1. Skør canadier med pisk i nakken
“Never trust a skinny chef,” siges det populært, og det er der måske noget om. Alligevel kan Matty Mathesons troværdighed nok diskuteres.
Men han er i hvert fald kok. Og så er han fra Canada. Nogen vil måske huske ham fra Vices hedengangne madprogram Munchies. Eller aktuelt fra serien ‘The Bear’, hvor han spiller huspedel.
På YouTube har han sin egen kanal, og den er i tråd med Munchies virkelig underholdende og uprætentiøs, hvilket nok har noget at gøre med hans vanvittige ADHD-energi og det faktum, at han råber hele tiden.
Matty Matheson bekender sig ikke til ét køkken, men laver mad fra hele verden på en amerikaniseret måde; côte du boeuf, butter chicken og fiskeburgers med fisk, han selv har fanget på en båd.
Ikke nødvendigvis et program, man skal se for maden alene, men lige så meget for at være i Mathesons bizarre univers, hvilket mere end en million følger er på nuværende tidspunkt.
Det bedste ved det: Alle vitserne.
2. Kokkenes “it” girl
Amerikanske Alison Roman er blevet kaldt the “it” girl of the food world, og selvom hun ikke er noget stort navn herhjemme, lever hendes opskrifter ofte op til navnet.
Hun har udgivet flere kogebøger, skrevet om mad for The New York Times, og under corona-nedlukningen gik hun viralt flere gange med sine simple opskrifter på cookies og pasta.
Hendes tilgang til mad er rimelig laissez faire, men ikke skødesløs, for hun er dygtig. Hun giver ligesom bare fornemmelsen af, at madlavning er det nemmeste i verden (hendes ene kogebog hedder ‘Nothing fancy’)
For et par måneder siden lancerede hun sit program ‘Alison Roman Home Movies’ på YouTube, hvor hun får besøg af et filmhold for at lave mad hjemme hos sig selv.
Det kommer muligvis til at revolutionere din måde at lave bolognese på, hvis du ser programmet om hendes version. Men man skal ikke kun følge med for maden, for ligesom Matty Matheson er Alison Roman virkelig godt og underholdende selskab, hvilket hjælpes på vej af nogle ret kvikke produktioner.
Det bedste ved det: Det er mad, du rent faktisk kan lave derhjemme.
3. Gennaro fra Italien
Det er ikke så underligt, at den italienske kok Gennaro Contaldo har skrevet en bog i 2003, som hedder ‘Passione’.
Den her gale italiener er nemlig meget lidenskabelig omkring madlavning, og fremfor alt pasta. Heldigvis formår han på sin kanal at afsmitte sit publikum, så man selv får lyst til at udstøde variationer af primalskrig, mens man smager på sin farfalle.
Gennaro Contaldo er en stor skikkelse indenfor italiensk tv, og han har også lavet programmer med Jamie Oliver, så det er ikke, fordi han er hemmelig. Til gengæld er han virkelig god til at lave italiensk mad og formidle det på tv. Kort og præcist. Videoerne er sjældent lange, hvilket gør dem enormt brugbare for den almindelige hjemmekok.
Man kan med fordel se alt, Gennaro Contaldo har lavet, og ikke kun det, som findes på hans egen kanal. Programmerne med Jamie Oliver kan anbefales.
Det bedste ved det: Han er altid glad for at se dig.
4. Din bedste ven
Det her tangerer magi. En mand med et stort overskæg i en skov et sted i USA laver mad, som han serverer for dig på en måde, så du næsten kan smage det, selvom du sidder med en skærm i hånden på den anden side af Atlanten.
Old Time Hawkey er ikke rigtig kok, han er bare din bedste ven, som kommer dig til omsorgsfuld undsætning med hjemmelavet ingefær-te og aftensnacks, hver gang du ikke selv orker at rejse dig fra sofaen.
Når det så er sagt, så laver han nogle ret gode snacks. Mest i kategorien mellemmåltider, som helst ikke skal deles med nogen – en burger, en sandwich eller nogle pandekager med masser af sirup.
Hans videoer kommer bedst til sin ret på Instagram (eller TikTok), fordi de er korte, de fleste af dem.
Det bedste ved det: Lydsiden er ren ASMR.
5. Pasta grannies
Gamle italienske damer, der laver pasta og traditionelle egnsretter, som de altid har gjort det hjemme hos sig selv. Dét er, hvad Pasta Grannies på YouTube er. Og det er virkelig værd at se.
Det er den engelske forfatter og madskribent Vicky Bennison, der står bag projektet og kanalen, som nærmer sig 500 små dokumentarfilm om kvinder, der deler deres håndværk og opskrifter for at bevare deres kultur.
Det er inspirerende – ikke bare på grund af maden – at møde disse personligheder, hvoraf nogle er omkring 100 år gamle, men ikke desto mindre fuldt funktionsdygtige med hensyn til at slynge papirstynde pastadeje rundt på et bord.
Filmene er ret DK4-agtige, men der er noget svært tilfredsstillende ved Vicky Bennisons britiske voice over, som holder en i hånden med fakta og forklarer opskrifternes mellemregninger, hvilket også betyder, at man rent faktisk lærer en del undervejs.
Det bedste ved det: At der kører det samme elevatormusik i baggrunden hele tiden.