Foto: Rita Kuhlmann

Morgenbeats: Vil det her være starten på døden for ’den hele sang’?

I denne uges Morgenbeats spørger vi, om algoritmerne får større indflydelse på vores musiksmag, og så har vi en god portion anbefalinger til at sætte ugen godt i gang.

I sidste uge kom det frem, at musikdelingssitet SoundCloud har lavet en ny funktion, hvor du swiper dig igennem musik, ligesom på TikTok. Hvor er det fedt. Tænk sig at kunne sidde ligesom på TikTok og bare swipe dig fra det ene fede musiknummer til det næste. Jeg tænker bare på, hvor mange afkroge af TikTok, jeg selv har været ude i, og hvor mange fede oplevelser det har givet mig.

Bibel-fejloversættelser, sprogudviklingen i Polynesien og historiske hemmeligheder i Rom. Hvordan skulle jeg dog nogensinde have fundet ud af, at det var noget, jeg interesserede mig for, hvis ikke TikTok havde vist mig det? Men på grund af TikTok finder jeg konstant mig selv i gang med at dykke dybere ned i mine nyfundne fascinationer.

Tak, TikTok, for nogle gange at kende mig bedre, end jeg selv gør.

Og nu kommer turen så til musikken. Nu kan jeg begynde at swipe mig på eventyr mellem caribisk jazz, japansk punk og kenyansk opera. Jeg kan slet ikke vente.

Lad os forestille os fem år ude i fremtiden. Når algoritmen bliver bedre. Hvis du altid bliver hængende, når der kommer guitarsoloer, eller altid swiper videre, så snart der kommer en lys mandestemme.

Når algoritmen ikke kun kan måle på, om du bedst kan lide hiphop eller disko, men rent faktisk kan måle, om du er til to eller tre korsangere. Om du kan lide violin, men kun når det er i irsk folkemusik. Så begynder algoritmen at kunne tage dig med til afkroge af musikkens univers, hvor du aldrig selv var fundet hen.

Men inden min jubeloptimistiske tech-positivistiske glædesrus løber helt af med mig, så må jeg også lige stoppe op. For hvad nu, hvis vi ender med kun at høre det musik, vi allerede har en præference for. Når vi ser på, hvordan man hurtigt falder i ekkokamre på sociale medier, kræver det ikke megen fantasi at forestille sig, at algoritmen kun giver dig den musik, den ved, du elsker. At du meget hurtigt ikke længere bliver for præsenteret noget nyt.

Eller endnu værre. Hvad nu, hvis du bliver så afhængig af at se de små brudstykker af musik, at du pludselig ikke længere hører hele sange. Hvad nu, hvis vi ender med kun at åbne vores musikapps for at sidde og scrolle os igennem hundredvis af 30-sekunders udklip. Hvis det bliver vores nye måde at forbruge musik på.

Så skal vi også til at se, at bands begynder at tilrettelægge deres musik sådan, at det reelt kun handler om at ramme 30-sekunders viralt-værdigt popbeat. ’Det hele album’ er efterhånden uddødt, og mange albums er i dag bare en samling singler. Vil det her være starten på døden for ’den hele sang’?

Helt ærligt, så tror jeg, det kan gå i begge retninger. Vi har altid så travlt med at diskutere, hvordan teknologien påvirker os. Men det er os selv, der afgør, hvordan vi skal påvirke teknologien. Så længe vi ikke mister vores opdagelsestrang og eventyrlyst, når vi hører musik. Så længe vi ikke bare sidder og leder efter et hurtigt dopaminfix, så er jeg sikker på, at vi roligt kan omfavne den nye teknologi, og at vores kulturoplevelser bliver beriget af det.

/Mikkel Lau Kristensen


No music on a dead planet

De senere år er klimaet også blevet et stort emne indenfor musikbranchen, fordi dén branche præcis ligesom alle mulige andre også har et betydeligt klimaaftryk (det siges fx, at Rolling Stones og deres entourage fylder 25 lastbiler, når de er på turné). På torsdag bliver temaet taget op til arrangementet Seeds of Sound på Frederiksberg, hvor det formidable danske 80’er cremecore-band Gents spiller koncert. Der vil også være en panelsamtale om musikkens rolle i klimakrisen, plus enormt bæredygtige øl fra BRØL, der brygger øl på overskudsbrød fra københavnske bagerier. Det begynder at lugte af festivalsæson, ikke?

/Thomas Balslev

Ny sæson med din favorit detektiv

Det kører for HBO i denne sæson. Først fik de et kæmpe hit med ’The Last of Us’, og nu kan de følge op med en helt ny sæson af den fremragende detektiv-serie ’Perry Mason’. Karakteren bygger på en af de mest kendte forsvarsadvokater (der ofte fungerer som detektiv) i kulturen og optræder i mere end 80 bøger og flere tv-serier.

Nu er den genskabt med den fine Matthew Rhys, der brillerede i første sæson, og den er klart værd at se.
Den nye anden sæson er lige landet.

/Emil Norsker


Vent lige ét sekund

I sidste uges morgenbeats skrev vi om, hvordan forholdet til SoMe var det samme, som forholdet engang var til smøgerne. Men nu har vi fundet en løsning. Eller vi har i hvert fald fundet en hjælp. Appen ’OneSec’ er udviklet af en ung tysker, og har taget verden med storm. Således har både New York Times, Der Spiegel og Wall Street Journal allerede slået os i at anbefale den.

Men I skal selvfølgelig ikke snydes, kære Heartbeats-læsere. Appen fungerer sådan, at du vælger, hvilke apps den skal ”blokere”. Når du så åbner appen, for eksempel Twitter, så beder den dig om at tage en dyb indånding, og efterfølgende spørger den, om du virkelig har lyst til at åbne appen.

OneSec påstår selv, at den i gennemsnit sparer sine brugere for op mod én times ligegyldig SoMe-scrolling om dagen. Så tænk bare, hvor mange af vores andre fantastiske anbefalinger du så får tid til i stedet.

/Mikkel Lau Kristensen


Ro i klangen

Den svenske musiker og komponist Henrik Lindstrand, som i mange år har været en del af bandet Kashmir, har i eget navn udgivet en række ret fantastisk album. Vi snakker instrumental musik, som er meget klaverbåren og mere optaget af klange og suggestive stemninger end forløb og klimakser. En slags filmmusik for din egen indre film. Jeg har længe været stor fan og stor forbruger af hans plader, blandt andet når jeg har haft brug for at arbejde fokuseret med noget. Derfor hilser jeg det så hjerteligt velkommen, at han netop har udgivet sit fjerde album i rækken, ‘Klangland’.  

/Thomas Balslev

Foto: Robin Skjoldborg

Det bedste fra Heartbeats

Udvalgt af Emil Norsker

Der er god grund til at hylde de sande originaler. Ikke dem, der bevidst stræber efter det, men dem, som er det alene i kraft af deres væsen, erfaring og historie.

Sådan en er Frederik Gersby. I et fremragende portræt inviterer han vores journalist, Thomas Balslev, ind i sit fantastiske hjem. Læs interviewet her, og se Rita Kuhlmanns flotte billeder.

Det er hårdt at have børn. Især små børn. Men når de først er over den værste ble- og trodsalder, begynder det at betale tilbage. I tusindfold. Thomas Balslev har skrevet flere (rigtig sjove) klummer om, hvordan det er miste både nattesøvn og temperamentet. Men i dette nye indlæg fortæller han også om, hvor helt igennem fantastisk det også kan være at være far.

I mange år har influenceren påvirket vores forbrugsvaner, men et nyt fænomen er dukket op, der vil have os i en ny retning. Mød ’defluenceren’. Her handler det om at købe mindre og billigere, eller måske slet ikke.

Mikkel Lau Kristensen har skrevet om det her.

Footer graphics