fløjet om ørene på os. Vidste du, kære læser, at 95 procent af heteroseksuelle mænd får orgasme under samleje, mens kun 66 procent af heterokvinderne får det? Er det retfærdigt? Nej, overhovedet ikke. Når man så samtidig hører, at 86 procent af homoseksuelle kvinder får orgasme ved sex, ja, så overvejer visse dele af redaktionen at springe den vej. Egopik kalder vi det. OG kussevrede. “Penetration er overvurderet”, som min sidemakker formulerede det. Men løsningen findes selvfølgelig for orgasmeligestillingsorienteredeheteropar (wow, et ord på 40 bogstaver!). Man kan helt droppe ind-ud-ind-ud for i stedet ty til gnubberi, finger, savl eller måske elektroniske hjælpemidler. Derfor tager 2/3 af redaktionen til We-Vibe i Kødbyen denne uge og spiser snasket fingerfood og lærer noget om innovativt sexlegetøj.

4. Kender du Keld?

Fotografen Keld Helmer Pedersen

Og fra seksuel habitus til lidt mere kulturel habitus. ”Den bedste fotograf, du aldrig har hørt om,” skrev det britiske magasin Creative Review i 2007 om Keld Helmer-Petersen (1920-2013), og nu udgiver forlaget Strandberg Publishing en bog med Helmer-Petersens fotografier – samtidig med at Den Sorte Diamant viser udstillingen ‘Finding Beauty’ med hans værker. Ifølge forlaget var han “den første dansker, der for alvor arbejdede med kameraet som kunstnerisk redskab til at skabe fotografier, der skulle beundres for deres æstetiske og grafiske kvaliteter. Han omsatte sine iagttagelser af den moderne verden til iøjnefaldende, nytænkende billeder.” Da han i 1948 som 28-årig udgav bogen ‘122 Farvefotografier’, bragte amerikanske LIFE magazine et uddrag.

Bogen med Keld Helmer-Petersens fotografier er ude nu.
Foto af Keld Helmer-Petersen
Et af Helmer-Petersens smukke farvefotografier.

5. Årets julegaveidé til 68’er-mor

Det er mega svært at finde på gaver til mennesker i en høj alder, som har alt og mangler intet (bortset fra nye knæ) og bliver fornærmede, hvis man ikke kommer med en julegave, men sukker over overbrug og spild, hvis de får noget, de “ikke har brug for”. I flere år var det derfor moderne med ‘giv en ged’ eller ‘send en afrikansk pige i skole’, men her er et lille gavetip til feministmor og maxistfar: ‘De Uledsagedes Bog’ er netop udkommet. Michael Graversen og Mads Nygaard har samlet vidnesbyrd fra uledsagede flygtningebørn om deres rejse gennem Europa – væk fra krig, på vej mod en fremtid. Overskuddet går til De Uledsagedes Rejsehold, som hjælper de uledsagede med flybilletter og logistik, så de kan få deres forældre hertil, hvis og når de har ret til familiesammenføring. Mor kommer til at knibe en tåre.

6. Monumental akryl i Kødbyen

Det er ikke al billedkunst, der går i blodet, men det er rigtig fedt, når det sker. En af de kunstnere, der får vores hjerteslag til at hamre, er den 46-årige danske kunstner Troels Carlsen, som netop har slået dørene op til soloudstillingen ’Reverie’ i Kødbyen på galleri Eighteen, der er et søstergalleri til V1. Her kan man se fem nye, monumentale akrylmalerier fra Carlsens hånd, der blander leoparder og menneskelig anatomi i en surrealistisk billedsuppe, man bare må slubre i sig. Åbent onsdag-lørdag og udstillingen kører frem til 23. november.  

7. BØH!! (del 2)

Hvis du ikke kan få nok at at gå rundt med hatten i hånden og tigge slik hos naboerne, er der også en sand overflødighedsbuffet af kulturelle tilbud til de FOMO-ramte. Copenhagen Phils eksperimenterende og interaktive Open Orchestra – hvor man både kan gå rundt blandt musikerne og nærstudere eksempelvis stryger- eller blæsersektioner eller selv forsøge sig som dirigent med hjælp af virtual reality – spiller Halloween koncert (hvad Tjajkovskij og Beethoven så end har at gøre med monstre og græskar.) På Nationalmuseet kan man komme til middag med de døde, og i Tivoli er der mindst 300 monstre på spil, siges det. Jaja, der sker sikkert også en masse andet skide skræmmende på torsdag, men det må du altså selv gå og rode med.

Footer graphics