café orangeriet
Foto: Mads Jensen / Ritzau Scanpix

Vi har fundet 12 perfekte steder, hvor du kan drikke forårets første glas hvidvin

Fuglesang, spirende blomster og lune solstråler i ansigtet. Foråret er endelig over os, og der er intet, der hilser den nye, sprøde årstid mere velkommen end et glas køligt hvidvin på en fortovscafé. Men hvor finder man de bedste og hyggeligste hvidvins-steder i København? Vi har samlet en liste over de bedste steder.

Ma Poule

Ved Ma Poule er der en forårs-vibe så stærk, at jeg kunne græde de pureste glædestårer. I baren taler personalet med en fransk accent så charmerende, at det næsten er umuligt ikke at blive en lille smule forelsket. Går du op for at bestille et glas vin, spørger de som regel, hvad du er til. Skal det være et glas tørt, sødt, syreholdigt eller måske perlende hvidvin? Og herfra kommer de så med en anbefaling til et glas, der matcher netop din tørst og gane. Det føles som en smuttur til Paris, når man slår sig ned i en fletstol ved et lille rundt cafébord med et perfekt kurateret glas hvidvin på brostenene foran Ma Poule. Og så er det førsteklasses people watching, når man sidder der i Torvehallernes epicenter med udsigt til blomstermarkeder, grøntsagsboder og folk, der kommer spadserende med brune papirsposer fulde af lækre sager.

Torvehallerne, Rømersgade 18, 1362 København

Minas

Tag en pause midt på Nørrebros pulserende hovedåre. Nyd udsigten til trætoppene på Assistens Kirkegård, hvorfra fuglene omsider er begyndt at synge, og kig på cyklisterne, der konstant suser forbi. Enten kan du sætte dig ved et bord under markisen med de obligatoriske stemningsfulde lyskæder, eller også kan du sætte dig i første parket til cykelstien på de aflange træstammer, som caféen mønstret på fortovets yderste kant. På Minas er der med andre ord rigeligt med fortovsplads, hvor man kan nyde et glas hvidvin. De serverer vin fra det økologiske vineri, Vinhanen. For 120 kroner kan du få en karaffel fuld af økologisk, ufiltreret cuvée blanc.

Nørrebrogade 72, 2200 København N

Friheden

Det føles som en sælsom, men vidunderlig blanding af en smuttur til New York og Roskilde Festival, når man sætter sig ved siden af skatebanen på Friheden. Underlaget er udgjort af træflis, og trækronerne er pyntet med lyskæder. I sommerhalvåret er der en udendørs bar, hvor man nemt og bekvemt kan få sit glas med Puglia Bianco fyldt op på ny. Ellers er det bare med at nyde lyden af boards, der laver veludførte ollies på rampen ved siden, den altid veloplagte playliste og den glade summen af de som regel mange mennesker, der har slået lejr ved de små blå borde.

Esromgade 15, 2200 København N

Pastis

Gothersgade er måske mest af alt kendt som en party-gade, hvor man kan drikke shots og feste til den lyse morgen. Det var i hvert fald det, jeg selv brugte Gothersgade til i mine spæde 20’ere. Men på hjørnet af Adelgade finder man Pastis, og her, lige midt på fortovet af den berømte og berygtede gade kan du sætte dig og lade dig indhylle i en vidunderlig frankofil stemning, mens du kigger på menneskerne i Indre By. Naturligvis ledsaget af et langstilket glas chablis.

Gothersgade 52, 1304 København

Orangeriet

Hvilket sted i København er smukkere om foråret end Kongens Have? Blomsterne begynder at spire i bedene, træerne på alléen knopskyder, i det fjerne tindrer spiret på Rosenborg Slot, og alt det kan man sidde og suge til sig, hvis man sætter sig ved et af Orangeriets borde midt i den overdådige have. Foruden udsigten er der også garanti for et gedigent udvalg af hvidvin, der kan nydes på terrassen.

Kongens Have, Kronprinsessegade 13, 1306 København

Fasangården

Okay, du kan ikke nyde forårets første glas hvidvin her. Meeeen, alt godt kommer som bekendt til den, der venter. Fasangården åbner nemlig først for deres udeservering til maj, så hvis man gerne vil nyde et glas perlende chardonnay under trækronerne, må man væbne sig med tålmodighed lidt endnu. Til gengæld er det hele ventetiden værd. I promise. Det føles, som om København bliver sat på mute, og at man med et trylleslag befinder sig i en eventyrverden, når man sætter sig i gårdhaven med et koldt glas hvidvin. Fra bordene er der udsigt til stedets køkkenhave og hønsegård, og i det hele taget emmer det bare af idyl og smage, der er sendt fra himlen.

Frederiksberg Have, Søndre Fasanvej 73, 2000 Frederiksberg

Ingolfs Kaffebar

På en sidevej et godt stykke ude af Amagerbrogade ligger der en lille perle: Ingolfs Kaffebar. Navnet ‘kaffebar’ er på nogle punkter lidt misvisende. Du kan i hvert fald få meget mere end bare kaffe. Der er alverdens lækre retter, du kan få at spise, og så er der naturligvis og et velassorteret udvalg af hvidvin. I en lille gårdhave med bordebænkesæt kan du for eksempel nyde forårssolen og et glas økologisk spansk hvidvin til 60 kroner eller måske en flaske Grechetto di Filippo fra Umbrien til 350 kroner. Med jævne mellemrum er der også livejazzaftener, så man kan jo være heldig at få en ekstra side til sin vin, hvis man rammer den rigtige dag.

Ingolfs Allé 3, 2300 København S

Ved Stranden 10

En næsten royal udsigt ledsager hvidvinen på Ved Stranden 10. Fra vinbarens udeservering er der udsigt over Christiansborg Slot og Københavns Kanaler. Vinkortet her er enormt, og du kan få flasker, der koster svimlende 13.000 kroner stykket. Men fortvivl ej, hvis ikke du er greve eller filmstjerne, det er også muligt at få et enkelt glas og sågar en flaske til ganske almindelige priser. Det er et ubestridt vinder-sted at sidde og nyde en tidlig, pink forårssolnedgang.

Ved Stranden 10, 1061 København

Kaffesalonen

Skulle det være sancerre eller chardonnay? Der er både franske og italienske hvidvine at hente, hvis du indfinder dig ved et af bordene på Kaffesalonens overdimensionerede tømmerflåde af en udeservering. Og det kan virkelig noget at sidde midt ude i Peblinge Dossering med udsigt over Søerne, Dronning Louises Bro og de krummelurede tage i Indre By. Det giver reminiscenser af bølgeskvulp og dage ved havet, og hvis du føler for det, kan du jo tilmed krydre hvidvinen med en sejltur i en af cykel-svanerne, der ligger til kaj lige ved terrassen.

Peblinge Dossering 7, 2200 København N

Rosforth & Rosforth

Med udsigt til Den Sorte Diamant og Børsen er der næsten uanede muligheder for forårsfornemmelser og hvidvin. Rosforth & Rosforth har i tre årtier beskæftiget sig med at udvælge og servere den lækreste vin til både byens restauranter og deres egne gæster. Og under Knippelsbro kan man nyde deres sortiment af lækre naturvine.

Knippelsbrogade 10, 1400 København

Le Saint Jacques

En spytklat fra Fælledparken ligger restauranten Le Saint Jacques. Og her får du hvid dug og klassiske vine for alle pengene. Man kan næsten høre på navnet, at det her sted er ægte fransk. Det er nemlig kokken Daniel Letz fra Alsace, der står bag det franske brasserie, der har haft til huse i hjertet af Østerbro siden 1995. Hvad er egentlig bedre end at hilse foråret velkommen med god årgang fransk chablis og sydeuropæiske vibes?

Sankt Jakobs Plads 1, 2100 København Ø

Arrebo

Udover at det er virkelig hyggeligt på Arrebo, må jeg som børneforælder bare sige, at stedet også udmærker sig på grund af sin placering. Lige overfor udeserveringen ligger, hvad mine børn kalder ‘Blæksprutte-legepladsen’ nemlig, og på en liflig fredag forårseftermiddag er der intet mere hyggeligt at sætte sig i solen med et godt glas hvidvin fra deres hane, mens børnene rutsjer. Der er også et gedigent udvalg af lækker saft og kage, til når børnene skal spises af.

Midgårdsgade 1, 2200 København N

Find mere om
Footer graphics