Foto: Kristina Pedersen

Birte Jakobsen og hendes mand overvåger skraldespande på Roskilde Festival: Men hvorfor?

På Roskilde Festival er der omkring 30.000 frivillige, der arbejder både før, under og efter festivalen. Nogle langer spaghetti over disken, mens andre renser lokummer. Men hvem har egentlig det kedeligste job? Måske Birte og hendes mand.

Lige udenfor backstage-området bag Avalon-scenen på Roskilde Festival sidder Birte Jakobsen under en pavillon placeret midt i mellem en stor sort container og en række mørkegrønne skraldespande. Birte er iført frivilligvest, men det fremgår ikke umiddelbart, hvad hendes job helt præcis er.

Birte Jakobsen har sammen med sin mand, Jens Otto, for første gang meldt sig som frivillig for RÆM, der står for Roskilde Ældre Motion. Men motion får hun ikke meget af. Hendes frivillige job er nemlig den mere stillesiddende af slagsen.

”Mit job er at passe på affaldscontainerne og hjælpe de unge mennesker, der ikke lige har styr på det. Og det lyder helt fuldstændigt sindssygt, at man skal stå her, men når man er under 18 år, så må man altså ikke trykke på containerknappen,” siger Birte Jakobsen, der ikke har lyst til at sige sin alder. Men hun er altså over 18 år, fastslår hun og tilføjer:

”Det er virkelig stressende det her job”. Hun slår en høj ironisk latter op.

Afgørende overvågning

Under vores snak har Birte Jakobsen hele tiden et halvt øje på containeren ved siden af. Og selvom det ifølge hende ikke er et decideret hårdt job, så kan det få fatale konsekvenser, hvis ikke det bliver gjort ordentligt.

”Det er jo vigtigt lige at kigge ned i containeren, inden man trykker på komprimeringsknappen. For, hvis nu, der ligger nogen dernede og tager sig en lur, så kommer det altså ikke til at se så pænt ud,” siger Birte og smiler.

I mellemtiden er Jens Otto kommet tilbage fra toilettet, og han slutter sig til samtalen.

”Ved du godt, hvad det koster, hvis du smider en pizzabakke i den her container?”, siger han og peger på den sorte container med skiltet ”småt brandbart” på.

”Så koster det altså 5.000 kroner. Så, der er en årsag til, at vi står her”.

Ingen Orange Scene

Ægteparret har i alt fire vagter under festivalen, og selvom de ikke rigtig kender nogle af musikerne på årets plakat, så glæder de sig til at få fri.

”Vi har fri klokken 14, og så skal vi ud og udforske pladsen,” siger hun. Hendes mand nikker og istemmer.

”Jeg synes, det er sjovt at tage til de små koncerter med de helt unge og eksperimenterende musikere. Der er rigtig god musik, og man skal ikke stå helt tæt pakket sammen, ligesom man gør foran Orange Scene,” siger han.

Find mere om
Footer graphics