Nikita Klæstrup

Nikita Klæstrup: Derfor er astrologi vildt moderne igen

At sige, at astrologi oplever lidt af en renæssance for tiden, ville være en underdrivelse. Det har altid været tilgængeligt som en sjov gimmick bagerst i damemagasinerne, hvor hus-astrologen kunne fortælle dig, at du snart ville møde en mørk, høj fremmed eller få økonomisk fremgang. Det alternative kommer og går i bølger, så er det…

At sige, at astrologi oplever lidt af en renæssance for tiden, ville være en underdrivelse. Det har altid været tilgængeligt som en sjov gimmick bagerst i damemagasinerne, hvor hus-astrologen kunne fortælle dig, at du snart ville møde en mørk, høj fremmed eller få økonomisk fremgang.

Det alternative kommer og går i bølger, så er det krystaller, så er det numerologi, så er det healing eller oprydning med Marie Kondo.

Men astrologi er i den grad tilbage, og temmelig mange mennesker har på det seneste fået øjnene op for, at astrologi er meget mere end pseudospådomme akkompagneret med forårets trends og en sikker metode til at tabe 10 kg på en uge.

I Danmark er ’Astropod’ – en podcast om astrologi og intet andet – for eksempel blevet utrolig populær og har nærmest udelukkende 5-stjernede ratings fra lytterne. Og mere internationalt har meme-siden, Notallgeminis, næsten 400.000 følgere. 10 millioner har hentet app’en Daily Horoscope. Men hvorfor er astrologi blevet så populært igen?

Det mest ligetil svar ville nok være, at astrologi giver én en unik chance for ansvarsfralæggelse. Når jeg af mine omgivelser, familie og kæreste bliver anklaget for at være intimiderende, følelseskold og manipulerende, kan jeg altid sige: “Det er ikke min skyld. Jeg er jo skorpion”. Smart.

En anden åbenlys årsag til astrologiens renæssance er vores konstante behov for selviscenesættelse og selvros. Selv det værste stjernetegn – jeg kigger på jer tvillinger – har jo noget godt i sig.

Men det er mere end det. Astrologi kan ligesom religion være med til at give en følelse af samhørighed med universet. At der er en større plan derude. Men i modsætningen til religion er astrologi langt mere rummelig. Selvom astrologien siger, at skytten er en skank, så beder den ikke skytten om at samle benene og bede om syndsforladelse.

Der er en kendt fordom, der lyder, at astrologi er ’noget for kvinder’. Og det er der måske noget om. En meningsmåling foretaget af YouGov for Kristeligt Dagblad viste, at kvinder oftere end mænd deltager i aktiviteter blandt andet indenfor astrologi. Det er der måske også en god grund til. Som tidligere nævnt er astrologien mere rummelig end de traditionelle, mainstreamreligioner, og hvis der er en gruppe, som religion altid har haft svært ved at rumme, så er det kvinder. Sådan er det ikke i astrologi!

Men hvorfor kommer den tilbage nu? Altså, vi kan vel alle sammen blive enige om, at verden efterhånden har udviklet sig til én stor, rodet losseplads. Alene af den grund kan det virke tillokkende at ty til religion eller andre spirituelle tankemønstre. Og såfremt man ikke er en af de mange, der har valgt religion fra for længst, har de etablerede religioner nogle imageproblemer, som man ikke ser i astrologi.

En større gruppe af astrologer har for eksempel, så vidt jeg ved, aldrig systematisk misbrugt børn. Og efter min bedste overbevisning er der aldrig sket et større terrorangreb eller andre drab i astrologiens navn. Og astrologi bliver ikke brugt som undskyldning til at undertrykke nogen baseret på køn, seksualitet eller etnicitet. Det er med andre ord ikke forbundet med hverken vold eller slutshaming at bekende sig til astrologi.

Astrologi er også blevet lettilgængelig og letforståelig. Du behøver ikke købe lange, komplicerede bøger om astrologi eller dyrt udstyr som juicepressere eller yogaklippekort. Al den viden, du skal bruge, kan du finde lige så let, som du kan få adgang til at bingewatche alle sæsoner af ’Venner’ for tredje gang for at fylde tomrummet i dit liv. Så på den måde er astrologi også lidt mindre tidskrævende og ret folkelig. Den kræver hverken en høj uddannelse eller rigdom.

Astrologi er igennem diverse meme-sider også blevet gjort underholdende og mainstream. Man behøver ikke at være astrolog for at sende sin veninde et meme om, hvordan tvillinger er totalt two-faced. Og intet samler folk som humor – og hadet til tvillinger. Det er altså ikke bare en popkulturel pseudovidenskab, men derimod en spirituel, new age-religion som hver dag giver mennesker over hele kloden retning og en følelse af, at der er en mening med den galskab, vi kalder vores verden og menneskehedens fællesskab.

Alle disse faktorer spiller ind på, hvorfor astrologi er blevet populært igen. Og derfor kommer jeg til fremover at skrive om astrologi her på Heartbeats.

Kærlig hilsen

Nikita, skorpion med krebs i ascendanten

Find mere om
Footer graphics