Vi burde parkere Tesla’en, smide McDonald’s-cheesburgeren i skraldespanden og droppe Meta i en snarlig boykot af alle amerikanske varer (hvad kan vi ellers gøre?). Og vil vi egentlig savne noget af det? Ikke rigtig. Men vi vil dog stadig savne deres altomfavnende kultur, der også viser, at der er langt flere amerikanere end blot ét orange monster.
Jeg har samlet en stribe anbefalinger, der viser både den sjove, søde og groteske side af det amerikanske samfund.
Virkeligt liv
Vi starter med lidt serievarme i en kold tid. Man kan nemt få den følelse at udkants-USA består af Trump-elskende fanatikere, men denne serie fra hjertet af Kansas kan få fordommene til at smelte. Den handler om den midaldrende Sam, der tager tilbage til sin hjemby efter søsterens død, og her møder hun gamle, nye sjove og spøjse bekendtskaber. Ude i det store flade landskab med langstrakte marker findes der heldigvis også plads til de mere skæve eksistenser, og det er de små fortællinger om dem, der kredser om Sam, som selv har svært ved at finde retning. Tredje og sidste sæson har for nylig haft premiere, og det er hyggelige historier med masser af hjertelig humor og rørende karakterer.
Se tre sæsoner på Max.
Midtlivskrisen kan også være sjov
Mænds midtlivskrise er en kendt (og ofte ganske fin) genre, men den kvindelige overgangsalder har måske ikke helt på samme måde fået samme dækning. Det gør den amerikanske instruktør, kunstner og forfatter Miranda July noget ved med en af de sjoveste og mest indsigtsfulde fortællinger om den periode, hvor man måske nok står på toppen af livet, men udsigten derfra er ned ad bakke mod alderdommens skræmmende skygge.
Bogens hovedkarakter skal egentlig på en tur tværs over USA, men ender blot 20 km fra sit hjem på et motel, hvor hun indleder en platonisk, men lidenskabelig affære med en yngre mand. Det får hende til at stille spørgsmål til hendes ægteskab og liv, og selvom det måske kan dufte af kliché, er denne bog alt andet end det.
Miranda July er en kæmpe stjerne, og hun skriver virkelig sjovt uden at gøre sine personer eller situationer karriekerede. Det er den første bog, jeg har læst af hende, men nu vil jeg finde resten.
’På alle fire’ er udkommet
Verdens værste tv-show
Skabelsen af, hvad der uomtvisteligt er det værste tv-show nogensinde, er et hårrejsende og fascinerende indblik i den amerikanske underbevidsthed med alt, hvad det indebærer af misbrug, sexskandaler, slagsmål og sodomi. Hvis man vil forstå, hvordan Trump og den syrede medievirkelighed, USA befinder sig i, kan opstå, er det her den perfekte dokumentar.
Værten Jerry Springer, der også lagde navn til talkshowet, undskyldte før sin død programmet, og når man dykker ned i det, forstår man godt hvorfor. Succesen opstår i det djævelske partnerskab mellem Jerry Springer og produceren Richard Dominick, der forstår den forkvaklede folkesjæl, og som ikke har nogen nedre grænse for, hvad man kan få folk til.
Den viser, hvordan de gejler gæsterne op inden, så de er rødglødende af vrede, had og jalousi, inden de går ind på scenen. Det er forfærdeligt, og de fleste mennesker hader det med god grund. Når du har set dokumentaren, forstår man bedre, hvordan grænserne er rykket for, hvad man kan tillade sig, og hvordan Trump på samme vis tapper ind i den tradition, at alt er lige meget, bare det er underholdende.
Det er dokumentaren om Jerry Springer og hans medsammensvorne også – og heldigvis noget mere lødig.