To Tinder-tvivlere: Derfor skal du stoppe med at swipe

Tinder har rundet sit første årti og har for mange især i den yngre generation defineret måden, vi dater på. Vi har talt med to anti-swipere om, hvorfor det er fedt at date uden en app i det 21. århundrede.

Det siges, at der kun er én ting, der er billigere end Airbnb: Tinder Gold.

Sådan gengiver Phillip Haj det i hvert fald. Han kender til mundheldet fra en af sine venner, der efter sigende er en rigtig Tinder-troldmand og bruger appen flittigt på rejser.

Men den slags tricks kender Phillip Haj kun til på anden hånd. Han har nemlig aldrig prøvet at have Tinder, på nær en enkelt gang i 2013, hvor hans ven downloadede det til ham.

”Det var hans idé, men med mit navn på. Så det slettede jeg rigtig hurtigt og har aldrig haft det siden. Jeg er ikke modstander af det, men det passer mig bare ikke. Der er en serie ret usexede skridt, man skal igennem, før man mødes med et andet menneske. Det kan jeg ikke finde ud af. Du skal sætte en profil op, det skal være lidt grineren, du skal også se godt ud. Der er så mange ting, der skal udvælges, at det er helt unaturligt for mig,” fortæller den 27-årige cykelmekaniker og fotograf.

Tinder er en af de mest populære dating-apps i verden. Appen har været med til fundamentalt at ændre dating-kulturen gennem ti år, så en potentiel date nu kun er et swipe væk. Men der er også folk, der af princip fravælger app-dating. Phillip Haj er en af dem.

”Jeg synes, det er svært at læse en person ud fra et billede, selvom jeg selv har taget så mange billeder. Det handler overhovedet ikke om, hvordan personen ser ud, men om hvordan personen bærer sig selv, og det er også noget, der ligger i udseendet, men det er svært at afkode ud fra et billede,” mener han.

I 2020 brugte 600.000 danskere apps eller hjemmesider til at finde deres næste flamme. Digitale dating-platforme er del af en tendens, hvor 85 procent af befolkningen ejer en smartphone, og der findes en app til hvert problem, der skal løses.  

”Jeg kan i forvejen falde i et hul på Instagram med de der åndssvage reels, så Tinder og Tiktok skal jeg bare ikke have. Jeg tror, jeg ville komme til at sidde klistret til skærmen. Jeg kan se, at andre folk gør netop det,” fortæller Phillip Haj om årsagen til sit fravalg.

I dag er Phillip Haj i et forhold, men i løbet af sin ungdom har tanken om Tinder strejfet ham nogle gange, og han har haft mange negative oplevelser med venner, der bliver slavebundet til deres telefoner på grund af appens dopamin-kick.

”Det kan være enormt tidskrævende, forstyrrende og vildt irriterende, når man sidder på tomandshånd med en ven, der sidder og swiper,” siger Phillip Haj.

”Jeg har venner, der bliver stressede af det. De har notifikationer tændt hele tiden ligegyldigt hvad, og hvis man sidder og snakker, kan jeg se, at de får notifikationer fra forskellige apps uden reaktion, men får én notifikation fra Tinder, som bare skal åbnes med det samme. Jeg kan godt forstå, de gør sådan, når man har det behov for at blive anerkendt, som vi jo alle sammen har,” fortæller han.


Clara Wärme Otterstrøm

Clara Wärme Otterstrøm er 26 år og arbejder blandt andet som moderne danser og underviser. Også hun har af principielle årsager undgået Tinder, men blev af venner tvunget til det, da hun var ”heartbroken” tilbage i 2015.

”Når folk skrev til mig, blev jeg sygt stresset af det. Jeg kunne slet ikke håndtere det. Jeg boede i Tyskland, så der var en anden jargon. Der stod på min profil, jeg var danser, så jeg fik de mest latterlige beskeder, hvilket jo også er en del af det: ”Uh, du er danser, er du smidig? Uh, du er dansk”.

For mig, når man møder en i virkeligheden, er det helt vildt spændende, hvad det er, der gør, at man drages mod hinanden i et rum,” fortæller hun og uddyber:

”Hele setuppet omkring Tinder, hvor man mødes, fordi man har skrevet sammen på baggrund af et match, er så usexet og uinteressant for mig, fordi jeg netop synes det andet er spændende. Du kan sidde på en bodega, og lige pludselig er der en foran dig, du synes er megasød – og hvorfor vi endte der, ved man ikke.”

Ifølge Clara Wärme Otterstrøm er dating via apps heller ikke noget, der er befordrende for ens mentale helbred:

”Det er generelt med de sociale medier, at man bliver enormt selvbevidst. Men jeg tror måske også, at Tinder bliver brugt meget til at forme sig selv, som man har lyst til,” siger hun og fortsætter:

”Jeg tror i virkeligheden, man skal gøre op med sig selv, om man er en person, der bliver meget påvirket af den slags ting – så er Tinder måske ikke det rette. Jeg har hørt fra nogle, at de går og tænker over, hvad de skal skrive, i lang tid. Der tænker jeg: Det er ét ord, vi taler om. Hvis I havde mødtes i virkeligheden, havde det overhovedet ikke gjort noget, fordi han eller hun kan se hele dig, hele pakken right there,” siger hun.


Phillip Haj

”Jeg har hørt og set på Instagram, at man altid må aflyse en Tinder-date. Det er en af de løseste aftaler, du kan have. Sæt det regnestykke op: At du sætter vildt meget på spil med dig selv og gør vildt meget arbejde for noget, som ultimativt er den mindst vigtige aftale. Du må altid aflyse en time før, hvis du ikke gider og hellere vil blive i solen og drikke med dine venner. Det er vildt nederen. Jeg har svært ved at spille efter de regler,” fortæller Phillip Haj.

Også den udbredte ghosting-kultur – altså det, at en person, man har skrevet eller været på date med, uden hverken varsel eller forklaring forsvinder som et spøgelse – har været medvirkende til, at Phillip Haj har beholdt tommelfingeren i ro:

”Man må jo altid godt sige fra, men man siger jo ikke fra ved at ghoste. Der er ikke noget forkert at sige, hvis man bare siger sandheden. Men det er jo også svært. Det er jo nemmere bare at trykke bloker, så man ikke kan se den anden længere.”

Han er klar over, at Tinder ikke er for ham, men er heller ikke modstander. Han kan sagtens se alt det gode, appen har gjort.

”Mange af de vennepar, jeg har, er blevet kærester på Tinder. I starten var det grineren, og man tænkte ’hvor lang holder det lige?’, men det er jo også bare en måde at mødes på.”

På spørgsmålet om, hvorfor man skal droppe Tinder, er han dog klar i mælet:

”Det er befriende.”


Clara Wärme Otterstrøm

”Jeg har altid været lidt skeptisk, når jeg har set folk, der har fået kærester på Tinder – ’nå, det vil du fortælle dine børn?’,” siger Clara Wärme Otterstrøm, der erklærer sig selv ”oldschool romantiker”.

For hende er Tinder lig med stive, jobsamtalelignende dates.

”Det var, som om man skulle følge en eller anden Tinder-rutine med nogle helt bestemte ting, man skulle igennem og skulle snakke om. Og ender det ud i sex eller ej? Det havde man begge i hovedet. Det gjorde for det første bare, at man lagde et enormt pres på sig selv, og for det andet følte jeg også bare, at det var bygget op omkring nogle helt falske vilkår, for vi var nået dertil på grund af nogle billeder,” siger hun.

Clara Wärme Otterstrøm har brugt fester og fælles bekendte meget til at opsøge nye mennesker og mødte også sin nuværende kæreste på den måde til en halvulovlig coronafest.

”Jeg har aldrig rigtig lagt en plan for, hvordan jeg skulle gøre det. Og man siger jo også, at det kommer, når man mindst venter det og alt det der. Når jeg har været ude med mine venner, føler jeg, at jeg er den bedste version af mig selv, fordi jeg slapper helt vildt meget af, og jeg kan mærke, at det også er der, folk synes, jeg er mest interessant, fordi jeg hviler i mig selv,” fortæller Clara Wärme Otterstrøm.

Derfor er hun sikker på, at det er spild af tid at bruge en app til det.

”Det lyder kliché, men hvis du løfter øjnene og lægger fokus væk fra telefonen, sker der så mange gode ting omkring dig, som er meget bedre end det, du hele tiden har fokus på på telefonen. Jeg oplever nogle gange, at folk fokuserer så meget på den swipe-teknik, at de slet ikke ænser, hvad der sker omkring dem. Der kan være gået ti søde mennesker forbi dig, som måske er en potentielt god date, men som du ikke lægger mærke til,” siger Clara Wärme Otterstrøm.

Footer graphics