Foto fra 'Kandis for livet' på DR. Fotograf: Stroud Rohde Pearce

Her er de bedste dokumentarer, du kan streame lige nu

Redaktionen kommer med deres bud på de bedste dokumentarer lige nu.

Kandis For Livet

‘Kandis For Livet’ sidder i dig, længe efter, at du har forladt biografen, eller slukket computeren. Dokumentaren er livsbekræftende og rørende som få og formår at få de mest indadvendte, skæve eksistenser i Kandis’ ekstremt loyale fanklub til at åbne for deres mest sårbare sider.

Alle finder de trøst og mening med livet gennem deres forhold til dansk-top-sangeren, som de dyrker som en anden Personal Jesus. Det er både grænseoverskridende og bevægende, når Henning med tårer i øjnene fortæller, at han passer Johnnys ekskones grav og sørger for friske blomster, selvom han aldrig har mødt hende.

Vi møder også Søren, der – efter morens død – bor alene med sin hund. Han brænder hendes ejendele for at undgå at støde ind i andre, der har tøjet på, og tager på ferie alene til Syden og tænker over livet. Og så er der de tre blinde brødre, der synes at være lige så afhængige af hinanden som af Johnnys musik. ‘Kandis For Livet’ handler om kærlighed og ensomhed, om at tage afsked og finde håb. Den bør ses af alle.

Se den på DR

Klub Kranium

Josephine, Jay og Mareridt. De tre venner driver rundt i gaderne i fuld goth-mundering i en lille nordjysk flække. I fritiden finder de roadkill, som de flår og koger under rituelle ceremonier for at udstille knoglerne i deres husalter. En dag forelsker Josephine sig i den smukke Jan fra Instagram, og det gotiske trekløver udfordres. ‘Klub Kranium’ er blevet sammenlignet med DR-klassikeren ‘Heavy Agger’ fra 1986 og vandt prisen som årets danske dokumentar på CPH:DOX, og det er fuldt fortjent. Instruktør Frigge Fri formår virkelig at indfange gothkulturens ånd og æstetik og ikke mindst de clashes, der opstår, når den outrerede subkultur møder et sovende provinsmiljø.

Kan streames i serieformat på DR.dk


70/30 – demokratiets kapløb med klimakrisen

Hvem tager egentlig ansvar, når klimakrisen ånder os allesammen i nakken? Siden svenske klimaaktivist og skolestrejker Greta Thunberg fik ‘Fridays for Future’ på alles læber, har klima haft en altoverskyggende rolle i politik især. Instruktør Phie Ambo står bag ’70/30′-dokumentaren og tager os med til folketingsvalget i 2019, når grønne græsrodsbevægelser demonstrerer ude foran Statsministeriet. I forhandlingslokalet med den siddende klimaminister, Dan Jørgensen, og daværende forkvinde for klimaudvalget, Ida Auken, er vi med, når den historiske og bindende klimalov bliver til. En lov der fastslår en 70 procents reduktion af CO2 udledninger i 2030 mod klimaneutralitet i 2050.

Dokumentaren er et bevisbyrde til både nye og ældre generationer båret af håb og sammenhold i en tid, hvor kriserne utålmodigt står i kø og ikke venter på de voksne.

Kan streames på Politiken.dk eller lejes på Filmstriben


Skål

Med sine lange dreadlocks og næsepiercing ligner 21-årige Dania måske mere én, der hænger ud i ungdomshuset end i den lokale menigheds gospelband. Hun er vokset op i et stærkt troende hjem i det færøske bibelbælte og er lige flyttet til Torshavn, hvor hun kæmper med splittelsen mellem sin kristne baggrund og en spirende færøsk ungdomskultur, der ønsker at løsrive sig fra traditionerne. Sammen med kæresten Trygvi, der er vokset op i et sekulært hjem og skriver kontroversielle hiphop-tekster, starter hun sit eget lille ungdomsoprør og undersøger, om det overhovedet er muligt at forene dogmatisk tro og moderne frisind. Det hele udspiller sig på et bagtæppe af tågede bjerglandskaber og græssende får, og det er intet mindre end en fryd at se på.

Kan lejes på Filmstriben


De Særligt Farlige

Bag lukkede døre på institutionen Kofoedsminde møder vi den unge Nadia, der skriver motiverende citater til sig selv på badeværelsesfliserne. Den stille Molham, der ødelægger alt, han kommer i nærheden af. Marco, der inderligt fortryder, at han dummede sig selv ned for ikke at ende bag tremmer, og Kim Jubas, der kan fejre 25-års jubilæum på stedet. Afskåret fra den virkelige verden bor næsten ethundrede udviklingshæmmede kriminelle på Lollands sydspids og har alle en fælles fortid med så voldsomme kriminelle handlinger, at de er farlige for deres omgivelser. Og fordi man i Danmark ikke kan komme i fængsel, når man er udviklingshæmmet, lever de et liv på den lukkede på ubestemt tid. Det er barske historier, de hver især bærer rundt på. Alligevel får man gennem dokumentarseriens tre afsnit opbygget en større og større sympati for de indsatte, der alle drømmer om et normalt liv på den anden side af hegnet.

de særligt farlige
PR-foto

Kan streames på dr.dk


Biggie: I Got a Story to Tell

Christopher Wallace var, er og bliver en af de største rappere i historien, selvfølgelig bedst kendt under aliaset Notorious BIG. Desværre blev ‘Biggie’ ikke mere end 24 år, før han i 1997 blev skudt og dræbt i et drive-by-skyderi. En sag, som endnu ikke er opklaret. 

Netflix’ dokumentar kommer selvfølgelig ind på mordet, men undgår heldigvis at blive endnu et rendyrket mordmysterie fra true crime-skuffen. Den kredser i stedet om, hvorfor han var en af de største i gamet nogensinde, hvad han kom fra og hvorfor så mange kan relatere til hans historie. Alt sammen fortalt af gamle kolleger fra gangster-rap-miljøet og folk, der stod ham nær.

For Biggie blev en megastjerne, hvis materiale stadig holder 1000 procent den dag i dag. Men han var også en mand, der måtte sælge stoffer for at forsørge sin familie. Han var fra et miljø, hvor han ikke havde andet valg end at blive bedre end de andre, hvis han skulle ud af det. Og bedre, det var han bare. Se eksempelvis her hans freestyle-rap, hvor han tørrer gulv med sin fuldstændigt chanceløse modstander i en alder af 17.   

Kan streames på Netflix


Love on the Spectrum (sæson 2)

Der er absolut ri-ge-ligt med dating-programmer derude, men her har vi alligevel at gøre med en ganske original. Netflix’ australske dokumentar giver et indblik i, hvordan datinglivet kan være for unge, der er på autisme-spektret. Det er der blevet en både dybt rørende og underholdende omgang fortællinger ud af. For ikke at snakke om et skønt karaktergalleri.

Dokumentaren glimrer ved at tage sig god tid til at vise hver enkelt persons udvikling. Du føler virkelig med dem, uden det kammer over i nogen form for nedværdigelse. Når nogen lander date nummer to, deler du deres glæder. Især hvis du har set sæson 1, for i 2’eren følger vi op på flere af karakterernes kærlighedsliv, hvilket gør for særligt én rørende historie. Dokumentaren kan generelt ses som en hyldest til det faktum, at vi alle er vidt forskellige, og at der ikke for nogen af os er en direkte vej til kærlighed eller succes.

Kan streames på Netflix


Trøffeljægerne fra Piemonte

Man føler sig hensat til en helt anden verden i den her fantastisk æstetiske dokumentar om gamle italienske mænd og deres hunde, som leder efter trøfler dag og nat, dag ud og dag ind. De kan ikke stoppe, for de er besatte af Den Hvide Albatrøffel, en meget sjælden svamp, som sælges på de dyreste restauranter over hele verden, og som de færreste ved hvor er. Filmen er et smukt portræt af en håndfuld meget karismatiske (halvskøre) mennesker, men også af et håndværk og en region, hvor naturen er storslået og smuk. Det er en wellness-film, der tager bolig i dig og bliver hængende i dagevis – og giver dig en usigelig lyst til at drikke vino della casa og spise spaghetti.  

trøffeljægerne fra piemonte

Kan lejes på Blockbuster


My Octopus Teacher

Ud fra den Sydafrikanske kyst svømmer fridykkeren Craig Foster rundt og i ‘My Octopus Teacher’, som i øvrigt vandt en Oscar for bedste dokumentar i 2021, tager han os med ned under overfladen, hvor mødet med en blæksprutte bliver en livsændrende affære. Det er næsten meditativt at følge den livlige blæksprutte gennem koralrev i det turkisblå vand og se den vokse sig stor og kæmpe mod hajer indtil den til sidst finder en mage og reproducerer sig. At dyr er langt mere intelligente, end vi lige går og tror, er efterhånden en kendsgerning. Alligevel er det overraskende, hvor forbundne vi mennesker og blæksprutter synes at være, og man får lyst til at finde snorkel og svømmefinner frem for bare at få en snært af den forbudte kærlighed, der venter i havets blå.

Kan streames på Netflix


The Life and Trials of Oscar Pistorius

Da den sydafrikanske paraatlet Oscar Pistorius vågner en tidlig tirsdag morgen i 2013, ændrer hans liv sig på et splitsekund. Han tror, der er en indbrudstyv i hans hjem, så han finder sin pistol frem og skyder vedkommende gennem en dør. Det siger han i hvert fald. I virkeligheden skyder han og dræber sin kæreste med flere skud. Var det verdens største uheld eller et mord? Det søger den her gribende amerikanske dokumentar at finde svar på gennem interviews med kilder med relation til Pistorius, eksperter og journalister.

Det er ikke bare en god true crime-film, men også en vild fortælling om en hæderkronet og sympatisk mands fald fra tinderne. En mand, der som barn fik at vide, at han aldrig ville komme til at gå, men endte med at sætte verdensrekorder på løbebanen. Pistorius var et forbillede og blev en verdenssensation på grund af sine specialiserede benproteser, der gav ham tilnavnet Blade Runner.

Men drabet på hans kærester har skæmmet hans person for altid. Selvom det i dag stadig er en uafklaret sag, der splitter mange. Dokumentaren går i dybden med retssagen og tvinger seeren ind i et limbo, hvor spørgsmålet om Pistorius’ skyld konstant pendulerer mellem vished og uvished. Stor anbefaling.

Kan streames på dr.dk


Playboys hemmeligheder

Nøgenfester og kendisgæster i det legendariske Playboy Mansion har prydet mange kulørte forsider, siden det første eksemplar af Playboy udkom i 1953. Dengang ville stifter Hugh Hefner starte en seksuel revolution for mænd og kvinder. I dokumentaren kommer det dog hurtigt frem, at den frie sex kun var for rige mænd, mens de kaninklædte kvinder blev udsat for udnyttelse og voldtægt. Det er en barsk dokumentar, der trækker det lyserøde plystæppe væk under benene på alle tidligere Playboy-fans. Ved hjælp af arkivklip og rekonstruktioner fortæller kvinder og ekskærester om Playboy-klubberne og et liv med konstant overvågning i sexpalæet. Der er ti afsnit, der hvert tager fat i et nyt anklagepunkt.