veeterzy

Nyt klimahåb: Forskere finder mulig CO2-støvsuger

Forskere producerer et mineral, der kan fjerne kulstof fra atmosfæren.

Foto: veeterzy/Unsplash

CO2 er klimasynderen, der fosser ud i atmosfæren, og verden har svært ved at begrænse udslippet. Vi mangler en holdbar løsning på problemet, og svaret kan derfor ifølge anerkendte eksperter blive, at vi finder et middel til ikke bare at udlede mindre CO2, men simpelthen at rense luften for det. Det var budskabet i en omfattende rapport fra London School of Economics tidligere på året.

Og nu er det faktisk præcis, hvad en gruppe canadiske forskere netop er kommet meget tættere på.

Det skriver The Independent.

Forskerne har lært at producere magnesit, som er en type sten, der bl.a. er kendt for sin evne til at absorbere CO2. Hvert ton magnesit kan absorbere et halvt ton CO2 permanent fra atmosfæren, og mens potentialet er stort, har rollen som CO2-støvsuger ladet vente på sig, da det tager hundredtusindvis af år at danne nye magnesit-mineraler.

Men ved at manipulere med molekylerne har holdet bag forsøget skabt magnesit på blot 72 dage. Det er denne opdagelse, der giver håb til en såkaldt balanceret CO2-plan, hvor vi som minimum fjerner lige så meget fra atmosfæren, som vi udleder.

Et meget velkomment fund

Opdagelsen kritieres af nogle for at være urealistisk, da vi ikke er klar til at producere den krævede mængde magnesit på industrielt niveau. Kritikken fjerner dog ikke den overordnede begejstring for forskernes fund, selv om forsøget skal afprøves på større skala for at sikre, at teknologien fungerer hensigtsmæssigt.

Avisen har dog talt med flere eksperter i både USA og England, der alle hilser det nye fund velkomment. En professor fra University of Edinburgh glæder sig især over, at støvsuger-konceptet faktisk er et realistisk scenarie både teknisk og økonomisk:

”Kulstof-lagring i mineraler har været undersøgt gennem de seneste årtier, men vi har stødt mod en energimæssig og finansiel forhindring. Og selv om det her forsøg stadig er på et tidligt stadie, så viser researchen, at der findes en mindre energikrævende og billigere vej. Det er et meget velkomment fund.”

Find mere om
Footer graphics