Glimmer
Foto: EcoSparkles

Derfor er bæredygtigt glimmer præcis det, som verden har brug for lige nu

Mange af os er blevet mere bevidste om, hvordan vores forbrug og vaner påvirker miljøet. I menneskehedens kamp for at skabe en bæredygtig fremtid kan det virke overflødigt at gøre noget så overfladisk som glimmer bæredygtigt. Skulle vi ikke bare lade være med at kaste med glimmer, punktum? Svaret er nej.

Frekventerer du også de aktivistiske miljøer? Eller er du en af dem, der bliver inviteret til workshops, konferencer eller møder de steder, hvor aktivistiske unge har sat deres aftryk og gjort stedet til en eftertragtet venue? Så har du måske lagt mærke til reklamer for det danske firma EcoSparkles, der sælger bionedbrydeligt glimmer til hår og ansigt. Ideen om at gøre et umiddelbart overflødigt produkt som glimmer mere bæredygtigt kan måske virke som stor ståhej for ingenting. Det er, trods alt, et produkt med en begrænset volumen, og noget mange kun bruger ved særlige lejligheder som Halloween eller nytår. Men bæredygtigt glimmer er faktisk lige det, som verden har brug for. Lad mig forklare:

Jeg har beskæftiget mig med bæredygtig produktion og forbrug i mange år. Når man arbejder med bæredygtighed, kommer det hurtigt til at handle om, hvad vi egentlig har brug for i vores daglige liv. Skal vi bare skille sig af med det overflødige, droppe flyrejsen og kød og kun eje det mest essentielle? I vores stræben efter at skære ind til benet glemmer vi dog ofte at spørge, hvem der afgør, hvad der er nødvendigt. For nogen er en Patagonia-jakke essentiel, for andre er det festligt glimmer.

Der er ingen tvivl om, at det er afgørende, at vi begrænser vores forbrug, hvis vi skal skabe en mere bæredygtig fremtid. Men problemet med ‘minimalisme’ og ‘down-sizing’-tendensen er, at vi kommer til sammenblande, hvad der er nødvendigt med, hvad der er praktisk og funktionelt. Når vi beslutter os for at skille os af med noget, er det næppe cyklen eller bæreselen, der ryger, det er nok nærmere bøtten med glimmer.

Undertrykkende minimalisme

For nogle er ideen om minimalisme og et liv med rene, funktionelle ting foreneligt med deres livsstil, men for andre føles det undertrykkende og normativt. Det upraktiske, pyntede og ekspressive bliver udgrænset til fordel for det rationelle, funktionelle og (tør jeg sige) kedelige. Glimmer har for eksempel altid spillet en central rolle i queer-kulturer, og som den amerikanske skribent Laura Dorwart formulerer det: ‘Wearing glitter is a way to signal our queer identities not only to ourselves but also to each other’. Glimmer handler altså både om identitet og om kommunikation.

Bæredygtigt glimmer
Foto: EcoSparkles

Ud over den normativitet minimalismen kan indebære, er faren, at vi udgrænser det, der skaber relationer mellem mennesker. Som Nanna Stofberg, som står bag firmaet EcoSparkles, siger: ”Glimmer nedbryder barrierer, det får os til at føle os smukkere og får os til at turde mere”. Når Nanna Stofberg tager ud med sit ‘Glitter Squad’, bruger hun glimmeret som et redskab: ”Glimmer spreder glæde, og vi kan pludselig tale om bæredygtighed på en måde, hvor folk ikke føler sig truede”.

Så selvom det er vigtigt at begrænse vores forbrug, må vi ikke overse, hvordan det vi køber, bruger, laver, deler, spiser og tager på opfylder flere behov end blot at være funktionelle. I mangfoldighedens tjeneste skal vi være mere åbne overfor, at en bæredygtig livsstil kan se ud på mange måder. Så velkommen til det bionedbrydelige glimmer!

Find mere om
Footer graphics