I slutningen af 90’erne udlevede Julie Rugaard sin drøm som popstjerne under kunsternavnet Blå Øjne.
Hun turnerede landet rundt og fik alle til at synge med på sange som ‘Dig & Mig’, ‘Fiskene i havet’, og ‘Romeo & Julie’, der gik tredobbelt platin. Popstjernelivet spillede, indtil det ikke gjorde det mere. Julie Rugaard måtte tage sit liv op til revision. Hvad skulle hun nu?
“Jeg havde haft en kometpopstjernekarriere, der var steget mig helt vildt meget til hovedet. Alt for meget fest og alkohol og gang i gaden og dyre ting, og alting blev ekstremt materialistisk. Jeg havde brug for at blive grounded igen, så da karrieren døde, satte jeg mig ned og kiggede i jobannoncer”, fortæller den i dag 43-årige Julie Rugaard.
Popstjernen fandt en jobannonce for et bosted for fysisk og psykisk handicappede, der manglede en tilkaldevikar til dag- og nattetimerne, og hun gav det et forsøg.
“Jeg tænkte, at hvis der var noget, der kunne få mig ned på jorden igen, så måtte det være det. Jeg skulle vaske folk, der ikke kunne vaske sig selv og sørge for, at de fik en eller anden form for livskvalitet, selvom de måske kun kunne sidde og nikke med hovedet”, fortæller Julie Rugaard, der endte med at elske sit nye arbejde.
“Det kildede i maven på mig, når jeg fik dem til at trække på smilebåndene. Jeg tabte mit hjerte til de mennesker, og det var meningsfyldt på en helt anden måde, end jeg havde været vant til. Popstjernelivet handler om penge og mig, penge og mig, penge og mig. Her handlede det hverken om mig eller om penge. Det var befriende”.
Snotforkælet mentalitet
Heartbeats har sat Julie Rugaard i stævne, efter at debatten om arbejdsløse, der foretrækker at være på dagpenge eller kontanthjælp fremfor at gøre rent eller sidde bag kassen i et supermarked, igen er blusset op.
Som en del af et nyt reformudspil kunne statsminister Mette Frederiksen tirsdag fortælle, at regeringen planlægger at skære over 4000 kroner i dagpengesatsen for nyuddannede dimittender.
“Nyuddannede har lige fået en god uddannelse. Den skal bruges på arbejdsmarkedet. Ikke i arbejdsløshedskøen. Måske man ikke kan få drømmejobbet med det samme. Men det er ikke det afgørende. Det er at skabe værdi”, lød det fra Mette Frederiksen.
SF og Enhedslisten kalder udspillet “en rigtig dårlig idé” og mener, at det er “fuldstændig tåbeligt” med “meget fattigere nyuddannede”. Også nyuddannede arbejdsløse har fortalt flere medier, hvordan de “har andre ambitioner og interesser” end at gøre rent, og at man skal “have plads til at køle ned”, hvis man “er drænet efter studie“.
Men den mentalitet giver Julie Rugaard ikke meget for.
“Når folk siger, ‘jeg har brug for at slappe af, jeg har lige taget en lang uddannelse’, så tænker jeg, ‘ja okay, men du har fået uddannelsen gratis – ja, endda fået penge for det – nu må du ud og bidrage til samfundet’. Det er snotforkælet at forvente, at andre skal betale for ens dovenskab”.
“Dagpenge er ikke penge, der bare kommer fra staten. De kommer fra hårdtarbejdende sygeplejersker og pædagoger, som betaler skat, og de penge skal gå til nogen, der ikke kan selv. Fandeme ikke til nogen, der ikke gider tage et rengøringsjob, fordi de har en fin arkitektuddannelse”, mener Julie Rugaard.
Flere skal i arbejde
Under titlen ‘Danmark kan mere I’ præsenterede regeringen tirsdag sit reformudspil, der skal få flere i arbejde.
108.600 personer i Danmark er i dag uden job, selvom de vurderes at være jobparate. Heraf er 89.900 på dagpenge og 14.700 på kontanthjælp.
Fremover vil regeringen sænke dagpengesatsen for nyuddannede uden børn med 4000 kroner om måneden.
I dag kan man som nyuddannet få udbetalt 13.815 kroner om måneden i dagpenge. Det beløb vil blive sænket til 9500 kroner.
Derudover skal dimittenders ordinære dagpengeperiode reduceres fra to til ét år, mens det månedlige fribeløb, man kan tjene ved siden af SU’en, skal hæves med 4000 kroner.
Kilder: Ritzau og Danmarks Statistik.
Da ‘Blå Øjne’ ikke længere var på alles læber, og hendes sange stoppede med at toppe hitlisterne, satte Julie Rugaard sig ikke ned og ventede på, at der skulle ske noget nyt. Hun fik det til at ske. Og selvom arbejdet på bostedet ikke blev hendes levevej, gav det hende en ballast, hun ikke ville være foruden:
“Tanken om at komme på dagpenge eller kontanthjælp, mens jeg fandt ud af, hvad jeg så skulle, strejfede mig slet ikke. Selvfølgelig skal man arbejde, hvis man kan, og det er det arbejde, der nu engang er”, siger hun.
Noget tyder i hvert fald på, at der er mange jobsøgende, der vælger dagpenge frem for jobs i servicebranchen, som det ser ud i dag.
For nylig kunne Berlingske fortælle om rengøringsfirmaet De 5 Stjerners kamp for at ansætte personale. Virksomheden henvendte sig til Jobcenter København og fortalte, at den havde 450 ledige stillinger som rengøringsassistenter, opvaskere og stuepiger.
Men selvom over 24.000 personer er meldt ledige hos jobcentret – og bør være klar til at tage et job i morgen – lykkedes det kun virksomheden at få to nye ansatte. Også selvom det hverken kræver erfaring eller uddannelse at få en af de over 400 stillinger.
Direktør hos De 5 Stjerner Brian Holmboe fortæller til Berlingske, at virksomheden kaldte flere til samtale, men at de fik svaret “jeg vil ikke arbejde” tilbage. Heartbeats har forsøgt at få en uddybende kommentar fra virksomheden, men direktionen har ikke haft mulighed for at medvirke i et interview.
Efter halvandet år på bostedet fik Julie Rugaard et vikariat på DR, og det blev startsskuddet til den karriere som journalist, tilrettelægger og redaktør, hun i dag har haft i over ti år.
Ifølge hende er det “privilegieblindt” at sige nej til et arbejde, fordi det ikke er drømmejobbet eller højtbetalt.
“Man anskuer de jobs som ringeagtede, og folk er bange for, at de vil blive set ned på, eller at det er pinligt, men hvem fanden skal være for fin til at have et arbejde”, slutter Julie Rugaard.
Har du selv taget en ulige vej til toppen eller sadlet om midt i livet, så hører Heartbeats gerne fra dig. Skriv til journalisten på ditte.lynge@heartbeats.dk
Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️