Coco O.
PR-foto

En begynderguide til Coco O: Dansk souls elegante healer af de knuste hjerter

Coco O. er meget mere end deltager i ‘Vild med dans’. Her kommer en guide til den danseglade sangerindes stærkeste musikalske øjeblikke.

Selvom en del danskere nok først har stiftet bekendtskab med sangerinden Coco O. via den aktuelle sæson af ‘Vild med dans’, har fans af soul og r&b længe vidst, at lille Danmark huser et sangtalent i international klasse.

Den 32-årige sangerinde med det borgerlige navn Cecilie Maja Hastrup Karshøj, har således opbygget et imponerende CV, der blandt andet tæller samarbejder med store stjerner som Jay-Z, Pharrell Williams og Tyler The Creator.

I 00’erne var Coco O. en del af det eksperimenterede musikkollektiv Boom Clap Bachelors, ligesom hun i en periode sang kor for r&b-sangerinden Karen. Hun tiltrak sig dog for alvor opmærksomhed, da hun fandt sammen med produceren Robin Hannibal i den elektroniske soul-duo Quadron.

To internationalt anerkendte albums nåede det at blive til, før de trak stikket for hver især at fokusere på deres egne projekter. Sidste år sprang hun så ud som solokunstner med et par sange, der lover yderst godt for fremtiden.

Vi har samlet syv numre, der fungerer som en begynderguide til Coco O’s musikalske univers.

Quadron: ’Slippin’’ (2009)

I 2009 fandt Coco O. sammen med produceren Robin Hannibal, et andet Boom Clap Bachelors-medlem, under navnet Quadron. Hannibal havde et par år forinden udgivet albummet ’Owusu & Hannibal’ med sangeren Phillip Owusu; en udgivelse der markerede et foreløbigt højdepunkt i dansk soul. Quadrons selvbetitlede debut byggede på mange måder videre på det fundament.

Med sin snigende basgang, hand claps og fængende omkvæd var den retro-klingende førstesingle ‘Slippin’ et klart højdepunkt på ’Quadron’. Albummet blev blandt andet udpeget af indflydelsesrige amerikanske medier som Paste Magazine og New York Magazine som værende blandt årets allerbedste. 

Boom Clap Bachelors: ‘Løb, Stop, Stå’ (2011)

I 2005 etablerede en broget blanding af musikere, dj’s og producere musikkollektivet Boom Clap Bachelors. Det københavnske kollektiv udgav efterfølgende tre albums, der tiltrak sig international opmærksomhed, og deres nummer ‘Tiden Flyver’ blev blandt andet samplet af den amerikanske hiphopstjerne Kendrick Lamar. 

Nummeret ‘Løb, Stop, Stå’ fra gruppens tredje album, ’Mellem dine læber’, har Coco O. med på en feature, hvor hendes karakteristiske sensuelle vokal elegant smyger sig om den sjælfulde, boblende produktion. Det er desuden en af de sjældne gange, man kan opleve hende synge på dansk.

Quadron: ’LFT’ (2013)

Efter deres succesfulde debutalbum kom der for alvor gang i karrieren for Quadron, der pludselig kunne tælle stjerner som Prince, Pharrell Williams og Kendrick Lamar blandt deres fans. Efter et bopælsskift fra København til Los Angeles udkom Quadrons andet album, ’Avalanche’, i 2013 på det store amerikanske pladeselskab Epic Records.

De øgede forventningerne til opfølgeren blev på mange måder indfriet. Mens det catchy og dansable ‘Hey Love’ var pladens store hit, og ‘Better Off’ kan bryste sig af et hypet Kendrick Lamar-feature, udgør nummeret ‘LTF’ albummets kunstneriske højdepunkt. Trackets solbeskinnede, drømmende produktion, der komplimenteres af Cocos smukke, svævende vokal, er et bud på Quadron, når de er allerbedst.

Tyler The Creator: ‘Treehome95’ (2013)

I starten af 10’erne blev rapperen Tyler the Creator berømt og berygtet som leder af det uregerlige Los Angeles-hiphopkollektiv Odd Future. På hans andet soloalbum ’Wolf’ fra 2013 distancerede han sig dog fra de mere umodne provokationer fra meget af hans tidligere musik og gik i retning af et mere modent og alsidigt kunstnerisk udtryk.

Coco O. gæstede ’Wolf’på det jazzede ‘Treehome95’, der ligeledes har ingen mindre end neo soul-dronningen Erykah Badu med på feature. Coco optrådte desuden efterfølgende sammen med Tyler i tv-showet ’The Tonight Show With Jimmy Fallon’, ligesom hun også bidrog til Tylers næste album, ’Cherry Bomb’.

Coco O.: ’Where The Wind Blows (The Great Gatstby OST)’ (2013)

I 2013 blev den amerikanske romanklassikker ’The Great Gatsby’ af F. Scott Fitzgerald filmatiseret i et projekt, der blandt andet havde Leonardo Di Caprio og Tobey McGuire med på rollelisten. Soundtracket blev produceret af hiphopstjernen Jay-Z, og han hvervede i den forbindelse Coco, der bidrager med nummeret ’Where The Wind Blows’.

Nummeret blander på interessant vis nyt og gammelt med 20’er-inspireret jazzklaver, der møder drum n bass-lignende trommer og Cocos gospel-influerede vokal i centrum for de musikalske løjer.

Vulfpeck: ’Business Casual’ (2017)

Med deres fængende, legesyge funk og soul såvel som en uortodoks tilgang til selvpromovering har amerikanske Vulfpeck de senere år fået skabt sig en solid global fanbase.

Coco O. gæster gruppens tredje album, ‘Mr. Finish Line’, fra 2017 på nummeret ‘Business Casual’, hvor hendes soulfulde vokal glider overraskende godt ind i bandets finurlige og lettere fjollede funk-univers.

Coco O.: ’Bled For You’ (2018)

I 2018 udgav Coco singlerne ‘A Minor Detail’ og ‘Bled For You’ under den samlede titel ’Dolceaqua’. Det markerede hendes første udgivelse som solokunstner, og begge numre er desuden indspillet og produceret af hende selv.

Med sit akustiske guitarakkompagnement, inderlige vokal og hjertesorgs-tyngede tekst, bringer det smukke nummer klare mindelser om selve dronningen af melankolsk soul: Sade. Det her er fremtidens Coco O. – så lyt og nyd:  

Footer graphics