Afsnit 10 af ‘Venskabt’ om konflikter: ”Vreden er nogen vinger, som har båret mig rigtig meget”

Eller vælg, hvor du vil lytte
Foto: Rita Kuhlmann

Afsnit 10 af ‘Venskabt’ om konflikter: ”Vreden er nogen vinger, som har båret mig rigtig meget”

Eller vælg, hvor du vil lytte

Konflikter i parholdet er ikke blot et spørgsmål om forsoning med den bedre halvdel. Man stilles også overfor sine egne, ofte hengemte, mønstre i konflikthåndtering, som muligvis stammer fra barndommen. En tese de to værter blandt andet bringer i spil, når de i det nye afsnit af ’Venskabt’ vender det kritiske spejl mod dem selv og parrene i ’Gift ved første blik’.

Livsstil En del af serien:

Venskabt

Sebastian har gennem opvæksten haft flest pigevenner, mens Annika har flest drengevenner. Og de har begge altid undret sig over deres eget køns fællesskaber og ikke altid følt de passede helt ind.
I denne podcast undersøger de forskellene, og hvordan det kan være, at omverdenen altid kigger en ekstra gang, når en mand og kvinde ”bare er venner”.
Det kommer til at handle om gruppedynamiker, utroskab, humor og meget mere, når sangerinde Annika Aakjær og Sebastian Lynggaard (Herlige Svend) mødes i ’Venskabt’. Og måske kommer de (og vi) nærmere en forståelse af hinanden.

Det er noget af en mundfuld, når det i denne uges afsnit skal handle om konflikter i parholdet og mere specifikt, hvordan vi håndterer dem. Ikke desto mindre kaster de to værter sig hovedkulds til opgaven, hvor Annika bringer en interessant teori fra psykologen i spil, nemlig en om tilknytningsstile.

Derfor har de to værter fået selveste psykolog Trine Hjorth Bønnerup fra ’Gift ved første blik’ med på linjen til skære teorien om de fire tilknytningsstile ud i mundrette bidder og fortælle lidt om hvordan de kan kaste skygger ind i parholdet i den måde man håndterer konflikter på.   

”Jeg tænker, at der er en klar kobling mellem tilknytningsmønstre og konflikthåndtering, fordi vores tilknytningsmønstre ofte er noget af den benzin, der kommer på bålet, når vi begynder at blive presset. Og det vi bliver allermest presset over i vores relationer, det er jo afvisning,” forklarer Trine Hjorth Bønnerup.

Sebastian og Annika forsøger også at tegne deres egne konfliktmønstre op. Sebastian er ret utilfreds med sin erfaring.

 ”Det der med at være i en gråzone, hvor man hverken er sprudlende uvenner eller harmoniske venner, det har jeg været dårlig til. Og det er jo på mange måder dårligt i en konflikt. At være enormt konfliktsky har nok været mit modus operandi,” fortæller han.

Annika føler sig både god og dårlig til det med at håndtere konflikter. Det afgøres af, hvor hun bliver triggered.

”Jeg har meget nem adgang til min vrede, og det er jeg enormt tilfreds med. Fordi vreden er nogen vinger, som har båret mig rigtig meget. Nogen gange basker de lidt for meget.”

Når det kommer til ugens indbakke flyder det over med konflikt-scener fra opvasken, hvor opvaskemaskinen tjener som forsonende løsningsmodel. Der står dog mere komplekst til med de andre kategorier om vrede mænd og gråd som element i konflikter.

I ’Gift ved første blik’ hober konflikterne sig ditto op. Hvor Pernille og Martins parforhold tilsyneladende lugter af en second-chance, kommer der derimod en stor flække i glansbilledet mellem Rasmus og Sarah efter en tur i Dyrehaven. Sebastian ser skeptisk til.

”Der er noget interessant i, når der er to mennesker, der begge insisterer på, at de hver især skal have lov til at være på hver deres måde. Og det skal de. Men når den ene kommer den anden så meget mere i møde, så er der jo et problem. Rasmus bliver ved med at stå meget stejlende overfor Sarah, hvor det lader til at hun prøver på at bløde ham op.”

Værter: Annika Aakjær og Sebastian Lynggaard
Produktion: Maja Vase Kvist
Redaktør: Emil Norsker

Footer graphics