Trump
Foto: M.B.M./Unsplash

Verden stoler mere på Putin end på Trump

Et nyt studie viser, at tilliden til Trump er på et lavpunkt.

Foto: Gage Skidmore/flickr

At USA’s præsident ikke just er populær i Europa, er ingen nyhed. Men nu viser en ny undersøgelse fra den amerikanske tænketank Pew Research Center, at flere har tillid til Ruslands præsident Vladimir Putin end til Donald Trump.

Det skriver The Atlantic.

Hele 7 ud af 10 adspurgte har ingen tiltro til, at Trump kan klare ærterne som leder af verdens mest magtfulde land. Undersøgelsen blev foretaget mellem maj og august i år og inddrog mere end 26.000 mennesker fra 25 lande.

Men i Europa er vi endnu mere Trump-kritiske. Her svarede blot 10 procent i Tyskland, at de har tillid til Trump, mens tallet i Frankrig er 9 procent. Samtidig svarede 43 procent af de europæiske respondenter, at de ser positivt på USA som politisk faktor, mens 50 procent er negative.

Direktør for Pew-centrets Global Attitudes Research-afdeling siger til The Atlantic:

”Fra Obama til Trump-administrationen ser vi et markant skifte i USA’s image rundt om i verden. USA scorer nu dårligere mange steder, og i langt størstedelen af de lande, som vi gennemførte undersøgelsen i, så vi flere negative synspunkter om Trump end om Obama,” fortæller Richard Wike og uddyber, at Obama heller ikke gik fri til sidst.

Især den hemmelige dronekrig og skandalen om NSA’s masseovervågning af deres allierede trak ned i den europæiske tillid til USA.

Som årsager til Trumps dalende popularitet peger analysen på handelskrigen, tilbagetrækningen af klimaaftalen fra Paris samt den vedholdende kritik både af NATO som institution og de lande, der er med i aftalen. Trump er med andre ord i færd med at destabilisere den verdensorden, som USA har været med til at opbygge i murbrokkerne fra 2. verdenskrig.

Merkel vækker mest tillid

Mest overraskende er det dog, at Trumps overordnede popularitet i verden er så ringe, at selveste Vladimir Putin høster mere tillid end den amerikanske præsident. Til spørgsmålet ‘Har du tillid til, at (navn) gør det rigtige i verdenspolitikken?’ svarede sammenlagt 52 procent ja til Angela Merkel, 46 til Emmanuel Macron, 34 til Xi Jinping, 30 til Vladimir Putin og 27 procent til Donald Trump.

Men når respondenterne blev spurgt til USA som helhed, og ikke til deres nuværende præsident, hersker den gamle verdensorden stadig.

Til spørgsmålet om de helst så USA eller Kina som verdens førende supermagt, svarede 63 procent USA og kun 19 procent Kina. Støtten til USA var særlig stor i asiatiske lande (73 procent) og i Vesteuropa (64 procent).

Så mon ikke USA fastholder den kulturpolitiske førertrøje lidt endnu? Alternativerne virker i hvert fald endnu ikke så attraktive, at vi er klar til at skifte Den Røde Plads ud med Det Hvide Hus.

Footer graphics