Sådan undgår du at regningen stikker af, når du er ude at spise

Eller vælg, hvor du vil lytte
Foto: Kristina Pedersen

Sådan undgår du at regningen stikker af, når du er ude at spise

Eller vælg, hvor du vil lytte

Frygter du også, når regningen kommer efter en lækker middag på restaurant? Så er du ikke den eneste. Heldigvis har To Sultne Piger et par råd til, hvordan du kan undgå det.

Sponsoreret af:
Mad & drikke En del af serien:

To Sultne Piger

Podcasten er produceret af Heartbeats og sponsoreret af Jacobsen.

Lyt med i To Sultne Pigers podcast, når de hver anden uge taler om mad, restaurantbesøg og alt derimellem. Følg også med på deres Instagram @tosultnepiger. Stay hungry, stay tuned!

Forestil dig, at du er ude at spise på en fancy restaurant. Du sidder og kigger på menuen og ser ud af øjenkrogen, at tjeneren nærmer sig jeres bord. Hvilken følelse spreder sig i dig? 

For mange vil det være en lidt akavet følelse. Måske er I ikke klar til at bestille, måske har I ikke internt fået afstemt, hvad stemningen er i forhold til drikkevarer. Der kan være mange uafklarede spørgsmål.

Og så ankommer tjeneren:

“Kunne I tænke jer at starte med et glas champagne?”

Herefter følger en udveksling af blikke og et lidt mumlende svar. For måske kunne I godt tænke jer at starte med lidt bobler, måske kunne I ikke, men måske kommer det også an på, hvad prisen er. For når man går ud og spiser, er der meget stor forskel på, hvilket budget der er for aftenen. Muligvis både internt for dig og dine medspisere, men også bare fra gang til gang. Er man big spender eller har man allerede opbrugt det meste af månedsbudgettet?

For Pige 1 fyldte sådan en situation for nylig meget, da hun var på ultra fine dining på den tostjernede Michelin-restaurant Koan, der ligger på Langelinie i København. Her blev der spurgt på en måde, så Pige 1 og hendes medspiser ikke følte, at de kunne takke nej til et glas champagne. Og der var tre prisklasser: 500 kr., 800 kr. og 1200 kr. Og ja, det var pr. glas.

“Jeg synes, det var rigtig mange penge, som jeg ikke havde budgetteret med. Og jeg synes, det var et svært mentalt nakkegreb at komme ud af. Og på trods af at jeg er en ret erfaren restaurantspiser, så kunne jeg simpelthen ikke finde ud af at sige nej tak,” siger Pige 1.

I dagens podcast episode taler Pige 1 derfor om, hvordan man kan gøre den akavede økonomisnak mindre akavet, når man prøver at undgå, at regningen stikker helt af. Pige 1 har allieret sig med Abteen Zarei, der er sommelier og tjener hos plantebistroen Baka d’Busk.

Han siger, at ansvaret ligger både hos gæst og tjener. Han mener, at det bedste våben mod akavetheden og misforståelserne er åbenhed. Begge parter skal være transparente og turde at tale om priser og budget, når vi er ude at spise.

“Jeg vil altid hellere have, at en gæst fortalte mig, hvilket budget de kunne tænke sig at bruge på aftenen. Hvor meget drikkevarerne skal koste. Men vi skal også være gode til at forklare om priserne. (…) Jeg tror, at når man arbejder i det, så bliver man lidt forblændet af, hvor meget 500 kr. egentlig er for et glas bobler”, siger Abteen Zarei.

Han mener, at det er vigtigt som spisende gæst ikke at have skam over at spørge sin tjener, “jamen hvor meget koster det?”. For det er ikke flovt, understreger han. Tværtimod gør du også personalet en tjeneste, da de så har bedre mulighed for at give dig en god aften.

“Der er ikke en værre følelse end at have serveret noget for nogle gæster, som de så efterfølgende har følt var for dyrt, eller ikke var blevet kommunikeret ud,” siger han.

Pige 1 trækker også på erfaring fra madanmelderkollegaen Martin Kongstad, der har givet hende tippet, at hvis du har valgt vinmenu, men ikke har lyst til boblerne, så kan du bede om at få det første glas fra menuen til snacksene.

I podcasten kommer Pige 1 også med flere anekdoter og sine egne råd til, hvordan man kan tackle pengesnakken. Lyt til hele episoden øverst på siden eller der, hvor du finder dine podcasts.

Producer: Emilie Westh Wold
Redaktør: Emil Norsker
Musik: Frej Levin

Find mere om
Footer graphics