Foto: Nikolaj Osorio

I otte år blev hans billeder misbrugt på nettet: Nu står han frem med nye sange

Efter et år på efterskole tog Malte August Prehn med sine venner på Roskilde festival, og her gik det op for ham, at hans billeder blev misbrugt på nettet.

I februar 2021 jagtede seerne til den populære DR3 dokumentarserie ’100 falske forelskelser’, sammen med Malte August Prehn, den person, der siden 2012 havde udgivet sig for at være ham. I løbet af otte år havde identitetstyven indledt onlinerelationer til op imod 100 unge kvinder.

”På en måde har jeg gerne ville adskille dokumentaren fra min musikkarriere. Jeg har været i tvivl om, hvor meget dokumentaren skal fylde i forhold til min identitet som musiker, men jeg kan ikke komme udenom, at den har formet mig,” siger Malte August Prehn.

Malte August Prehn blev et genkendeligt ansigt blandt mange unge danskere, da han stod frem med sin historie i dokumentaren sidste år. Efterfølgende har han brugt alt sin tid på at skrive sange og komponere, og nu har han signet en pladekontrakt hos Warner Music.

En virtuel verden i virkeligheden

Den falske profil havde knust hjerter i over et år, da Malte August Prehn opdagede det.

”I 2015 var jeg 16 år og gik på efterskole. Vi skulle på Roskilde festival den sommer. Det skulle blive så fedt. Vi når frem, og vi er stive i mange dage og har det sjovt. En dag står jeg til Kendrick Lamar-koncert, og lige pludselig kommer der en pige hen til mig og kalder mig for et røvhul. Hun bliver ved med at kalde mig Nikolaj, og det var første gang, at jeg blev facet med den falske persona. På det tidspunkt anede jeg intet, så jeg tænkte bare, at hun tog fejl. Hun var fuld, og jeg var fuld,” fortæller han.

Den virtuelle verden flød langsomt ud i virkeligheden, hvor Malte August Prehn begyndte at blive genkendt oftere og oftere. Og flere piger skrev til ham og mistænkte ham for at stå bag den falske profil. De fortalte om virtuelle forelskelser, manipulation og grove beskeder.

”Det var svært at kontrollere. Jeg lavede et Facebook-opslag, hvor jeg skrev, at Nikolaj Isaksen (den falske profil red.) var falsk, men det var ikke nok. En dag blev jeg kontaktet af en journalist, der gerne ville lave en dokumentar om det.”

Han så dokumentaren som en mulighed for at rense sit navn og vise alle, at det ikke var ham, der stod bag den falske profil.

”Jeg har været meget påvirket af det. Også efterfølgende. Mere end jeg lige vidste. Det at blive stoppet på gaden af folk, der tror, at man er en anden. At stå på mål for en andens tarvelige opførsel. Mange troede jo, at det var mig. I en periode, synes jeg, at det var nøjeren at gå på strøget, fordi den falske profil var stor i København. Det skabte en form for, ikke angst, men noget i den stil, hvor jeg overtænkte alt. Ligger der en stalker ude i busken? Normalt var jeg udadvendt, men jeg tog et filter på.”

Han følte ikke længere, at han kunne være sig selv.

”Ens udseende er noget af det mest personlige, man har, og pludselig var der en anden, der tog patent på det. Jeg havde ikke længere ejerskab over, hvem jeg var.”

I sidste afsnit af dokumentaren skal han konfrontere hende, der stod bag den falske profil. Anna, hedder hun.

”Jeg var vildt sur over, at hun havde stjålet mit liv, men jeg havde også ondt af hende. Hun kom fra et ustabilt hjem, og hun ønskede bare at blive elsket. Jeg var et offer i de otte år, men hun var jo også et offer. Jeg er blevet mere taknemmelig over den måde, jeg er vokset op på. Og taknemmelig for alle de venner, jeg har.”

Taknemmeligheden er ikke det eneste, han tager med sig.

”Efter dokumentaren er det gået op for mig, at jeg også gør mange ting for at få anerkendelse. Hvis mit opslag på Instagram for eksempel ikke får særlig mange likes, kan det godt irritere mig, selvom jeg måske ellers bilder mig selv ind, at jeg er ligeglad. De følelser er med på sangen ‘Blinker’,” siger Malte August Prehn.

Malte August Prehn

24 år, bor i København

Er ude med første EP ’Tilbage til mig selv’ den 8. december og med en lille sen julegave til januar, hvor der udkommer endnu en single.

Han står bag sangen til årets julekalender, ’Tinka og sjælens spejl’, som han netop har optrådt med til TV2’s store juleshow

100 falske forelskelser senere

I starten af hans musikkarriere var han i tvivl om, hvor meget de otte år med identitetstyveri skulle have lov til at fylde i musikkarrieren, men det var en del, der ikke kunne tages ud af hans ligning.

”Det har været en stor del af min historie. Jeg bruger det aktivt. Den første sang på min EP hedder ’Blinker’ og er inspireret af den tid i mit liv,” fortæller Malte August Prehn.

Det har altid været en kæmpestor drøm for ham at lave musik. Efter gymnasiet søgte han ind på en musikskole i Norge, hvor han lærte at blive god til at skrive sange.

”Vi skrev nok en sang om dagen. Det var virkelig sjovt, men det var også hårdt. Jeg havde et langdistanceforhold til min kæreste, og det gjorde, at jeg følte mig utilstrækkelig flere steder. Jeg var ikke ordentlig til stede på skolen, men heller ikke for hende. Vi endte med at slå op. Det skrev jeg meget om. Ulykkelig kærlighed.”

Det er vigtigt for Malte August Prehn at skrive om ting, der er personlige. Det skal betyde noget for ham. For det er netop det, der gør, at det giver mening for ham at lave musik.

”Min EP er på en måde en slags dagbog for de sidste to til tre år af mit liv. Det har været nogle år, der har været optur, men de har også været virkelig svære. Alle de følelser har jeg prøvet at ramme ind i et lille værk. Jeg mærkede et opbrud med mange af mine nære relationer, da jeg flyttede til Norge. Jeg havde svært ved at finde ud af, hvem jeg var. Jeg var splittet, men jeg var også enormt optaget af at producere musik.”

Da han kom hjem fra Norge, flyttede han fra Århus til København. Den første tid i hovedstaden var virkelig svær for ham. Han havde svært ved at finde sig til rette og følte sig ensom. Det er den slags opbrud, han skriver om på sin EP, ‘Tilbage til mig selv’.

Selvom han har fundet tilbage til sig selv og kæresten, kommer der stadig perioder, hvor han føler sig fortvivlet og forvirret indeni.

”Jeg vil nok altid have den der, hvem fuck er jeg. Jeg er virkelig en tvivler. Jeg har kaldt min EP for ’Tilbage til mig selv’, fordi jeg kan mærke, at alle min svære perioder har givet mig en helt anden forståelse af mig selv. Jeg er blevet meget mere klar over, hvad jeg vil og skal i livet. Men jeg tror på, at det er godt at komme ud og svømme, hvor man ikke kan bunde,” siger han.

Juleeventyr med åben slutning

Lige nu befinder Malte August Prehn sig lidt i et sødt juleeventyr. Han har netop udkommet med titelsangen til årets julekalender, ’Tinka og sjælens spejl’, og den 8. december udkommer han med sin første EP.

”Der er fuld gang i den med julesangen til ’Tinka’. Jeg elsker det der juleunivers. Derfor er det virkelig kæmpestort for mig, at jeg fik lov til at lave den. Men også vildt at skulle træde i fodsporene af Frida Brygmann, Hjalmer og Burhan G.”

Lige nu fokuserer han på at komme ud og spille hans egne sange, og han har netop annonceret en koncert på Hotel Cecil til maj 2023. Men han er også lidt nervøs.

”Jeg er stadig meget ny, og jeg kan godt tænke over, om der mon er nogen, der gider lytte til min musik.”

Det er ikke første gang, at han skal spille live.

”Jeg har haft et partyband. Vi spillede på et tidspunkt til en rund fødselsdag, hvor vi havde misforstået det hele. Vi fandt de største højtalere, og så kom vi bare ud til et lillebitte forsamlingshus med 25 mennesker. Vi skruede helt op, og det ender med, at der kun er to tilbage. Jeg tænkte, at de var ude for at ryge, men de var gået hjem. Det var en mindre god oplevelse. Jeg håber, det går bedre på Hotel Cecil,” griner Malte August Prehn.

Den 8. december går en drøm i opfyldelse, når hans EP rammer den danske musikscene.

”Jeg er meget nervøs, men jeg glæder mig virkelig også. Jeg vil gerne skabe noget, der kan betyde noget for folk. Det er min største drøm. Jeg ved ikke, hvad der skal ske nu, men jeg kan egentlig godt lide den slags eventyr, hvor man ikke kender slutningen.”

Footer graphics