Foto: Kristina Pedersen

Frederik Bille Brahe rydder sin kalender for at hjælpe Ukraine: “Det er vigtigt at stå op imod”

I weekenden kører en lastbil fyldt med tøj, bleer, mad og meget andet fra København til Ukraine. Bag initiativet står kok og restauratør Frederik Bille Brahe, der overvejer at køre med til grænsen for at hjælpe, hvor han kan.

Over 600.000 mennesker er på få dage flygtet fra krigen i Ukraine. Over alt i landet gemmer familier og helt små børn sig under jorden i et forsøg på at undgå missilangreb fra russiske soldater.

Samtidig melder tusindvis af mænd og kvinder, der for en uge siden var studerende, hjemmegående husmødre eller bankansatte, sig til at kæmpe for deres land.

Og selv i Danmark mobiliserer folk sig for at hjælpe ukrainerne, enten ved at samle nødhjælp ind eller køre til grænsen for at tage flygtninge med til Danmark.

Det gælder blandt andet en gruppe venner, iværksættere og brands, der har aflyst alle planer for at hjælpe.

En af dem er Frederik Bille Brahe, kok og indehaver af Atelier September, Apollo Bar og Kafeteria i København.

“På halvandet døgn har vi sat gang i en slags autonom nødhjælpsorganisation, der kører i to spor. En fundrasing til Røde Kors og en indsamling af varmt tøj, medicin, soveposer, hygiejneprodukter og andet, som vi planlægger at sende i en konvoj af biler til Ukraine,” fortæller han.

Den første lastbil kører fra København til grænsen mellem Polen og Ukraine på søndag.

Skal helt ind i Ukraine

Det var, da 37-årige Frederik Bille Brahe sammen med flere tusinde mennesker deltog i søndagens demonstration for Ukraine foran den russiske ambassade, at han og nogle venner blev enige om, at de var nødt til at gøre mere end at gå på gaden for at demonstrere.

“Der er så mange ressourcer her, at det er helt perverst. Dem forsøger vi at samle sammen, så de kan komme ned til nogen, der har meget mere brug for det. Og allerhelst gerne helt ind i landet hvor medicin og nødhjælp har svært ved at nå frem, og hvor der sidder folk, som er afskåret fra resten af verden,” fortæller Frederik Bille Brahe.

På blot ét døgn er indsamlingen blevet delt utallige gange på de sociale medier. Men også væk fra den virtuelle verden mærker Frederik Bille Brahe og hans venner en massiv opbakning til projektet:

“Det vokser helt eksponentielt hele tiden, og det er ret fantastisk at mærke. Det er privatpersoner og virksomheder, som donerer bleer, babymad og tøj og forsøger at skaffe ting, der giver mening. Nogen skriver, at de har et netværk, de gerne vil trække på, mens andre siger, at de har en bil, som det hele kan blive kørt i. Man kan virkelig mærke, at der er en stor frustration og sympati hos mange mennesker.”

Hvorfor tror du, at du selv og mange andre føler en særlig trang til at hjælpe lige nu og her? Det er ikke længe siden, at folk flygtede fra Afghanistan, da Kabul faldt.

“Jeg vil give dig ret i, at der er mange andre krige og forfærdelige ting ude i verden. For mit eget vedkommende handler det om, at jeg kender sindssygt mange ukrainere, som nu sender mig videoer, hvor de sidder i beskyttelsesrum i Kiev, mens de græder. Det kommer tæt på, og det er vigtigt at stå op imod. Lige nu er der noget helt konkret, vi kan gøre – pakke en bil og så af sted.”

Planlægger du selv at tage af sted?

“Jeg ville gerne, men jeg ved ikke, om min kone giver mig lov. Vi har to små børn, og jeg vil ikke udsætte dem for unødig stress. Jeg har heller ikke brug for at komme ned og være helt. Jeg vil bare gerne hjælpe, hvor jeg kan.”

Ligger du inde med dyner, soveposer, tøj, førstehjælpsudstyr, bleer eller andet, du kan undvære, kan du aflevere det på Grønnegade 41 denne weekend. Der vil være åbent lørdag fra 9-17 og søndag fra 9-12.


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Footer graphics