Coltrane

Fra en gylden æra: Glemt John Coltrane-album ser dagens lys efter 55 år

‘Blue World’ fra 1964 var oprindeligt skrevet til en fransk-canadisk film og ikke tænkt som et rigtigt album. Men nu udgiver Coltranes gamle pladeselskab de otte glemte sange alligevel.

Det er en god tid at være i live for Coltrane-fans. Sidste år dukkede albummet ‘The Lost Album’ pludselig op fra gemmerne – et album, der vel at mærke var optaget i 1963, hvor den legendariske jazzsaxofonist spillede med sin ‘klassiske kvartet’ og i øvrigt red på en kreativ stormflod – hvilket var lidt af en sensation i sig selv.

Og nu har man fundet endnu et glemt album, der føjer yderligere musik til John Coltranes i forvejen imponerende diskografi.

Det amerikanske jazzpladeselskab Impulse!, der udgav Coltrane fra 1961-1967, har nemlig valgt at udgive albummet ‘Blue World’, som oprindeligt var skrevet til den fransk-canadiske film ‘Le chat dans le sac’ af Gilles Groulx, og derfor aldrig udkom som regulært album.

‘Blue World’ består af otte takes, som er optaget 24. juni 1964 i Van Gelder Studios med Elvin Jones på trommer, McCoy Tyner på klaver og Jimmy Garrison på bas. Med andre ord: Den hæderkronede ‘classic quartet’ fanget på deres måske allerhøjeste niveau.

Hermed får fans og lyttere nu mulighed for at kigge ind i Coltrane-kvartettens kreative værksted i en hidtil ubelyst periode mellem de to studiealbums ‘Crescent’ (1964) og ‘A Love Supreme’ (1965), der repræsenterer en markant overgang fra musikerens relativt udfordrende harmoniske stil til et mere spirituel og søgende udtryk.

Begge verdener findes på ‘Blue World’, som over 37 minutters spilletid både runder de bløde stemninger på balladen ‘Naima’ fra 1959 og hvæsser tænderne på den frit improviserede ‘Traneing In’.

Blot 10 minutter fra den nyfundne session blev rent faktisk brugt i Gilles Groulx’ kunstfilm, som heller ikke efterlod sig noget nævneværdigt filmhistorisk eftermæle, og derfor er det først for nylig lykkes en gruppe unge studerende at finde frem til indspilningerne.

‘Blue World’ er allerede ude på diverse streamingtjenester og kan også fås på vinyl og cd.

Foto: Jim Marshall, Photography LLC

Footer graphics