Foto: Shutterstock

Atletikstjernen Allyson Felix blev svigtet af Nike, da hun blev gravid: Nu har hun vundet 11 OL-medaljer

Da atletikstjernen Allyson Felix blev gravid, reagerede hendes hovedsponsor, Nike ved at give hende en ny kontrakt, der var 70 procent dårligere end den gamle.

“Just do it” – bare ikke bliv gravid.

Da den amerikanske atletikstjerne Allyson Felix blev gravid tilbage i 2018, udløste det langtfra jubelscener hos hendes hovedsponsor Nike. I stedet for at støtte deres hidtidige trækplaster trak Nike tæppet væk under Allyson Felix og tilbød hende en aftale, der var 70 procent dårligere end den tidligere.

Søndag kom Allyson Felix hjem til USA med sin 10. og 11. OL-medalje i tasken. Uden Nike i ryggen, men med opbakning fra hele verden. Heriblandt den tidligere førstedame i USA, Hillary Clinton.

“Tillykke til alle de modige kvinder på det amerikanske landshold. I gør os stolte”, skrev Clinton til et billede af Allyson Felix sammen med datteren, Camryn, der i dag er to år.

Den 35-årige sprinter er verdens mest vindende kvindelige atletikudøver. I 2012 blev Allyson Felix kåret som årets kvindelige atlet, og under VM i 2017 satte hun rekord ved at nå op på 16 VM-medaljer i karrieren. Men da hun fortalte Nike, at hun ventede barn, sluttede det gode samarbejde med Nike.

I et indlæg i avisen New York Times brød Allyson Felix i 2019 sin tavshedsklausul med sportsgiganten og fortalte, hvorfor hun ikke længere var en del af Nikes hold.

“Jeg accepterede en ny sponsoraftale, der var 70 procent dårligere end den tidligere, og jeg tænkte, at det var, hvad jeg var værd. Men da jeg bad om ikke at blive straffet for ikke at være lige så god i månederne før og efter fødslen, så nægtede de at skrive under på en aftale med mig. Og siden det er vi ikke blevet enige”, skrev hun.

Ugen forinden havde de tre olympiske atleter – og Felix’ holdkammerater på det amerikanske landshold – Alysia Montaño, Kara Goucher og Phoebe Wright også brudt deres tavshedsklausuler med Nike for at fortælle, hvordan en graviditet i branchen betragtes som din karrieres dødsstød.

Atleternes kamp, og de mange reaktioner den affødte, fik Nike til at skifte holdning. Fremover skulle gravide atleter ikke straffes, men i stedet sikres 18 måneders løn og bonus, lød det nu.

Allyson Felix (i midten) hev både en bronze- og en guldmedtalje hjem fra OL i Tokyo. Foto: Shutterstock

Mandag vendte Allyson Felix hjem til sin familie i USA med OL-medaljerne hængende om halsen og datteren, Camryn, ventede utålmodigt på sin mor. På Instagram har Felix efterfølgende delt et billede af de to sammen med teksten:

“Alle mødre har et eftermæle – mit er min datter, Camryn. Som en olympisk atlet, aktivist og mor er mit eftermæle mere end medaljer – det er at ændre verden for min datter og for alle døtre derude.”


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Find mere om
Footer graphics