Jeg hader og elsker Casper Christensen i ’All Exclusive’

To af medielandskabets mest opmærksomhedskrævende spillere flyver ned til en luksusvilla i Portugal for at drikke vin, mens de skyder det nye Viaplay-program ’All Exclusive’. De har fået meget kritik i medierne, men der er noget ved programmet, som jeg elsker.

Iben Hjejle er den første til at sætte sig ind i den cremefarvede Mercedes. Efter at være blevet hentet i lufthavnen med et papskilt af Mikael Bertelsen, bliver hun ført ud i en skov. Her møder hun Casper Christensen til en hurtig snak uden mikrofon. Efter ti år er de nu klar til at tale ud om deres brud og vise seerne, at der ikke er dårlig stemning – når de lige har fået lov til at snakke privat først.

I hvert program underholder Casper Christensen en kendt gæst i et døgns tid, mens Mikael Bertelsen er tilrettelægger, tjener og chauffør. De kalder det for et nyt dokumentarisk interview-eksperiment.

På trods af Portugals milde solstrøg har serien været i en mediestorm herhjemme. Jeg synes, at ’All Exclusive’ er sjovt at se på, men programmets mangler er også tydelige.

Alligevel elsker jeg lidt programmet. Det skyldes i høj grad, at jeg har en svaghed for Casper Christensen og Mikael Bertelsen. To mænd, der har det tilfælles, at de kan fremstå lettere arrogante og bedrevidende, men også intelligente og først og fremmest morsomme. De har været med til at skabe ikoniske formater som ’Klovn’, ’Casper & Mandrilaftalen’, ’Det sidste ord’ og Radio24Syv.

Programmet er en stor satsning for Viaplay. De to herrer er ikke billige, og de har også fået fine rammer i Portugal. De kunne sikkert have lavet det samme i et sommerhus i Gilleleje, men ikke helt så behageligt.

Noget af den kritik, programmet har fået, kommer fra Eva Eistrup, der i Politiken kalder det for skamløst. Hun mener, at programmet fejler ved ønsket om at portrættere en kompromisløst ærlig og sårbar version af Casper Christensen, der nu ikke blot vil nøjes med at være sjov. ”Iben Hjejle kører Casper Christensen på et skåneprogram. Han tror selv, han kogevasker,” pointerer hun.

Jeg kan godt følge pointen, men hvis man skraber forventningen om en følelsesmæssig tour de chambre væk, er der lidt afkast at hente på underholdningsværdien.

Danmarks celebrity par nummer to

Samtalerne mellem ekskæresterne Casper Christensen og Iben Hjejle er ligesom villaens halvgennemsigtige hørgardiner. Det er superfint, vi får et glimt af deres ni år lange fortid, men mest af alt skærmer det for de dybe detaljer, og så er det bare pænt at se på. Om det er så pænt i virkeligheden, er tvivlsomt, men kendte kan godt lide at lade som om, at de er gode venner, får Mikael Bertelsen sagt på et tidspunkt.

Om Mikael Bertelsens underspillede parodi på en parterapeut er seriøs eller satirisk, er op til fortolkning. Som sædvanligt ved vi ikke, hvor vi har ham, men det er det, der gør ham interessant. Om ikke andet har eksparret nok brug for hjælp, for de har nærmest ikke snakket sammen siden bruddet. I stedet har de begge to skrevet selvbiografier. Det virker til at være den måde, de kendte bearbejder deres sorg. Og de var jo trods alt Danmarks celebrity par nummer to – ifølge dem selv. Førstepladsen herskes af Kronprins Frederik og Kronprinsesse Mary.

Casper Christensen starter snakken med at give Iben Hjejle et kompliment for hendes udseende, da de ankommer til sommerhaciendaens hvide loungestole. Han kan godt lide hendes kjole. Hun smiler, men når ikke at sige så meget, før han forklarer, at det i virkeligheden skyldes, at det blomstrede stof minder ham om ’Det lille hus på prærien’. Hans yndlingsserie.

Iben Hjejle bliver tit afbrudt. Det handler om ham. Det er ham, der styrer ordet. Ham, der bestemmer. Ham, der vælger restaurant.

Polymyt tranché pytte-pyt

I palmernes varme strøg drikker de kold vin klokken 12.18. Casper Christensen har fundet en lokal restaurant, der ikke er fancy. Gennem deres forhold hev han hende altid med på ekstravagante restauranter. Det skulle altid være ”polymyt tranché pytte-pyt”, siger hun. Og det var ikke lige hende.

Nu sætter han chefhatten på skrå ved at bestemme, at de skal på en prollet bar. Det er meget mere hende, siger han.

Maden er lækker, men under middagen kommer Casper Christensen i tanker om noget, der giver endnu mere vand i munden. I fælleshuset i Værløse havde han altid en, hvad han kalder 90 timers-kufferten stående pakket og klar, så han kunne gribe om den og jetsette ud i verden anytime. På mange måde minder livsstilen om den, vi kender fra ’Klovn’. Vilde fester og utroskab. Imidlertid siger Iben Hjejle, at hun blot parodierede Se & Hørs forestilling af hende.

Casper Christensen ved godt, at han ikke har været den bedste mand, men Iben Hjejle er selv ansvarlig for de ni års turbulens. Det var jo hende, der valgte at være kærester med ham, siger han.

McFlurry og karaoke

Afsnittets maskot er den portugisiske porcelænshane, McFlurry. En tilsvinende karakter, som Casper Christensen påtog sig ved spisebordet i månedsvis. ”Møgkælling”, galer han, mens de snakker om alle de skældsord, hanen kaldte Iben Hjejle. Børnene grinede. Hun smuttede ind i stuen. ”Det var manisk og forfærdeligt, men udefra var det sjovt,” siger Casper Christensen.

Det bliver lidt for alvorligt, og derfor drejer han hurtigt hen mod det sjove. For det er nemmere at tilsidesætte virkelige følelser med hurtige grin, pointerer han.

Finalen (spoiler alert) kulminerer som en amerikansk komediefilm. Stridshanen druknes i den mørke swimmingpool, mens Iben Hjejle og Casper Christensen synger ”I’m gonna love you forever” på et karaokeanlæg i kælderen. En rungende metafor for et genforenet venskab. I hvert fald udadtil.

Da rulleteksterne rammer skærmen, står samtalen i skoven uden mikrofon stadig som en uløst gåde. Vi ved ikke, hvad der er blevet sagt. Jeg tvivler dog på, at snakken ville kunne gøre op for den manglende dybde. Mikael Bertelsen siger på et tidspunkt, at det tidligere par har været nervøse for, at det ville blive for privat. Her til slut står det nu klart, at de kan ånde lettet op. Det blev ikke privat.

Satiriske bølger oversvømmer de fleste samtaler i løbet af afsnittet, og vi får kun få dråber af dybde. Alligevel er der noget over Casper Christensens stringente overlegenhed og de luksuriøse omgivelser, der gør, at jeg slubrer den exsklusive mediejuice i mig. Både Casper Christensen og Mikael Bertelsen er sjove, og det er underholdende, men man skal ikke forvente nogen form for følsom symfoni.

Programmet har fået meget kritik, men det er lidt blevet normen for alt, hvad Casper Christensen og Mikael Bertelsen skaber. Heldigvis har de to mænd så meget selvtillid, at den slags holdninger let og ubemærket børstes af skuldrene – måske endda med et smil.

I de kommende afsnit er det Sofie Linde, Helle Thorning-Schmidt og Medina, der skal med flyveren til Portugal.

Find mere om
Footer graphics