En plads i solen
Lunt sand mellem tæerne, azurblå pools, liggestole og parasoller, så langt øjet rækker. Ser du også et charter-paradis for dig nu? Det er i hvert fald sådan, de fleste af os kender De Kanariske Øer. Mens nogen går rundt i den bugnende hotelbuffet og prøver at finde ud af, hvad de gerne vil spise, er bådflygtninge fra Afrika på vej over det skummende, nådeløse hav. Ukrainske krigsflygtninge står i baren, fordi de har været nødt til at forlade deres land og deres karriere, og rodløse danskere og svenskere, der har haft en hård tur med livet, kommer ned for at dulme hverdagen. For solen er der jo, det store fælles trækplaster. Alt det indkapsler filminstruktør Mette Carla Albrechtsen i sin dokumentarfilm, ‘En plads i solen’, der netop har haft premiere på TV 2.
Dokumentaren formidler på æstetisk og respektfuld vis den smeltedigel, som øen midt ude i Atlanterhavet er. Det er rørende, smertefuldt og sjovt på en gang, når vi møder de forskellige mennesker, der har valgt at prøve lykken på Gran Canaria. Albrechtsen formår at forene verdens store kriser, fra de personlige og eksistentielle til klima- og migrationskriser, om en pool. Vulkaner går i udbrud, og planterne bliver mere og mere svitsede, alt imens lalleglade turister med pengekatte om halsen skal prøve at ride på en kamel i en karavane henad stranden.
Det er en dreven og langsom billedside, som dokumentaren, og den skaber unægteligt reminiscenser til den anmelderroste film ‘Aftersun’ med Paul Mescal i hovedrollen. Og det er virkelig en kvalitet. For langsomheden gør, at filmen bliver en decideret smuk oplevelse, samtidig med at der er god action på indholdssiden. For den dvæler ikke ved de enkelte historier, men stykker det store billede sammen i en poetisk mosaik, der giver anledning til en god refleksion over vores fælles privilegier, og hvordan verden egentlig hænger sammen.
Roadrunner
I dokumentarfilmen ‘Roadrunner’, instrueret af Morgan Neville, følger vi den karismatiske stjernekok Anthony Bourdain. Han var en rockstjerne i madens verden med alt, hvad det indebar af sprut, stoffer og sex i baglokalet.
På overfladen havde han det perfekte liv. Han var rig, succesfuld, populær og levede af at rejse verden rundt og spise god mad. Derfor chokerede det alle, da han på tragisk vis tog sit eget liv tilbage i 2018. Hvordan det kunne ende der, ligger som et underliggende spørgsmål i dokumentaren, som gennem et væld af dragende arkivklip giver et rørende indblik i mennesket Anthony Bourdain og det mørke, han gemte indeni.
’Roadrunner’ er et smukt punktum for et menneske, der havde så mange lag, at man aldrig rigtig bliver mæt.
Dokumentaren kan lejes på Viaplay
Supersonic
Med de mange rygter, der lige nu sværmer omkring, hvorvidt det legendariske Gallagher brødrepar igen vil genforenes, er dokumentaren fra 2016 ’Supersonic’ om bandet Oasis et perfekt og nostalgisk tilbageblik. Den kaster lys over rockbandet, der definerede britpoppen i sin korte regeringstid fra 1994 til 1996.
Dokumentaren er fuld af fantastiske råklip, som spænder helt fra bandets begyndelse i en kælder i Manchester, til deres legendariske koncert på en mark i Knebworth. Året var 1996, og Noel Gallagher kalder i dokumentaren koncerten for ”the last great gathering of the people before the internet.”
Der er fuld smæk på stoffer, slagsmål, sex og engelske skældsord, for Gallagher-brødrene er ’lads’ med alt, hvad det indebærer. Autentiske som bare fanden, og ægte arbejderklasse.
Kan lejes på Filmstriben
Grundtvig
Grundtvig er et navn, som mange forbinder med salmesang i kirken og en vis mand med langt skæg. Men DR’s nye dramadokumentarserie i tre afsnit fra 2024 formår at kaste lys over de mange facetter af denne betydningsfulde figur i dansk kulturhistorie. Serien følger Grundtvig fra ung præstestuderende til hans oprør mod datidens kirkelige normer og videre gennem hans både skandaløse og produktive liv.
Vi bliver præsenteret for tre epoker af Grundtvigs liv – som præst, politiker og digter. Havde han levet i dag, ville han have været en utroligt irriterende blogger, som var til stede på samtlige sociale medier, for han havde en ustoppelig trang til at ytre sig. Med et gennemsnit på 3,3 skrevne sider om dagen gennem de 74 år, han var aktiv, må Grundtvig siges at have været en ekstremt produktiv skikkelse.
Hans liv var præget af skandaler, men også af betydelige bidrag til folkeoplysning, folkestyre og folkekirken, som vi kender den i dag. Han har spændt bredt, og derfor er det da også en udfordring at fortælle historien om N.F.S. Grundtvig på tre afsnit. Serien formår dog at give et værdifuldt indblik i Danmarks mest produktive salmedigter nogensinde og en mand, der i dag stadig er et levende mysterium.
Kan streames på DR TV
Kandis For Livet
‘Kandis For Livet’ sidder i dig, længe efter, at du har forladt biografen, eller slukket computeren. Dokumentaren er livsbekræftende og rørende som få og formår at få de mest indadvendte, skæve eksistenser i Kandis’ ekstremt loyale fanklub til at åbne for deres mest sårbare sider.
Alle finder de trøst og mening med livet gennem deres forhold til dansk-top-sangeren, som de dyrker som en anden Personal Jesus. Det er både grænseoverskridende og bevægende, når Henning med tårer i øjnene fortæller, at han passer Johnnys ekskones grav og sørger for friske blomster, selvom han aldrig har mødt hende.
Vi møder også Søren, der – efter morens død – bor alene med sin hund. Han brænder hendes ejendele for at undgå at støde ind i andre, der har tøjet på, og tager på ferie alene til Syden og tænker over livet. Og så er der de tre blinde brødre, der synes at være lige så afhængige af hinanden som af Johnnys musik. ‘Kandis For Livet’ handler om kærlighed og ensomhed, om at tage afsked og finde håb. Den bør ses af alle.
Klub Kranium
Josephine, Jay og Mareridt. De tre venner driver rundt i gaderne i fuld goth-mundering i en lille nordjysk flække. I fritiden finder de roadkill, som de flår og koger under rituelle ceremonier for at udstille knoglerne i deres husalter. En dag forelsker Josephine sig i den smukke Jan fra Instagram, og det gotiske trekløver udfordres. ‘Klub Kranium’ er blevet sammenlignet med DR-klassikeren ‘Heavy Agger’ fra 1986 og vandt prisen som årets danske dokumentar på CPH:DOX, og det er fuldt fortjent. Instruktør Frigge Fri formår virkelig at indfange gothkulturens ånd og æstetik og ikke mindst de clashes, der opstår, når den outrerede subkultur møder et sovende provinsmiljø.
Kan streames i serieformat på DR.dk
70/30 – demokratiets kapløb med klimakrisen
Hvem tager egentlig ansvar, når klimakrisen ånder os allesammen i nakken? Siden svenske klimaaktivist og skolestrejker Greta Thunberg fik ‘Fridays for Future’ på alles læber, har klima haft en altoverskyggende rolle i politik især. Instruktør Phie Ambo står bag ’70/30′-dokumentaren og tager os med til folketingsvalget i 2019, når grønne græsrodsbevægelser demonstrerer ude foran Statsministeriet. I forhandlingslokalet med den siddende klimaminister, Dan Jørgensen, og daværende forkvinde for klimaudvalget, Ida Auken, er vi med, når den historiske og bindende klimalov bliver til. En lov der fastslår en 70 procents reduktion af CO2 udledninger i 2030 mod klimaneutralitet i 2050.
Dokumentaren er et bevisbyrde til både nye og ældre generationer båret af håb og sammenhold i en tid, hvor kriserne utålmodigt står i kø og ikke venter på de voksne.
Kan streames på Politiken.dk eller lejes på Filmstriben
Skål
Med sine lange dreadlocks og næsepiercing ligner 21-årige Dania måske mere én, der hænger ud i ungdomshuset end i den lokale menigheds gospelband. Hun er vokset op i et stærkt troende hjem i det færøske bibelbælte og er lige flyttet til Torshavn, hvor hun kæmper med splittelsen mellem sin kristne baggrund og en spirende færøsk ungdomskultur, der ønsker at løsrive sig fra traditionerne. Sammen med kæresten Trygvi, der er vokset op i et sekulært hjem og skriver kontroversielle hiphop-tekster, starter hun sit eget lille ungdomsoprør og undersøger, om det overhovedet er muligt at forene dogmatisk tro og moderne frisind. Det hele udspiller sig på et bagtæppe af tågede bjerglandskaber og græssende får, og det er intet mindre end en fryd at se på.
Kan lejes på Filmstriben
Love on the Spectrum (sæson 2)
Der er absolut ri-ge-ligt med dating-programmer derude, men her har vi alligevel at gøre med en ganske original. Netflix’ australske dokumentar giver et indblik i, hvordan datinglivet kan være for unge, der er på autisme-spektret. Det er der blevet en både dybt rørende og underholdende omgang fortællinger ud af. For ikke at snakke om et skønt karaktergalleri.
Dokumentaren glimrer ved at tage sig god tid til at vise hver enkelt persons udvikling. Du føler virkelig med dem, uden det kammer over i nogen form for nedværdigelse. Når nogen lander date nummer to, deler du deres glæder. Især hvis du har set sæson 1, for i 2’eren følger vi op på flere af karakterernes kærlighedsliv, hvilket gør for særligt én rørende historie. Dokumentaren kan generelt ses som en hyldest til det faktum, at vi alle er vidt forskellige, og at der ikke for nogen af os er en direkte vej til kærlighed eller succes.
Kan streames på Netflix
My Octopus Teacher
Ud fra den Sydafrikanske kyst svømmer fridykkeren Craig Foster rundt og i ‘My Octopus Teacher’, som i øvrigt vandt en Oscar for bedste dokumentar i 2021, tager han os med ned under overfladen, hvor mødet med en blæksprutte bliver en livsændrende affære. Det er næsten meditativt at følge den livlige blæksprutte gennem koralrev i det turkisblå vand og se den vokse sig stor og kæmpe mod hajer indtil den til sidst finder en mage og reproducerer sig. At dyr er langt mere intelligente, end vi lige går og tror, er efterhånden en kendsgerning. Alligevel er det overraskende, hvor forbundne vi mennesker og blæksprutter synes at være, og man får lyst til at finde snorkel og svømmefinner frem for bare at få en snært af den forbudte kærlighed, der venter i havets blå.
Kan streames på Netflix
Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️