’Øjeblikket’ med Turpal Bisultanov: ”Min dansklærer fik ikke set mig med rødbedepasset, men jeg tror, at hun så det fra oven”

Eller vælg, hvor du vil lytte

’Øjeblikket’ med Turpal Bisultanov: ”Min dansklærer fik ikke set mig med rødbedepasset, men jeg tror, at hun så det fra oven”

Eller vælg, hvor du vil lytte

Turpal Bisultanov er et af verdens største talenter inden for brydning, men han har ikke haft mulighed for at deltage i OL – før nu. I august 2023 modtog han sit danske pas efter at have bestået indfødsretsprøven. I tredje episode af ’Øjeblikket’ fortæller han om kampen om passet og om at forfølge bryderdrømmen – også selvom det betyder, at man skal flytte langt væk fra trygge rammer.

Sponsoreret af:
Sponsoreret En del af serien:

Øjeblikket

'Øjeblikket' er en podcast fra Danske Spil i samarbejde med Heartbeats.

Der er nogle afgørende øjeblikke i enhver stor sportskarriere, hvad enten det er skuffelser eller sejre. Hvad enten det sker ved det første stævne eller den sidste store slutrunde. Det er de momenter, der alle er med til at skabe en topatlet.

Sarah Bro besøger en række af Danmarks bedste idrætsprofiler på deres egen hjemmebane og prøver selv sporten på egen krop. Her fortæller atleterne om de mange timer, de har slidt, og hvordan deres bagland har båret dem frem mod toppen.

Danske Spil sender hvert år overskuddet fra lotterierne direkte til udlodningsmidlerne, og sidste år var der mere end 1,7 mia. kr. til idræts-, kultur- og foreningslivet i Danmark. Overskuddet fra Danske Spils lotterier går til udlodningsmidlerne. Overskuddet fra de øvrige selskaber går tilbage til samfundet til gavn for os alle.

Da svarene på den danske indfødsretsprøve 2022 blev offentliggjort, kunne tjetjenskfødte Turpal Bisultanov juble. Han havde bestået på sit fjerde forsøg, og det betød ikke bare, at han endelig kunne få sit danske pas, men drømmen om at bryde ved OL blev mere virkelig end nogensinde før.

”Heldigvis kunne jeg huske alt, hvad jeg havde svaret. Så vi sad og skrev ned, hvor mange rigtige jeg havde, og vi kunne se, at jeg havde bestået den her prøve. Men vi kom ikke offentligt ud med noget, fordi… Hvis nu jeg havde nogle forkerte svar,” fortæller Turpal Bisultanov om et af de største øjeblikke i sit liv.

22-årige Turpal Bisultanov er professionel bryder og har vundet EM-guld og VM-sølv. Nu drømmer han om at komme til de Olympiske Lege i Paris 2024. I dag træner Turpal Bisultanov på det Nationale Kraftcenter, så Sarah Bro er i tredje episode af ’Øjeblikket’ taget til Nykøbing Falster for at blive klogere på hans vigtigste øjeblikke – både inden for måtten, men også udenfor.

Det var også i lokalerne på det Nationale Kraftcenter, at Turpal Bisultanov fandt ud af, at han havde nok rigtige svar til at bestå indfødsretsprøven. Men han var ikke alene om at fejre sejren, da han ni dage senere fik afsluttende svar, og den unge bryder fortæller om især en person, der havde afgørende betydning for kampen om det danske pas.

”Hun nåede ikke at se mig med rødbedepasset, men jeg tror, at hun har set det oppefra. Jeg ved, hvor meget det betød for hende, at vi bestod, hvor meget hun brugte sin tid på det, og hvor meget vi knoklede,” siger Turpal Bisultanov om sin dansklærer Alma Larsen, der gik bort i 2022.

”Til den samtale får jeg at vide, at jeg skal stramme ballerne”

I sommeren 2019 flyttede Turpal Bisultanov fra trygge rammer hos sin familie i Herning til Nykøbing Falster for at forfølge sin bryderdrøm.

Men det er lidt af en omvæltning, og et andet vigtigt øjeblik for brydertalentet begynder med en samtale med sin sportschef og landstræneren et år efter tilflytningen.

”Til den samtale fik jeg at vide, at nu skulle jeg til at stramme ballerne. For de kunne godt se potentiale i mig, men de kunne også se, at når det blev for hårdt, og når noget gjorde ondt, så havde jeg en tendens til bare at trække mig eller sige, at jeg havde en skade. Bare finde på dumme undskyldninger. Men det er dér, at en bryder bliver dannet,” siger Turpal Bisultanov.

Og det bliver sidste skub i den rigtige retning for bryderen, der herfra begyndte at tage sporten mere alvorlig, og som sidenhen resulterede i medaljer til EM og VM.

Lyt med i ’Øjeblikket’, når Turpal Bisultanov fortæller mere om den afgørende samtale, OL til sommer, at have sin bror med i sporten, og når Sarah Bro overrasker med en lille gave, der har en helt særlig betydning for topbryderen.

Footer graphics