Foto: Torben Ribe

Heartbeats mener: En stor fiskefilet kan godt være stor kunst – den her vejer 100 kilo

Frisk fisk, billig badeferie og en nabostrid fra helvedet. Morgenbeats får dig igennem januar med farve i kinderne.

thomas balslev

Smagen af fisk

Er der noget bedre end en god diskussion om god kunst? Det tror jeg ikke. Det skulle da lige være en diskussion om dårlig kunst, selvom det velsagtens er to sider af samme sag. I hvert fald så skete der det i den forgangne uge, at et nyt kunstværk ovre i det sønderjyske, nærmere bestemt i Aabenraa, satte folk på den anden ende. Det skyldtes, at kunstværket er en 3,5 meter bred og 100 kilo tung fiskefilet lavet i kulfiber og epoxy, som er lavet af kunstneren Torben Ribe, og efter planen skal op at hænge på en hvid væg centralt i byen. Folk er hidsige. En lokal politiker ved navn Jette Julius Kristiansen (som også selv maler lidt on the side, og derfor ved noget om det) mener slet ikke, at der overhovedet er tale om kunst, og derfor vil hun afbryde planerne.

Selv siger kunstneren, at han ikke gider diskutere det – ud fra en såkaldt dompap-definition, som går ud på: Hvis afsenderen siger, det er kunst, må man tage det for gode varer. Nå, men hvis man er typen, der foretrækker æstetisk og eskapistisk kunst til at redde ens dag, så hør her: Torben Ribe er ikke din udkårne. Så må man hen på den Hirschsprungske.

Jeg kan virkelig godt lide idéen om fileten, og efter min mening mangler kritikerne af værket at forstå, at det blot havde været dårligere, hvis det havde været bedre. Det er jo netop det groteske, der gør det så grotesk godt. Og det står som bekendt på allerførste side i kunstnerens abc, at det værste, der kan ske, for dig som kunstner er, at folk er ligeglade. På den måde er Jette Julius Kristiansen paradoksalt nok den panerede fisks største ambassadør. Godt gået.

Thomas Balslev


Den blå hummer

Vi burde spise langt mere fisk og skaldyr, end vi gør. Og den her app er nok den smarteste smutvej, vi nogensinde har set, hvis man gerne vil have det til at ske: Blue Lobster. Åbn, se hvad der er på lager, bestil og få leveret på dit dørtrin. At de kun anvender fiskere, som fisker skånsomt, gør jo heller ingenting.

Billig badeferie

Hvad skal man egentlig bruge januar til? Det kan godt være, at Henrik Nordbrandt engang mente, at november varede tre måneder, men januar er bestemt også en kandidat. Den strækker sig over januar, februar og marts for først at slippe sit tag, når foråret kommer.

Men man kan altid læse en god bog, og sådan én er Jens Vilstrup kommet med. Den hedder noget så eksotisk som ’Lalandia’, men har heldigvis ikke noget med badelandet at gøre. I stedet er det en rejseroman, der får dig til varmere himmelstrøg i Thailand, hvor to brødre skal forenes, inden det er for sent.

Nabostrid når nye højder

Overboen mener, man larmer, men i stedet for at skrue ned kan man lige dele sine frustrationer med sine 100.000 abonnenter på YouTube og 170.000 følgere på Instagram.

Det har Influencer Louise Madsen i hvert fald gjort, hvilket har haft lidt uheldige konsekvenser for overboen, da fanatiske følgere som bekendt ikke altid er mest rationelle og har truet ham.

Ekstra Bladet har rullet den ekstreme nabostrid ud i flere artikler i den forgange uge. Læs dem før din nabo.

Foto: Lange Per / Ritzau Scanpix

Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Find mere om
Footer graphics