wonder woman

5 grunde til at Marvels superheltefilm er lysår bedre end rivalens

Selv de dårligste film i MCU er faktisk temmelig gode. Filmskribenten forklarer forskellene på Marvel og DC Extended Universe’s superheltefilm.

1. juni 2017 har ‘Wonder Woman’ – den nyeste del af filmfranchisen DC Extended Universe – premiere. Filmen har verdenspremiere, så der findes ingen anmeldelser endnu, men ifølge de første Twitterpip fra testscreeninger, skulle filmen faktisk være ganske god. Eller i hvert fald bedre end de andre tre film i DC Extended Universe.

Konkurrencen er så heller ikke benhård, kan man indvende. Hvor Marvel Cinematic Universe siden 2008 har buldret derudad, har DC’s superhelte-univers ikke rigtigt været sådan rigtigt super indtil videre.

Marvel Cinematic Universe lettede fra jorden 2. maj 2008, da ‘Iron Man’ fik premiere som første del af en serie på foreløbigt 24 film (15 har fået premiere, 9 er på vej), 9 tv-serier og et uoverskueligt antal spil, tegneserier og andre udløbere. Med en indtjening på mere end 4,5 milliarder dollar, er MCU den økonomisk mest succesfulde franchise i filmhistorien. Serien fører med en rund milliard dollar foran den nærmeste konkurrent ‘Star Wars’ og mere end to milliarder foran ‘James Bond’-serien, der ellers har haft 25 film til at tjene penge på.

DC Extended Universes film har ikke været deciderede økonomiske fiaskoer, men selv om ‘Batman v Superman: Dawn of Justice’ hentede 873 millioner dollar ind på verdensplan, er der stadig et pænt stykke vej til MCU-topscoreren ‘The Avengers’, der indspillede – og hold nu fast – 1.518.812.988 dollar i biograferne. Og når det kommer til kvaliteten af filmene, er der rimelig bred enighed om, at Marvel i den grad har kørt DC over. Ifølge Rottentomatoes.com har Marvels film en imponerende gennemsnitsscore på 81 procent positive anmeldelser, mens filmene i DC Extended Universe gennemsnitligt kun kan prale af 36 procents positive anmeldelser – og her er det i øvrigt ‘Man of Steel’, der trækker gennemsnittet op med en score på 55 procent, mens ‘Batman v Superman: Dawn of Justice’ og ‘Suicide Squad’ fik decideret røvfuld af anmelderne.

Med andre ord: Hvis Marvel og DC var hver sin superhelt, ville Marvel lige nu være i gang med at redde verden, lave damer og fyre om sig med one-liners, mens DC stod hjemme i superheltehulen, kiggede mismodigt på sine superheltegadgets og spekulerede på, hvor det hele gik galt.

Her er fem årsager til, at Marvel Cinematic Universe er så meget bedre end DC Extended Universe.

Marvel kom først

Det lyder banalt, men det var grundlæggende sejt, da Marvel annoncerede, at de nu ikke bare ville lave en serie af film, men et sammenhængende univers. Det startede med ‘Iron Man’ i 2008 og har kørt som smurt i olie siden. I dag er vi blevet fuldstændigt vant til, at superheltefilm bliver annonceret mange år før deres premiere, og at nye karakterer bliver introduceret løbende og dukker op i hinandens film, så der nærmest er garanti for nerdgasm, hver gang en ny superheltefilm får premiere. Men det var nyt, da Marvel startede tendensen.

Da DC i 2011 meddelte, at de nu lavede fuldstændigt samme model – hvorefter der i øvrigt gik to år, inden ‘Man of Steel’ kom, og så igen tre år, inden der skete noget igen, var nyheden… ikke rigtigt så opsigtsvækkende.

Marvel gav os noget nyt

Første fase af MCU gav os film med Iron Man, Hulk, Thor, Captain America og i ‘The Avengers’ sandelig også Black Widow og Hawkeye. Bortset fra Hulk, der havde sin egen 70’er-kitchede tv-serie og en semivellykket Ang Lee-film fra 2003, var alle superheltene nye og interessante. Vi havde hørt om det fleste, måske endda læst nogle tegneserier, men på det hvide lærred var de simpelthen spændende.

DC’s første to film i DC Extended Universe gav os… Superman. Og Batman. Superman havde vi bl.a. set i skikkelse af Christopher Reeve i fire forskellige film, Dean Cain i 87 afsnit af tv-serien ‘Lois & Clark’, Tom Welling i 218 afsnit af ‘Smallville’ og Brandon Routh i det mislykkede forsøg på at genoplive karakteren i ‘Superman Returns’ fra 2006.

Udover diverse tv-serier havde Batman optrådt i to film af Tim Burton, to film af Joel Schumacher og tre film af Christopher Nolan. Især Nolans Batman-trilogi og i særdeleshed ‘The Dark Knight’ regnes af de fleste for noget af det ypperste superhelte-genren kan byde på, så DC stod i den lidt bøvede situation, at de konkurrerede med sig selv. Og kun kunne tabe.

Hos Marvel er instruktøren ikke vigtig

Christopher Nolans Batman-film er ikke med i DC Extended Universe, men netop det, at vi siger “Nolans Batman-film”, er stadig kendetegnende for måden, DC laver film på. Zack Snyder er ikke nogen Nolan men dog en kendt instruktør og hans distinkte stil er tydelig i både ‘Man of Steel’ og ‘Batman v Superman: Dawn of Justice’, og på samme måde var David Ayer også et stort navn, inden han lavede ‘Suicide Squad’, som han i øvrigt både instruerede og skrev.

Hos Marvel har man i stor udstrækning benyttet sig af i brede kredse ukendte instruktører med baggrund i indiefilm eller tv. Til gengæld har Marvel-bossen Kevin Feige været producer på alle film og fungeret som en slags showrunner, som man kender det fra tv-serier.

Hvis vi lige skal tage hornbrillen på et øjeblik, kan man sige, at DC har arbejdet efter den europæiske auteur-tradition, hvor en film tilhører instruktøren, mens Marvel har arbejdet efter den amerikanske model, hvor en film tilhører studiet. Man kan sagtens mene noget for og imod begge modeller, men i lige præcis Marvel vs. DC Comics er det meget tydeligt, at Marvels film har en kontinuitet og en fælles tone, som DC slet ikke kan mønstre. I en grad, så ingen længere siger: “Jeg glæder mig til ‘Thor: Ragnarok’ får premiere” – men bare: “Jeg glæder mig til den nye Marvel-film”.

Marvel kører som en velsmurt maskine

Måske skyldes det, at Marvel er gode til at lægge låg på dårlige sager. Måske er der bare totalt styr på det i Marvel-land. For udenforstående virker det i hvert fald som om, alle Marvel-film kører på skinner. Det samme kan ikke siges om DC Extended Universe.

‘Justice League’, der får premiere senere på året, har været undervejs siden 2007 og været igennem et hav af instruktører, manuskriptforfattere og skuespillere. ‘The Flash’ kommer først i 2020, men har allerede været igennem to instruktører, der har forladt projektet igen på grund af “creative differences”. Og ‘Suicide Squad’ var på mange niveauer et trafikuheld med vedholdende rygter om masser af reshoots, masser af recuts, scener i trailerne, der ikke var med i den endelige film og ikke mindst det faktum, at utallige scener med Jared Letos Joker blev klippet ud, hvilket Jared Leto ikke var for fin til at udtrykke sin utilfredshed med i diverse medier.

Marvel har et ekstremt højt bundniveau

Måske vigtigst af alt: Selv de dårligste film i MCU er faktisk temmelig gode. Mens DC Extended Universe stadig har til gode at vise, at de kan lave én god film. Er ‘Wonder Woman’ den film?

Find mere om
Footer graphics