Bevæbnet med seks kopper kaffe og tonerne af Kurt Cobains rå stemme. Sådan starter dagen for en af Europas dygtigste cellister og mest anerkendte unge komponister. 32-årige Josefine Opsahl følger som regel rutinen op med lidt frilæsning.
I øjeblikket hedder bogen på sengebordet ’Ballet’ skrevet af Alexander Meinertz. For Josefine Opsahl er nemlig netop i gang med at lægge sidste hånd på sin kommende ballet ‘PASSENGERS OF PASSING MOMENTS’, som hun har lavet i samarbejde med Det Kongelige Teater.
”Jeg vil helst læse noget, der taler ind i det arbejde, jeg sidder med. Som inspirerer mig, og som ligesom åbner mit sind for den kunstart, jeg sidder med,” siger Josefine Opsahl, der mener, at alle eksisterende rammer og normer er værd at udforske og udfordre.
Det kommer også til udtryk i hendes nye ballet, ‘PASSENGERS OF PASSING MOMENTS’, som er en appel til diversitet og en opfordring til at udfordre konventioner. Josefine Opsahls egen fortælling og hovedpersonens udvikling væves tæt sammen i narrativet og på scenen, hvor hun reflekterer over sit eget liv som ung kvinde i en moderne verden præget af høje krav og konstant forandring.
Forestillingen udforsker de komplicerede valg, hun har truffet for at forfølge sin lidenskab for klassisk musik og ballet, samtidig med at den sætter spørgsmål ved samtidens normer og magtstrukturer. Vi bad hende give en status ved at svare på 22 spørgsmål om sit liv, som det ser ud lige nu.
Hvad er det første, du læser hver dag?
I en periode var det arbejdsmails og beskeder, men jeg har arbejdet meget bevidst på at få en rutine, hvor jeg laver min morgenkaffe, og så læser jeg i en bog. Det er kun et par sider ofte.
Hvad var din seneste søgning på Google?
I går sad jeg og googlede, hvor hurtigt en paukist (en slags trommeslager, der spiller på pauk, red.) kan nå at stemme sin pauker.
Hvad er din favoritavis?
Jeg har været rigtig glad for at have et abonnement på Politiken i en periode. Jeg ved ikke, om jeg holder vildt meget af den, men det er der, jeg orienterer mig omkring kunst og kultur og verden i det hele taget.
Hvad er den vigtigste bog, du har læst?
’Et cyborgmanifest’ af Donna Haraway. Det er et feministisk manifest, som er et billede på, hvordan vi langsom har gjort menneskekroppen til en cyborg.
Hvad gør du for at finde ro?
Løber en tur. Jeg elsker at løbe på kastellet, som er tæt på, hvor jeg bor.
Hvad er din største last?
Jeg er meget perfektionistisk, meget arbejdsom og meget stædig.
Hvad er din guilty pleasure?
Jeg hører meget høj punk, metal eller krautrock, for eksempel Nirvana, NEU!, Kraftwerk, og så syrer jeg ud og danser. Det dur kun alene.
Hvad spiser du rigtig tit?
Kaffe I alle former. Hele døgnet. Det er næsten, som om jeg var ryger, bare med kaffe. Jeg har en god kaffemaskine, og jeg laver da i hvert fald seks kopper, som jeg drikker inden frokost.
Hvilken kunstner har du senest lyttet til?
Missy Mazzoli.
Hvilken serie ser du?
Babylon Berlin, synes jeg, er helt vidunderlig. Jeg er ved at se nogle af afsnittene for tredje gang.
Hvor arbejder du bedst?
Når jeg rejser. Jeg elsker bevægelsen fra et sted til et andet. Det kickstarter bare nogle ting. Jeg kan ikke skrive et orkesterværk på vejen, men jeg kan lægge fundamentet til det.
Hvilken ting gør dit liv lettere?
Min cykel.
Hvem inspirerer dig indenfor dit felt?
Mennesker, der bruger tid på at reflektere over verden, og som er tro mod sig selv og deres udtryk.
Hvor får man det bedste måltid i København?
Jeg er holdt op med at gå helt så meget op i, hvad jeg spiser, og hvor jeg spiser, men mere, hvem der spiser det sammen med mig.
Hvor er dit yndlingssted i byen?
Lige nu, Gamle scene på Det Kongelige Teater.
Hvad gør du for lidt?
Holder pauser og ferier.
Hvad er dit motto?
“Det har jeg aldrig prøvet før, så det kan jeg sikkert godt.”
Hvilken podcast lytter du til?
‘Spøgelset i maskinen’ på DR Lyd. Den handler om teknologi, nutid og AI og alle mulige afarter af det. Det er jeg meget interesseret i.
Josefine Opsahl
Er blandt Europas dygtigste cellister og mest anerkendte unge komponister, født i 1992.
Uddannet fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium og Northwestern University i Chicago. Har derudover taget en solistuddannelse ved Syddansk Musikkonservatorium.
Har udgivet flere albums og singler – senest den digitale single ‘Past Present Future’, som fik verdenspremiere på The Metropolitan Museum of Art i New York i april 2023.
Har vundet et utal af priser – heriblandt Kronprinsparrets Stjernedryspris (2022), Odd Fellow Ordenens Musikpris (2021), Wilhelm Hansen Fondens Hæderspris (2021) og Léonie Sonnings Talentpris (2021).
Hvor er dit happy place på internettet?
Jeg er faktisk meget glad for Instagram, selvom det er lidt blandet, for det jo ikke kun happy. Det er lidt en addiction for mange af os og helt klart også for mig.
Hvem ville du ikke kunne modstå at tage en selfie med?
Johan Sebastian Bach.
Hvilket livsråd tænker du dagligt på?
Få sovet om natten, spist nogle måltider og få en lille smule frisk luft engang imellem. Men selvfølgelig også at gå efter sine drømme.
Hvad er det sidste, du gør hver dag?
Sætter flightmode på min telefon.
‘PASSENGERS OF PASSING MOMENTS’ har urpremiere 22. marts 2024 på Gammel Scene på Det Kongelige Teater.