Du kender det nok. Du er på festival, du vågner med tømmermænd, og den mad du skal indtage er enten teltvarm, det der ligger tættest på din camp eller det mest snaskede, du kan finde.
Det sker i hvert fald ofte, at man er lidt doven i sine madvalg, når man, som Pige 1 siger, “vågner med dødstømmermænd”. Netop derfor satte hun sig for, at undersøge sober curious-tendensen på årets Roskilde Festival. Dels for at se hvordan det er at feste og være på festival uden at få promillen helt op, men også for at undersøge om det har en indvirkning på de valg, man træffer, når man rammer Food Court’en.
Betegnelsen sober curious dækker over en tendens, som er stigende blandt særligt unge, hvor man har et mere reflekteret forhold til sit alkoholindtag. Som navnet antyder handler det om at være nysgerrig på, hvordan man kan være til stede i festlige sociale sammenhænge uden at drikke.
I podcasten taler Pige 1 både med Rud Aslak og Rasmus Theodor fra Barselona og Anna Lin og Sofie Riise Nors.
Madtraditioner og designated driver
For Barselona var alkohol en del af rutinen i bandets første tid. Der kunne ikke være en øver eller et møde uden øl. Men da bandet havde deres debut på Roskilde Festival i 2017, fandt forsanger og sangskriver Rud Aslak sin grænse, når det kommer til alkohol. I dag har han besluttet slet ikke at drikke.
De to venner fortæller, at de nu har fundet en god balance i bandet, når de mødes eller er på tour. Det har ikke været en udtalt ting, men for Rud Aslak var det en ændring fra den ene dag til den anden. Nu er han ofte designated driver, og står for at køre den ene band bus hjem. På den måde kan han få lov at styre, hvornår festen slutter. Og heldigvis er han glad for at køre bil.
“Men jeg synes også, at det er ekstremt vigtigt, at de andre gør det for mig på en eller anden måde, fordi det skaber et eller andet. Hvis vi sad 15 mand, som bare var helt ædru og gik tidlig i seng hver dag, så ville jeg miste et eller andet,” siger Rud Aslak.
Pige 1 og Barselona taler også om hvilken mad, de glæder sig til at spise på Roskilde, og om der er noget nyt de skal ud og prøve på pladsen. Pige 1 har testet at spise uden tømmermænd, og hun følte sig nysgerrig, da hun ramte Food Court’en. Men for Barselona, der i realiteten kun har kort tid ude på selve pladsen, er det svært at prioritere ny og spændende mad.
“Jeg synes, mit problem med Roskilde er, at der er så mange traditioner med mange af de der boder. Altså, der er ligesom Spaghettiboden, nu ved jeg ikke, hvad den hedder efterhånden, og Dixie-burger og Ski-burger og sådan noget. Der er ligesom nogle af de der ting, som jeg i hvert fald har lyst til at krydse af, inden jeg så begynder at blive nysgerrig på mad,” siger Rasmus Theodor.
I podcasten kan du også høre Pige 1 snakke med Anna Lin og Sofie Riise Nors, der begge af forskellige årsager har haft perioder, hvor de har holdt sig helt fra alkohol. De drikker begge engang i mellem nu. Dog med den store forskel at de kun gør det, når de selv har lyst.
“Jeg tror i hvert fald bare, at jeg er færdig med at bunde, og jeg er færdig med at tage shots, hvis jeg ikke har lyst. Jeg er ikke færdig med at bunde og tage shots, hvis jeg har lyst, men jeg er simpelthen færdig med at gøre alkoholrelaterede ting i form af gruppepres. Og det er en helt vildt fed følelse,” siger Anna Lin.
Og det er nok i virkeligheden essensen af sober curious-tendensen, bliver pigerne enige om. At huske på, at vi altid selv har et valg om, hvorvidt vi vil drikke. Selv når vi er i en stor social setting som en festival.
Hør hele episoden for at få Pige 1’s egen historie om at være sober curious på festivalen, hvordan det påvirkede hendes madvalg, og hvad hun kårer som årets bedste mad- og drikkeoplevelse på Roskilde Festival.
Producer: Emilie Westh Wold
Redaktør: Emil Norsker
Musik: Frej Levin