Uma Thurman i Pulp Fiction. Foto: Cap/Capital Pictures/Ritzau Scanpix

Læs ikke på tom mave: Her er listen over den bedste mad på film

Om det er kærlighed for fast food, mafia-mad i fængsel eller en strudel med flødeskum under et forhør, så kan mad på film virkelig vække ens sult. Her bringer vi en liste over nogle af de bedste eksempler.

Mad kan vække et væld af følelser i os, og det ved filmskabere udmærket godt. Det er derfor sjældent tilfældigt, hvad og hvornår karakterer i en film lapper i sig. Eller kokkererer for den sags skyld. Der er jo en grund til, at madprogrammer på tv har så meget succes. 

Mad kan i film såvel som virkelighed indtages for at stille ens sult eller for at stimulere ens craving efter fast food, men også for at agere samtaleemne, når snakken dør ud eller bliver akavet.

Her bringer vi derfor en liste over de film, hvor mad bedst supplerer eller dominerer en eller flere scener… og hvor vores cravings for alvor bliver store.

1. Chef

Der er dømt comfort food for alle pengene, når Jon Favreau gør sig som kok i filmen ‘Chef’. Fra den traditionelle pastaret aglio e olio (hvidløg og olie), over desserten chokoladefondant og til en klassisk, snasket, cubansk sandwich, er det svært at udvælge bare én ret, man får lyst til at kaste sig frådende over.

Det er også svært at stå for den ekstreme kaloriebombe af en grilled cheese-sandwich, som bliver skåret midt over, så osten strækkes langt ud over rimelighedens grænse. Generelt er ‘Chef’ klart mest seværdig, når man skal have tilfredsstillet sine guilty pleasures inden for madens verden.

Se den på Blockbuster her.

Jon Favreau og Sofia Vergara i ‘Chef’. Foto: Ritzau Scanpix

2. The Godfather 

“You never know, you might have to cook for 20 guys someday”. 

Står man og mangler et bud på en klassisk, italiensk tomatsauce, behøver man vist ikke kigge længere end Clemenzas instrukser til Michael i den ikoniske mafia-film ‘The Godfather’.

For som familiens løjtnant forklarer, er det egentlig ganske simpelt: Du starter med at svitse hvidløg i lidt olivenolie. Så kommer du tomater og tomatpuré, som du lader koge, i. Dernæst kommer dine kødboller i sammen med et skvæt vin. Og den hemmelige ingrediens? En smule sukker. Tak til Clemenza, og velbekomme, siger vi bare!

Se den på Apple TV her.

3. Goodfellas

Vi bliver i mafia-miljøet for en stund. Da en håndfuld af hovedkarakterne i ‘Goodfellas’ havner i spjældet (med stor fællescelle), får de meget af tiden til at gå med madlavningen. Og overhovedet Paulie udvikler en ekstremt præcis teknik, hvor han skærer hvidløg så tynde med et barberblad, at de er gennemsigtige.

Imens vælter det ind med massevis af bøffer, hummere, vine og pålæg, og generelt spiser og hygger gangsterne sig mere i fængslet, end mange kommer til i den virkelige verden. Det er lige ved, at man misunder dem.

Se den på Viaplay her.

4. Ratatouille

Du kender garanteret følelsen af at smage en ret, du ikke har fået i mange år, men som vækker de bedste minder i dig. I Pixar-filmen ‘Ratatouille’ sker det for den kræsne madanmelder Anton Ego, da han bliver serveret den traditionelle, franske grøntsagsret ratatouille

Kokken Linguini (og hans rotte Remy) har sammensat tomater, løg, auberginer, peberfrugter og courgetter på en sådan måde, at Ego sendes direkte tilbage til sin barndom og til den ratatouille, som hans mor plejede at lave til ham. Det sætter et smil på den ellers sure anmelders mund, ligesom en nostalgisk ret kan vende op og ned på ens egen dag.

Se den på Disney+ her.

5. Pulp Fiction

Nogen gange skal det bare være fedt på den fede måde. Burger med pommes-frites, cereal eller bacon-vafler til morgenmad og en pop-tart på farten.

‘Pulp Fiction’ er plastret til med fast food. Quentin Tarantinos kultfilm har blandt andet opnået sin status for sin måde at ophøje det banale til det ekstraordinære. Det gælder filmens plot og overdrevne brug af vold, men så sandelig også måden, maden bliver omtalt på.

Du kan være sikker på, at hver gang nogen taler bare lettere grimt om en cheeseburger eller en milkshake, vil der være en anden, som lykkeligt mæsker sig i det – fuldstændig som ens eget forhold til fast food og andre guilty pleasures kan skifte fra dag til dag.

Se den på Viaplay her.

6. Inglorious Basterds

Christoph Waltz’ slog for alvor igennem som skuespiller i en anden af Tarantinos film, nemlig ‘Inglorious Basterds’. Her gør han sig som den både frygtindgydende og muntre oberst Hans Landa. Særligt filmens åbning er mesterlig med Waltz i centrum, men han brillerer også i fællesskab med et stykke strudel senere hen.

Som seer er man her i tvivl om, hvorvidt han under et slags forhør genkender en anden karakter fra åbningscenen, mens han indtager sin kage med ekstra flødeskum, og det gør for en intens scene. Hvad man dog ved er, at man har lyst til et stykke strudel med ekstra flødeskum bagefter.

Se den på cmore her.

7. The Trip

Der er mange gode grunde til at kaste sig over denne komedie, hvor de to midaldrende komikere Steve Coogan og Rob Brydon kører England tynd, mens de spiser på restauranter og laver efterligninger af kendte. Det lyder umiddelbart som en lidt ligegyldig film, men den fungerer på grund af de to komikeres historie og deres omgivelser.

De har nemlig aldrig opnået deres store gennembrud, og filmen er et godt eksempel på, hvor hårdt det kan være aldrig at falde ordentligt til i sin karriere, samt det at blive ældre. Og så er den spækket med flotte skud af landskaber såvel som close-ups af retter, der står og simre. Har man ikke fået nok, kan man også følge de tos kulinariske rejser rundt i Italien, Grækenland og andre steder i en opfølgende film og serie.

Se den på HBO her.

8. Babettes Gæstebud

Et måltid, som er blevet tilberedt med kærlighed, kan måske ikke helbrede alt, men det er tæt på. Sådan synes det i hvert fald i ‘Babettes Gæstebud’, hvor titelrollen Babette får lov til at indlogere sig hos en religiøs sekt i et øde kystsamfund i Danmark. 

Her er der langt mellem de små glæder – de bliver anset som værende distraherende fra ens tro – og det går også ud over maden, der bliver serveret. Men da Babette vinder i lotteriet 14 år senere, vælger hun at bruge pengene på råvarer, hun kan servere et uovertruffent måltid med. Vi snakker skildpaddesuppe, pandekager med kaviar og indbagt vagtel med foie gras og trøffelsauce. Og sekten må overgive sig, mens de lykkeligt indtager gildet, og endelig bliver der bygget bro mellem “den fremmede” og dem selv. 

Se den på Blockbuster her.

9. Chocolat

Hvis du er til Den Store Bagedyst, eller bare til chokolade i det hele taget, er det her med garanti en film for dig. Lidt som i ‘Babettes Gæstebud’, så skal der en outsider til for at overbevise et konservativt samfund om glæderne ved noget nyt. 

Vianne ankommer til den lille, franske by Lanquesnet og vil åbne en chokoladeforretning. Den bliver hurtigt populær, fordi folk åbner deres sind efter at have smagt hendes chokolade. Det skyldes dog især Viannes hemmelige ingrediens, som har denne effekt. 

At se chokolade i mere eller mindre alle flydende og faste former gør det nærmest umuligt ikke at spurte ned efter en plade et-eller-andet, allerede inden rulleteksterne har kørt færdigt.

Se den på Viaplay her.

10. When Harry Met Sally

Du kan garanteret godt se Meg Ryan’s Oscar-vindende madorgasme for dig, hvis vi hinter med den opfølgende bemærkning: “I’ll have what she’s having”.

Men filmen igennem spiller mad en større rolle i Harry og Sallys forhold. For under middage udvikles der interne jokes, som bliver til lykkelige minder mange år senere. Harrys følelser for Sally bliver tydelige over et stykke pecan-tærte, og deres bryllupskage anrettes adskilt, ligesom Harry lærte, at Sally kan lide sin mad, mange år forinden.

Se den på Apple TV her.


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Footer graphics