Ryan Adams
Dan Hallman/AP/Ritzau Scanpix

Heartbeats anbefaler: Foie gras-rock fra Ryan, manus-doktoren og smukt tv

Hvad skal du se, høre og læse i denne uge? Vi har håndplukket et par ting, der er værd at bruge tid på lige nu.

Ryan Adams og de fem plader

Rocken er muligvis lidt halvdød, men Ryan Adams lever. Det kan godt være, han er begyndt at lugte lidt sjovt, og hvad så? Den amerikanske sangskriver, som nærmest blev skandaliseret af anklager om ubehagelig adfærd, har de seneste år været i færd med at rejse sig som fugl fønix fra Metoo-asken. Manden pumper simpelthen albums ud, fodrer sine fans som foie gras-gæs. Det mest forbløffende af det hele er, at det egentlig er ret godt, det meste. Nu har Ryan Adams skudt 2024 i gang med fem nye albums, ja, fem, og uden at have hørt dem alle sammen endnu, vil jeg med glæde anbefale dem. På pladen ‘Sword & Stone’ fortsætter han i den uudgrundelige rille, som han kørte så glimrende i på albummet ‘Prisoner’ fra 2017. Det vil sige: Melodiøse og klassiske rocksange, skrevet på guitar med masser af rumklang og hjerteknusende tekster om ulykkelig kærlighed. Man kan ikke lade være med at spekulere i, om han har mistet den og er blevet skør – men noget tyder nu omvendt på, at han faktisk stadig har den.

/Thomas Balslev

Foto: Dan Hallman/Invision/AP

Grand cru dating-tv

Åh nej, endnu et datingprogram. Det var ærlig talt min første reaktion, da jeg søvnigt zappede rundt i det uendelige flow tv-univers på jagt efter noget, der kunne krydre min torsdag aften. Men jeg blev hængende – gudskelov – for der var alligevel noget, der var anderledes på spil her, fornemmede jeg. Og det var egentlig ikke det faktum, at alle deltagerne var mænd, der godt kan lide mænd. Det var måden, de snakkede sammen på.

Ved første øjekast ligner ‘I Kissed a Boy’ ganske vist et Paradise Hotel-spinoff til umiskendelighed. Der er sol, kolde drinks, en azurblå pool og et læs fuld singler på jagt efter en kæreste (eller måske bare en at snave).

Til gengæld er der ikke nogen, der vælter rundt i alkohol-tåger eller overfalder hinanden verbalt. Deltagerne går på dates med hinanden og kysser lidt i krogene, bevares, men pludselig der midt i det hele, sidder deltagerne og drikker eftermiddagste, mens de deler deres erfaringer med at være en homoseksuel mand i Storbritanien. Hvor svært det kan være at finde en kæreste, hvor svært det kan være bare at være til, når man ikke er som flertallet. Én af deltagerne er for eksempel vokset op i dybt religiøst miljø, som har forsaget homoseksualitet. Lige siden puberteten har han følt sig forkert og fuld af skam over at blive forelsket i andre mænd. Programmet er hans første oplevelse med ligesindede, og han siger, at han aldrig har følt sig mere fri og okay. Ej men, det er jo oprigtigt smukt fjernsyn.

Der er selvfølgelig også glitter, glamour og komplicerede forelskelser, men alt sammen i en respektfuld pærevælling. ‘I kissed a boy’ bliver sendt hver torsdag på TV 2 Echo. Jeg blev underholdt og varm om hjertet. Og hvad mere kan man egentlig ønske sig under slumretæppet i en januar måned, der har ramt tocifrede frostgrader?

/Louise Elly Meyer

Foto: Twofour Broadcast/TV 2

Ring til manus-doktoren

Hvis dit anslag eller slutning skranter, ringer du til Scott Frank. Op mod 300.000 dollars om ugen har han fået for at forbedre store film som ’Saving Private Ryan’ og ’The Ring’, men i en forholdsvis sen alder vil han nu ikke bare pudse andres arbejde. Nu er han sprunget ud for at finde sit eget kreative dyb. Det har han allerede fået stor succes med i form af en af Netflix’ mest sete miniserier ‘Dronninggambit’, som han både selv har skrevet manuskript til og instruerede.

The New Yorker har mødt ham og skrevet en af deres formiddable long reads. Det handler ikke bare om det fascinerende håndværk bag enhver god historie, men også om, at man kan finde sin egen stemme, selvom man er voksen og veletableret.

/Emil Norsker

Find mere om
Footer graphics