nicolas_hulot

Skandale: Fransk miljøminister siger op på direkte radio

Ministeren forlader regeringen, fordi præsident Macron ifølge ham ikke gør nok for at nå klimamålene.

Foto: Olivier Tétard (Wikipedia Commons)

”Jeg vil ikke længere lyve for mig selv. Jeg vil ikke have, at min tilstedeværelse i denne regering er ensbetydende med, at vi gør tilstrækkeligt for klimaet. Derfor har jeg taget beslutningen om at forlade regeringen.”

Sådan sagde den franske miljøminister Nicolas Hulot direkte i radioen på dagen, hvor den franske præsident Emmanuel Macron er på statsbesøg i Danmark. Det skriver The Guardian.

Macron var ikke informeret om ministerens opsigelse.

Hulot, med fortid som kendis-miljøforkæmper og tv-vært, er en af venstrefløjens darlings og samtidig Macrons måske mest populære minister.

Kritiserer passiv regering

Efter sigende skulle ”opsigelsen” komme i kølvandet på en udmelding fra regeringen om at slække på jagtlove – en lempelse, der er kritiseret for at være populistisk og gå efter at øge Macrons popularitet i udkantsområderne, da den både giver billigere jagttegn samt en øget liste over dyr, som kan jages.

Jagtloven er den sidste i en række af tiltag, som Hulot var stærkt uenig med sin regering om. Det drejer sig derudover om bl.a. atomkraft, beskyttelse af biodiversitet og brug sprøjtemidler, der altså også var på Hulots liste over miljøkritiske punkter i den franske regering.

Tabet af Nicolas Hulot som miljøminister er en kold klud i hovedet på præsident Macron, der er prøver at etablere sig som en præsident, der kan tale med begge sider af midten i fransk politik.

Opsigelsen kunne mærkes på aktiemarkedet, hvor stats-energiselskabet EDF steg mere end 2% i morgenstunden. Hulot har tidligere sagt, at EDF skulle reducere op mod en tredjedel af deres 58 atomkraftværker.

Se klippet herunder.

Find mere om
Footer graphics