Han stod til sit første VM og kunne næsten ikke holde balancen – så blev han nummer tre: Sådan blev Viktor Hald Thorup vores hurtigste skøjteløber

Eller vælg, hvor du vil lytte

Han stod til sit første VM og kunne næsten ikke holde balancen – så blev han nummer tre: Sådan blev Viktor Hald Thorup vores hurtigste skøjteløber

Eller vælg, hvor du vil lytte

Han knoklede på McDonald’s og boede i en entré i Frankrig for at blive den bedste på rulleskøjter, men det var på isen, han fandt sit virkelige talent. Efter blot 20 træninger var han god nok til World Cup.

Sponsoreret af:
Sponsoreret En del af serien:

Øjeblikket

'Øjeblikket' er en podcast fra Danske Spil i samarbejde med Heartbeats.

Der er nogle afgørende øjeblikke i enhver stor sportskarriere, hvad enten det er skuffelser eller sejre. Hvad enten det sker ved det første stævne eller den sidste store slutrunde. Det er de momenter, der alle er med til at skabe en topatlet.

Sarah Bro besøger en række af Danmarks bedste idrætsprofiler på deres egen hjemmebane og prøver selv sporten på egen krop. Her fortæller atleterne om de mange timer, de har slidt, og hvordan deres bagland har båret dem frem mod toppen.

Danske Spil sender hvert år overskuddet fra lotterierne direkte til udlodningsmidlerne, og sidste år var der mere end 1,5 mia. kr. til idræts-, kultur- og foreningslivet i Danmark. Overskuddet fra de øvrige selskaber går tilbage til staten – til gavn for os alle.

Viktor Hald Thorup har altid været dedikeret ud over det sædvanlige. Som teenager brugte han al tid og opsparing på rulleskøjter. Af flere omgange tog han også til Frankrig for at suge til sig fra nogle af de bedste atleter inden for sporten. 

På et tidspunkt blev han via sin gamle træner fra Slagelse tilbudt at komme til Frankrig for at træne med den ottedobbelte verdensmester. Den slags siger man ikke nej til. Det gjorde Viktor Hald Thorup selvfølgelig heller ikke.

”Forestil dig, at en 14-årig fodboldspiller får at vide, at han kan træne med Cristiano Ronaldo, så ville du også tage hjem til din mor og far og sige, at du ville afsted. Men de var ikke helt enige. Vi indgik dog et kompromis om, at jeg kom på sprogskole i fire måneder, hvor jeg boede hos en værtsfamilie. Så kunne jeg tage fransk-lektioner 9-12, og så træne inden og efter.”

Efter sprogskolen måtte 15-årige Viktor Hald Thorup vende hjem. Selv var han dog ikke i tvivl om, at han skulle tilbage. Derfor klemte den unge mand ballerne godt og grundigt sammen og tog så mange timer som muligt på McDonald’s for at spare op.

Sov med hunden

Et halvt år senere var han klar til at komme til Frankrig igen. Denne gang måtte han klemme sig ind hos nogle bekendte fra skate-miljøet. Hvilket ikke ligefrem var en luksustilværelse.      

”Jeg fik lov til at bo for 200 euro om måneden i en gang. Der boede jeg og sov med deres søde hund,” fortæller Viktor Hald Thorup i dette nye og seneste afsnit af podcasten ’Øjeblikket’, hvor Lisbeth Østergaard møder en række topatleter på deres hjemmebane for at prøve deres sportsgren og tale med dem om de definerende øjeblikke, der har bragt dem fra miniput til mester. 

Viktor Hald Thorup trænede og trænede, men han manglede afgørende speed for at komme helt til tops. Til gengæld opdagede landstræneren i speedskating, Jesper Carlson, hans talent og fik ham overtalt hjemme i Danmark til at prøve at tage skøjter på. Første gang var det Bambi på glatisen. Men det ændrede sig. 

”Det gik ret hurtigt ret godt. Efter 20 træninger kvalificerede jeg mig til et World Cup-løb. Det er nok noget, næsten ingen kommer til at opleve. Normalt kommer man stille og roligt ind i en sport, og de færreste går fra nybegynder til World Cup-atlet. Men det gjorde jeg.”

Nu gjaldt det kun speedskating. På skøjter har Viktor Hald Thorup slået dansk rekord indenfor 1.500 m, 3.000 m og 5.000 m. Han er også den første dansker nogensinde til at vinde sølv ved World Cup – og dét til trods for, at han knap nok kunne holde balancen på skøjterne, når han stod stille, fortæller han i podcasten. 

Viktor Hald Thorup er mere typen, der vil fremad.

”Jeg havde stået på rulleskøjter hele mit liv, og min bedste placering var en 20. plads til junior-VM. Men til speedskating kom jeg på mit første år til VM og blev nummer tre. Og så glemte jeg alt om rulleskøjter.”

’Øjeblikket’ er en podcastserie fra Danske Spil, som hvert år sender deres overskud tilbage til fællesskabet. Overskuddet fra Danske Spils lotterier går direkte til udlodningsmidlerne, og sidste år var der mere end 1,5 mia. kr. til idræts-, kultur- og foreningslivet i Danmark. Overskuddet fra de øvrige selskaber går tilbage til staten – til gavn for os alle.

Find mere om
Footer graphics