Pasta
Foto: Unsplash

Madskribenten kigger skrapt på dig: Er du også pasta-sadist?

Er du typen, der maltrakterer og mishandler din pasta? Madskribent Carolina Kromann Wåhlin undrer sig over, hvordan det mon er lykkedes pasta at blive så populært herhjemme, når den så ofte bliver misrøgtet, udkogt og serveret som en klæbrig gør-det-selv-ret.

Jeg er ubetinget fan af det italienske køkken. Heldigvis er vi mange, der har det sådan. De fleste danskere har besøgt støvlelandet og elsker italiensk mad og vin. Derfor har jeg virkelig svært ved at begribe, hvorfor pasta tit bliver behandlet så groft her i landet – selv efter at have været en del af det danske hverdagskøkken siden 1980’erne.

Jeg oplever, at mange (endda også mine venner og bekendte, som jeg ellers betragter som rare mennesker) udviser en overraskende sadistisk trang til at påføre den stakkels pasta (og dermed mig) stor smerte.

De koger pastaen for længe, så den ligger skoldet, snasket og udkogt i gryden. De overhører fuldstændig pastaens klagende bøn efter salt. De serverer den nu smattede, klæbrige masse helt ensom, gennembanket og trist, uden selskab af den sauce der berettiger pastaen til at leve, og som får den til at folde sine utallige smagsvarianter ud.

I stedet serverer de en (ofte besynderlig) sauce i en anden gryde, så man først skal ryste den overkogte grødede pastamasse ned på sin tallerken, for dernæst at tilføje saucen ovenpå, som var det en gør-det-selv-ret. Det virker som om, at de stadig ikke helt har fundet ud af, at pasta ikke er tilbehør, men en ret i sig selv, som hverken kan sidestilles med kogte kartofler eller ris.

Hvor kommer de grufulde tendenser fra?

Jeg har italienske aner, så mit hjerte bløder, når jeg er vidne til disse overgreb. Og jeg spørger mig selv: Hvordan er miseren opstået? Jeg er overbevist om, at ingen har oplevet at få pasta serveret på den grufulde måde i Italien eller på italienske restauranter herhjemme (og jeg skal nok lade være med overhovedet at nævne ketchup i denne forbindelse, for så bliver jeg først rigtig trist). 

Jeg er ikke selv en stor mester i køkkenet, men er kæmpe fortaler for, at man udviser omsorg for sin mad – og ikke mindst for sine smagsløg. Og jeg vil vove at påstå, at de fleste kan lave en basal pastasauce af de klassiske ingredienser: ekstra jomfru olivenolie, hvidløg, tomater, salt, peber og frisk basilikum. Det er ikke svært, og det er jo derfor, vi elsker det italienske køkken: Det er enkelt – og velsmagende i al sin enkelthed. 

Derfor har jeg en lille bøn: Vil I ikke nok respektere pastaen i stedet for at pine og plage den?
Det vil sige: Købe pasta i en ordentlig kvalitet, tilsætte salt i vandet, koge pastaen al dente og blande den med saucen, før I serverer retten, så den kan optage væden og smagen fra saucen og tilmed se appetitlig ud. 
Jeg er sikker på, at verden ville blive et bedre sted, hvis man kvæler pastaen i kærlighed frem for i gryden!


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Footer graphics