Kriminel vold
Foto: niu niu/Unsplash

Sådan ser det ud i Sverige: Kvinder er mere aktive i voldelige miljøer end antaget

Ny rapport fra Institutet för framtidsstudier viser, at svenske kvinder udgør 15 procent i voldelige og ekstremistiske miljøer. Det er langt flere end hidtil antaget.

Den typiske ekstremist er en mand. Men selvom kvinder ikke er lige så repræsenterede i voldelige ekstremistiske miljøer som mænd, er andelen af kvinder langt større, end man tidligere har troet. De spiller også en mere aktiv rolle end hidtil antaget.

Det viser en ny rapport fra Sverige, hvor man har kortlagt omtrent 200 svenske kvinder på baggrund af data fra blandt andet det svenske politi.

I rapporten ‘Women in violent extremism in Sweden’, som er finansieret af Nordisk Ministerråd, har man specifikt analyseret kvindelige medlemmer fra tre forskellige miljøer; det drejer sig om højreekstremistiske, venstreekstremistiske og islamistiske miljøer.

Selvom det nu kommer frem, at andelen af kvinder er større, end tidligere forskning har peget på, vurderes det, at der er et betydeligt mørketal i de voldelige miljøer.

Den typiske kvinde i disse miljøer er omkring 28 år. Derudover giver det dog kun dårligt mening at tale om en gennemsnitskvinde i denne sammenhæng, da der er store indbyrdes forskelle på tværs af miljøerne.

De mest kriminelle kvinder finder man for eksempel i de venstreekstremistiske miljøer.

Således er 60 procent af de venstreekstremistiske mistænkt for kriminalitet – for kvinder i voldelige islamistiske miljøer og højreekstremistiske miljøer ligger tallene en del lavere på henholdsvis 37 og 44 procent.

Højreekstremister er dårligst uddannet

De aktive kvinder i voldelige højreekstremistiske miljøer udmærker sig til gengæld ved at være de dårligst uddannede ud af de tre grupper. Hele 44 procent har blot færdiggjort grundskolen, og stort set alle i denne gruppe er svenskfødte.

De venstreekstremistiske kvinder er i gennemsnit dem med det højeste uddannelsesniveau og de bedste karakterer, ligesom det er den gruppe, der er de mest socialt robuste, blandt andet fordi de i højere grad er på arbejdsmarkedet i forhold til både højreekstremistiske og islamistiske kvinder.

Til gengæld er der en betydeligt større andel af de venstreekstremistiske kvinder, som er diagnosticeret med en psykisk lidelse. Faktisk har mere end halvdelen, nemlig 57 procent, en eller anden form for psykisk lidelse ifølge rapporten.

De kvindelige medlemmer af islamistiske miljøer udmærker sig ved at være dem med den dårligste tilknytning til samfundet generelt. Arbejdsløsheden er høj, de er mere isolerede og cirka 40 procent er afhængige af økonomisk bistand.


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Footer graphics