’Øjeblikket’ med kajakroer Emma Aastrand Jørgensen: ”Hun har sixpack, men flytter hun båden lige så meget, som jeg gør?”

Eller vælg, hvor du vil lytte
Foto: Kristina Pedersen

’Øjeblikket’ med kajakroer Emma Aastrand Jørgensen: ”Hun har sixpack, men flytter hun båden lige så meget, som jeg gør?”

Eller vælg, hvor du vil lytte

Hendes muskuløse krop er et tydeligt tegn på den topform, som Emma Aastrand Jørgensen endelig har opnået som kajakroer, men i denne episode af ’Øjeblikket’ fortæller hun om, hvordan det faktisk er hendes dage under dynen, der har holdt hende i balance i kajakken.

Sponsoreret En del af serien:

Øjeblikket

'Øjeblikket' er en podcast fra Danske Spil i samarbejde med Heartbeats.

Der er nogle afgørende øjeblikke i enhver stor sportskarriere, hvad enten det er skuffelser eller sejre. Hvad enten det sker ved det første stævne eller den sidste store slutrunde. Det er de momenter, der alle er med til at skabe en topatlet.

Sarah Bro besøger en række af Danmarks bedste idrætsprofiler på deres egen hjemmebane og prøver selv sporten på egen krop. Her fortæller atleterne om de mange timer, de har slidt, og hvordan deres bagland har båret dem frem mod toppen.

Danske Spil sender hvert år overskuddet fra lotterierne direkte til udlodningsmidlerne, og sidste år var der mere end 1,5 mia. kr. til idræts-, kultur- og foreningslivet i Danmark. Overskuddet fra de øvrige selskaber går tilbage til staten – til gavn for os alle.

Hun kigger sig i spejlet og ser noget, som de færreste er i stand til at se. Hun ser sin drømmekrop.

For den 28-årige kajakroer er kroppen selvfølgelig vigtig, når man har ambitioner om at komme til OL i Paris i 2024, men Emma Aastrand Jørgensen ser ikke kun styrke og muskler – hun ser et manifest af alt sit hårde arbejde. 

”Det var det, jeg kunne se i det her spejlbillede. Jeg kunne være stolt over, at jeg har arbejdet hårdt og målrettet for det her,” fortæller hun Sarah Bro, som er taget ud til Danmarks Rocenter ved Bagsværd Sø for at besøge den dobbelte verdensmester. 

Kropsidealer i atletikkens verden kan være en svær snak, da det netop er kroppen, der er med til at afgøre marginalerne. En snak, Emma Aastrand Jørgensen ofte har haft med sig selv, når hun har misundt de andre kajakroeres udseende. 

”Det kan godt være, hun har sixpack, men flytter hun båden lige så meget, som jeg gør? Ror hun lige så stærkt? Det har jo ikke lige været tilfældet,” lyder det overlegent fra atleten, som er blevet beskrevet som Danmarks mest oplagte medaljehåb til det kommende OL i Paris.

Det er mere end en krop, der viser sig når Emma Aastrand Jørgensen kigger sig i spejlet. Det er også en fortælling om en atlet, som på trods af de hårde dage, har opnået sin drøm om at blive kajakroer på fuldtid. 

En Emma-dag

Som ung atlet var hun nødt til at færdiggøre sin uddannelse som bygningsmaler, men det var ikke nogen dans på roser for den skoletrætte kajakroer. Da Emma Aastrand Jørgensen bestod sin svendeprøve, kunne hun som 22-årig endelig sætte fuldt fokus på kajakken. 

”Jeg trykker min lærer og ledelsen i hånden og får en forløsning af, at nu skal jeg ikke gøre det her mere. Det var en hård tid at være lærling og kajakroer på samme tid, men også en ny begyndelse på noget stort,” fortæller hun.   

I sin kamp for at nå frem til dette definerende øjeblik, havde Emma Aastrand Jørgensen i lang tid haft svært ved at balancere de to liv som henholdsvis lærling og kajakroer. 

Hun tog derfor nogle vigtige pauser for ikke at kæntre. Hun tog en ’Emma-dag’. 

”En Emma-dag er en dag, hvor der er absolut ingenting i min krop eller hjerne, som vil noget som helst(…) Jeg bliver bare under min dyne, og forhåbentlig er det det, jeg bliver bedre af,” siger hun om de dage, hun i sidste ende tillod sig selv at have for ikke at drukne i træning og uddannelse. 

Lyt med i ’Øjeblikket’, når Emma Aastrand Jørgensen fortæller mere om den skuffende oplevelse at vinde bronze ved OL i Tokyo og om, hvordan hun blot få dage efter så det som en enorm lettelse. Podcasten ’Øjeblikket’ udkommer hver anden uge – her på Heartbeats eller der, hvor du lytter til din podcast.

Footer graphics