Dolly Parton
Wikicommons

Fra ludfattig til countrydronning: Alle elsker Dolly Parton

Den samlende countrydronning, Dolly Parton, er aktuel som aldrig før. Vi dykker ned i hendes lange karriere og undersøger, hvorfor vi alle elsker hende.

Dolly Parton er aktuel som aldrig før. Lige nu kan man opleve hende både i en Netflix-serie, høre hende folde sine ikoniske stemmebånd ud på popgruppen Galantis’ nye sang ’Faith’ og blive klogere på hendes liv i en podcastserie, der dykker ned i hendes historie. Derudover står hun overfor et 40-års jubilæum for en ganske særlig sang og film.

I den nye Netflix-serie ’Dolly Parton’s Heartstring’ bliver nogle af Dolly Partons klassiske sange bragt til live igen. Hvert afsnit er nemlig dedikeret til en af hendes elskede sange. I første afsnit møder vi langt om længe den usammenligneligt smukke Jolene, der endelig bliver bragt til live efter små 46 år. Inspirationen bag Jolene var for øvrigt en smuk, rødhåret bankdame, der fik Dolly Partons mand, Carl Dean, til at bruge mere tid hos banken, end deres økonomi berettigede til på daværende tidspunkt. Det er dog ikke kun ‘Jolene’, der bliver bragt til live i den nye serie, men derimod en perlerække af countrystjernens sange gennem tiden.

Næste år byder faktisk på endnu flere højdepunkter for den farvestrålende sangerinde. Hendes store ‘9 to 5’-hit, samt den populære film af samme navn, har nemlig 40-års jubilæum. Skønt ‘Nine to Five’-filmen er fra 1980, er den nærmest endnu mere aktuelt i dag med dens mange #Metoo-temaer.
Dolly Parton selv underholder ofte med, hvordan hun skrev sit signatur-hit ‘9 to 5’, nemlig på filmsettet, og da der ikke var nogen instrumenter, måtte hun bruge sine akrylnegle, som hun mente, lød som en gammeldags skrivemaskine.

Sådan så filmplakaten for den populære komedie ‘9 to 5’ ud.

Ludfattig med 11 søskende

Men hvem er den pallietelskende, farvestrående sangerinde egentligt?

Dolly Parton kommer fra fattige kår i den amerikanske sydstat Tennessee. Hun er det fjerde barn ud af en flok på 12. Parton selv har beskrevet familien som ’Dirt poor’ samt sunget om deres fattigdom i sange som ’Coat of Many Colors’. Familien var så fattig, at de betalte den læge, der modtog Dolly Parton ved fødslen, med majsmel.

Allerede som barn begyndte Dolly Parton at optræde, og hun sang blandt andet på lokale radiostationer og lokal-tv i den østlige del af Tennessee. Dagen efter hun dimitterede fra Sevier County High School, rejste hun til countryhovedstaden Nashville. Kort efter sin ankomst blev Dolly Parton signet hos Combine Publishing som sangskriver. Som 19-årig blev hun signet hos pladeskabet Monument Records og med sange som ‘Jolene’, ‘I Will Always Love You’, ‘Islands in the Stream’ og ‘9 to 5’ er resten som bekendt historie. Ved siden af sin musikalske karriere, har Dolly Parton for øvrigt også haft succes som både skuespiller, tv-vært samt sin forlystelsespark Dollywood, men det er nu for musikken, vi kender hende bedst.

Det eneste, vi alle kan blive enige om, er Dolly Parton

Noget meget interessant ved Dolly Parton er hendes brede appel. For i en tid med Trump, Brexit, OK boomer-comebacks og en meget polariseret politisk debat, er Dolly Parton en af de få ting, der stadig kan samle os alle. Dolly Parton er elsket af alle fra evangelikalister og republikanske soccer moms i sydstaterne, til demokratiske breadwinners på øst og vestkysten samt LGBTQ+ miljøet. Alle elsker Dolly Parton.

Hun appellerer til de yngre generationer ved at lave Jolene-memes på Twitter. Når hendes ‘9 to 5’-medstjerner Jane Fonda og Lily Tomlin offentligt kritiserer præsident Donald Trump, joker Dolly Parton bare om sine bryster for ikke at skubbe sine mange konservative fans fra sig. Hun opfordrer kristne til at stoppe med at dømme homoseksuelle og elske mere, samtidigt med at hun erstatter navnet ‘Jolene’ med ordene ‘drag queen’, når hun optræder for sit LGBTQ+ crowd. Når hun kritiseres for ikke at have taget større del i #Metoo- bevægelsen, svarer hun bare, at hendes liv, personlighed og forretning taler for sig selv. Og nå ja, så gør det jo ikke situationen værre, at Dolly Parton har det sorte bælte i at komme med livsbekræftende citater som: “The way I see it, if you want a rainbow, you gotta put up with the rain.”

Da Dolly Parton i sidste uge blev spurgt til sin brede appel i det amerikanske daytime talkshow ’The View’ svarede hun netop, at hun elskede alle, prøvede at tale til det gode i folk samt ikke at dømme.

Selv det politisk uenige panel hos talkshowet ‘The View’ kan Dolly Parton få til at smile. Kilde The Views twitterkonto/ABC.

For nyligt satte New York Times fokus på den karismatiske sangerinde i artiklen ’Is There Anything We Can All Agree On? Yes: Dolly Parton’. I artiklen har de en interessant pointe om, at en af grundene til Dolly Partons appel til yngre generationer er, at de ved, at man sagtens kan få foretaget kosmetiske indgreb, uden at det underminerer ens autoritet. At man sagtens kan være en god sanger og sangskriver, selvom man bruger parykker og akrylnegle. Desuden skader det jo heller ikke, at Dolly Parton er gudmor til popstjernen Miley Cyrus.

Selvom Dolly Parton om nogen kommer fra meget trange kår, har hun opbygget sig et folkeligt country-imperium, hvor der er plads til alle og garanti for smil. Så hvis du er bekymret for den gode stemning ved familie-julefrokosten, og at det hele bare drukner i polemiske, politiske debatter og uvenskab, så drej samtalen over på Dolly Parton, og se hvad der sker.

Find mere om
Footer graphics