Billy Ray & Sia
PR-fotos

‘Sidste salgsdato’ i musikbranchen: Skal man være under 40 for at lave kæmpe hits?

90’er-ikonet Billy Ray Cyrus har scoret sin karrieres første nummer-et hit på den amerikanske singlehitliste Billboard Hot 100 som 57-årig. Heartbeats kigger i den anledning på det sjældne fænomen: Velvoksne musikere på toppen af hitlisterne.

Ser man på den amerikanske singlehitliste Billboard Hot 100 for tiden, skulle man næsten tro, vi var tilbage i 90’erne. Sangen, der topper listen for øjeblikket, er nemlig ’Old Town Road’ af rapperen Lil Nas X featuring ingen ringere end countrysangeren Billy Ray Cyrus.

Manden, der tilbage i 1992 hittede med ’Achy Breaky Heart’, og som for øvrigt er far til sanger og skuespiller Miley Cyrus, har scoret sin karrieres første nummer-et hit i en alder af 57 år. Billy Ray gæsteoptræder på nummeret, fordi Billboard fjernede den oprindelige udgave af sangen fra deres country-singlehitliste, da sangen efter sigende ikke favnede nok elementer fra country-genren.

Lil Nas X svarede kækt igen med et remix af sangen sammen med countrylegenden Billy Ray Cyrus. Det, at Billy Ray hitter igen som en moden mand, rejser spørgsmålet: Er det en forældet fordom om musikbranchen, at det stort set kun er unge og sprøde artister i 20’erne og 30’erne, der hitter?

Aldrende stemmer en sjældenhed på toplisterne

At Billy Ray Cyrus fik sit første nummer-et hit som 57-årig er ret ekstraordinært. Da Sia i 2016 gik nummer et på Billboard Hot 100 med sangen ’Cheap Thrills’, var det første gang siden 1989, at en kvinde over 40 gik nummer et som hovedartist på en sang. Dengang var det sanger og skuespiller Bette Midler, der gjorde det som 43-årig med sangen ’Wind Beneath My Wings’.

Sia var faktisk den første kvinde over 40, der lå nummer et på Billboard Hot 100, siden Madonna som 42-årig gjorde det med sangen ’Music’ tilbage i år 2000. Det er ikke kun de kvindelige artister over 40, der kæmper med hitlisterne, hvilket gør Sia-eksemplet endnu mere interessant, da den dengang 43-årige Sean Paul gæsteoptrådte. De var altså et eksempel to artister over 40, der hittede.

At så få artister formår at få deres musik øverst på listen efter deres 40-års fødselsdag kunne pege på, at der er en form for ”sidste salgsdato” i musikbranchen. Anastacia, sangerinden der var Outta Love i startnullerne, har eksempelvis fortalt, hvordan hun i mange år løj sig yngre netop for at klare sig i musikbranchen. Vi ved, at verden er besat af ungdom, men. Kan det virkelig ikke kan lade sig gøre at få folk til at lytte til din musik efter din 40-års fødselsdag?

Billboard Hot 100

Vi starter i USA, hvor vi er dykket ned i Billboard Hot 100’s arkiver. Mere specifikt har vi set nærmere på 10’ernes nummer-et hits på Billboard Hot 100.

Her er der meget få eksempler på, at artister over 40 har ligget øverst på hitlisten. Tendensen er klar: Er en artist over 40 gået nummer et, er det med få undtagelser i situationer, hvor de enten er featuring på en yngre artists nummer (præcis som Billy Ray Cyrus) eller har en yngre artist featured på deres nummer. Eksempelvis fik sangeren og rapperen Wanz som 50-årig sin karrieres foreløbigt eneste nummer-et hit som gæst på Macklemore & Ryan Lewis’ hittet ’Thrift Shop’. DJ Khaled opnåede som 41-årig ligeledes sin karrieres første nummer-et hit med sangen ’I’m the One’, der tilfældigvis havde Justin Bieber, Quavo, Chance the Rapper og Lil Wayne med. Alle artister under 40 år.

Der er meget få eksempler på artister over 40 år, der har rundet førstepladsen uden hjælp fra yngre kræfter. Et eksempel er Pharrell Williams, der som 40-årig hittede stort med sangen ’Happy’ tilbage i 2014. Happy var for øvrigt på soundtracket til den succesfulde film ’Grusomme mig 2’, hvilket kan have givet den populære sang et solidt rygstød hos især det yngre publikum. Et andet eksempel er førnævnte Sia med hittet ’Cheap Thrills’.
Noget kunne altså tyde på, at hvis man som artist over 40 skal have et nummer et hit på Billbord Hot 100, så skal man have hjælp af yngre kræfter.

Hvordan ser det så ud i Danmark?

Spørgsmålet er så, hvordan det ser ud i Danmark. Streamer vi også kun artister under 40? Vi har set nærmere på de 50 mest populære sange i Danmark fra 2018, og tendensen er nøjagtig den samme:

Der er ikke en eneste dansk eller udenlandsk artist over 40, der har haft et stort hit her. Til gengæld er der enkelte eksempler på, at artister over 40 har hittet, hvis de enten har gæsteoptrådt på en anden sang eller haft en yngre artist med på deres nummer. Eksempelvis havde den nu 41-årige countrysanger Chris Stapleton et hit, da han var gæst på Justin Timberlake-sangen ’Say Something’. På samme vis fik den nu 51-årige DJ Gigi D’Agostino et hit sammen med den 19-årige DJ Dynoro med sangen ’In My Mind’.

Konklusionen er altså ret klar: Hvis du vil være succesfuld i musikbranchen, skal du helst være under 40. Er du ikke det, er du nødt til at samarbejde med yngre artister. Hitlisterne har talt.

Find mere om
Footer graphics