Mattias Skjelmose

Cykelrytter Mattias Skjelmose: ”Du ved bare, at du er nødt til at lide nu”

Eller vælg, hvor du vil lytte
Foto: Kristina Pedersen

Cykelrytter Mattias Skjelmose: ”Du ved bare, at du er nødt til at lide nu”

Eller vælg, hvor du vil lytte

Som blot 17-årig fangede Mattias Skjelmose interessen hos en spansk agent, som har givet det danske cykeltalent værktøjerne til både at opnå triumferne og tackle skuffelserne. I denne episode af ’Øjeblikket’ fortæller han Sara Bro om hvad den spanske agent betyder for ham, og hvordan de mødtes.

Sponsoreret En del af serien:

Øjeblikket

'Øjeblikket' er en podcast fra Danske Spil i samarbejde med Heartbeats.

Der er nogle afgørende øjeblikke i enhver stor sportskarriere, hvad enten det er skuffelser eller sejre. Hvad enten det sker ved det første stævne eller den sidste store slutrunde. Det er de momenter, der alle er med til at skabe en topatlet.

Sarah Bro besøger en række af Danmarks bedste idrætsprofiler på deres egen hjemmebane og prøver selv sporten på egen krop. Her fortæller atleterne om de mange timer, de har slidt, og hvordan deres bagland har båret dem frem mod toppen.

Danske Spil sender hvert år overskuddet fra lotterierne direkte til udlodningsmidlerne, og sidste år var der mere end 1,5 mia. kr. til idræts-, kultur- og foreningslivet i Danmark. Overskuddet fra de øvrige selskaber går tilbage til staten – til gavn for os alle.

I en noget ucharmerende hotellobby i Sydspanien har Mattias Skjelmose taget en pause fra den træningslejr, som han i 2018 var taget på med en af sin venner. Selvom han værdsætter en god kop kaffe, så var det ikke for at drikke en cortado, at det dengang 17-årige cykeltalent fandt sin vej til hotellets køligere indeklima. 

Tre måneder tidligere havde han nemlig fået en facebookbesked fra en spansk agent, som havde interessere for den danske cykelrytter. En agent, som fik stor betydning for Mattias Skjelmoses fremtidige karriere som professionel. 

”Han startede med at være min agent og blev rimelig hurtigt min træner også, fordi han kunne se noget potentiale, som han ikke synes, jeg havde fået udfyldt med min gamle træner. Det har kørt i små seks år nu,” fortæller Mattias Skjelmose om den spanske agent, som også fik ham på cykelholdet, Lidl-Trek, som han kører for i dag.

I denne episode af podcasten ’Øjeblikket’ er Sarah Bro på besøg hos den 23-årige Danmarksmester i landevejscykling, som i dag har skiftet den tætsiddende cykeldragt ud til fordel for et forklæde. Hans cykel står også fint parkeret i entreen, for i dag har Mattias Skjelmose en hviledag, og derfor viser han Sarah Bro, hvordan en cykelrytters kost ser ud. 

”Man kan være skuffet i 12 timer”

 ”Alle sagde, at man blev en meget bedre rytter af at komme igennem sin første grand tour, så det var det eneste, jeg havde i hovedet,” fortæller Mattias Skjelmose om et løb, der på trods hans nøje forberedelser, ikke gik som forventet. ”Det gjorde jeg så også, men det tog hårdt på mig mentalt,” fortæller han. 

Efter det der i forvejen havde været et hårdt løb for Mattias Skjelmose, faldt han tilbage igennem feltet af cykelryttere på den første stigning af løbets 15. etape, og herfra kæmpede han for bare at kunne gennemføre etapen. 

Imens hans fysik var ved at give op, holdt hans mentalitet ham på cyklen og gav samtidig anledning til at sætte spørgsmålstegn ved hans proces op til løbet. 

”Du ved bare, at der er sket en eller anden fejl i processen, men du ved ikke, hvor fejlen er sket. Du ved, at du bliver nødt til at lide nu for at finde ud af det på den anden side,” fortæller Mattias Skjelmose om skuffelsen ved sin første grand tour.

Heldigvis har Mattias Skjelmoses agent givet ham en strategi til at komme hurtigt videre fra karrierens skuffelser, hvilket allerede blev understreget, da han kort tid efter skuffelsen kunne kalde sig den samlede vinder af både Luxemborg rundt i 2022 og Tour de Suisse i 2023.

”Man kan være skuffet i 12 timer, og bagefter er man nødt til at smide det ud. Katten bliver ikke skuffet, når den ikke fanger en mus, den tænker bare på den næste mus,” lyder et citat fra Mattias Skjelmoses spanske agent, som den unge cykelrytter ofte har brugt. 

Lyt til ’Øjeblikket’, hvor Mattias Skjelmose også fortæller om, hvordan han allerede 10 km. inden målstregen ved DM i landevejscykling i 2023 vidste, at han ville blive Danmarksmester. 

Footer graphics