Anders Perner
Professor Anders Perner har selv taget initiativ til at ansøge om midlerne til den nye behandling hos Novo Nordisk Fonden. PR-foto

Danske hospitaler starter ny hormonbehandling for patienter med Corona

En donation fra Novo Nordisk Fonden på op mod fem millioner kroner skal sætte skub i behandlingsforsøg med binyrebarkhormon.

Der må tænkes kreativt og hurtigt i disse dage, hvor corona-pandemien bider sig stadigt hårdere fast i det danske sygehusvæsen.

Derfor tager man nu nye midler i brug på Rigshospitalet, hvor professor Anders Perner med økonomisk hjælp fra Novo Nordisk Fonden har igangsat en ny forsøgsbehandling med betændelsesdæmpende medicin. Det skriver Rigshospitalet på deres hjemmeside.

Der er tale om en steroidbehandling med en lav dosis binyrebarkhormon, som kan dæmpe betændelsesreaktionen i lungerne, hvilket man har gode erfaringer med fra tidligere intensivpatienter, som har haft blodforgiftning eller svært lungesvigt.

Målet er at afkorte den tid, som indlagte patienter med COVID-19 tilbringer i en respirator. En enkelt dag mindre i respirator per patient kan nemlig øge hospitalernes intensivkapacitet med 10 procent.

I sidste ende handler det dog også om at mindske risikoen for dødsfald, siger Anders Perner.

“Med denne donation kan vi undersøge, om lav dosis steroidbehandling kan forbedre overlevelsen og reducere antallet af dage, hvor patienterne har behov for intensivbehandling. I en tid, hvor epidemien med coronavirus presser landets hospitaler og intensivafdelinger maksimalt, så kan en virksom behandling være meget afgørende for den enkelte patient og hele sundhedsvæsenet.” 

Starter allerede i april

I forsøget, som forventes at starte i midten af april, når det nødvendige papirarbejde er faldet på plads, stiler man efter, at der skal indgå 1.000 patienter med COVID-19 – det sker på hospitaler over hele landet.

Ud af de 1.000 vil halvdelen modtage behandlingen. Kravet for dem er, at de under indlæggelsen skal have brug for store mængder ilt.

Patienternes data vil løbende blive analyseret, så man kan holde øje med behandlingens virkning og eventuelle bivirkninger, da binyrebarkhormon påvirker immunforsvaret.

”Kunsten er at finde den rette balance, hvor vi dæmper betændelsen i lungerne, uden at vi hæmmer immunforsvarets evne til at bekæmpe virus. Vi tror på, at behandlingen virker, men den kliniske forskning er nødvendig for at være sikker,” siger Anders Perner.

Footer graphics