Den første fredag i november er det julebryg-entusiasternes festdag. Iført ikoniske blå nissehuer fejres J-dag landet over.
Men der findes faktisk en nærmest tilsvarende fejring den tredje torsdag i samme måned. Her er det bare den lidt tynde og ikke særligt gærede rødvin Beaujolais Nouveau, som frigives, og så er der altså drukfest – igen.
Kort fortalt handler hele herligheden om, at man længe i det franske vindistrikt Beaujolais hvert år har fejret høsten med en vin, der kun lige skulle ligge og gære 6-8 uger. Men i 70’erne og 80’erne satte man for alvor gang i marketingsmaskinen. Det betød, at den lette, lidt frugtige og nærmest tannin-fri vin fik en fast frigivningsdato, som først spredte sig sig intern i Frankrig og blev en national begivenhed – som senere også spredte sig til af resten verden. Faktisk i så høj grad, at man nu i Japan kan tage sig en svømmetur i store varme Beaujolais Nouveau-bade. Men alt det kan du læse mere om det lige her.
For nu kommer vi det vigtige. Hvordan fejrer man bedst traditionen her i København? Heartbeats har selvfølgelig svaret.
Josephine
Seks liter. Intet mindre kan gøre det, når Beaujolais Nouveau gør sit indtog hos Josephine på Amager. Sylvère Trichard og Mathilde Sothier, der driver Séléné og selv producerer den ikoniske vin, skænker af deres seks-liter-store kæmpeflaske klokken 18. Og så har vinbodegaen naturligvis et varieret udvalgt af ‘årets første vine’ og serverer også vin fra Guy Breton, Oedipoda og Jean Foillard. De første flasker åbnes klokken 17, og der serveres ‘petit salé aux lentilles’, altså linser med den traditionelle franske Morteau-pølse. Adrien Pastor fra Panama søger for musikken fra klokken 18 til 21.
Frankrigsgade 15, 2300 København
Den Vandrette
I den nordlige del af Beaujolais producerer ægteparret Isabelle og Bruno Perraud økologiske vine under domænet Côtes de la Moliere. Og nu er den nyeste af sin slags altså nået hele vejen til Nyhavn. Fra klokken 17 er der serveret hos Den Vandrette. Bag naturvinbaren står Rosforth & Rosforth, som også afholder sin egen fejring i dagens anledning.
Havnegade 53A, 1058 København K
Rosforth & Rosforth
Tønden skal helt bogstaveligt tømmes hos Rosforh & Rosforth, der også serverer den friske rødvin fra Isabelle og Bruno Perraud. Gildet holdes på Gammel Kongevej, og billetten kan købes på gladvin.dk for 395,00 kroner. Med i prisen følger vin ad libitum, en efterårsret både med og uden flæsk og så spiller dj Inspector.
Gammel Kongevej 33B, 1610 København
VinFar Deli
I denne helt særlig anledning bringer VinFar Deli en højtelskede ret tilbage. Det drejer sig om deres trøffelpølse med kartoffelmos, rødvinssovs og frisk vintertrøffel. Den snart kun et år gamle vinbar og bistro er tidligere blevet kaldt en af Amagers bedste, og deres faste menu serveres stadig til Beaujolais Nouveau-natten. Arrangementet starter klokken 15, og man behøver hverken bestille eller købe billet på forhånd for at deltage. Får man ikke en siddeplads med det samme, kan man jo blot hænge ud i baren.
Strandlodsvej 42, 2300 København S
Flere Fugle
I det gamle automekanikerværksted, som nu er blevet til bageri, pizza- og naturvinsbar Flere Fugle i Nordvest fejrer de naturligvis også den traditionsrige dag. Hos Flere Fugle har de normalt mere end bare de våde varer i fokus, men på rødvinens J-dag, kan man altså også svinge her forbi og få et sip af den populære ‘vin de primeur’.
Rentemestervej 57, 2400 København
Omada Wine & Deli!
Der er novemberfest og Bojo Nouveau på programmet, når duoen Lulu & Lulu byder op til et fransk festmåltid – natuligvis akkompagneret af aftenens helt store hovedperson; vinen. Det hele finder sted hos Omada Wine & Deli!, og her er de tidligt ude med den første flaskeåbning, for vinen serveres allerede fra klokken 12. Maden bliver serveret fra klokken 16 og menuen består blandt andet af østers, Pâté en Croûte og Cassoulet.
Øster Farimagsgade 26, 2100 København Ø
Torvehallerne
Igen i år lander vinen naturligvis også i Torvehallerne. Hos den lille vinhandel Vino Fino rister de kastanjer og skænker en økologisk Beaujolais fra klokken 16 til 18. Lige rundt om hjørnet finder man den franske specialitet, vin og spisebar Ma Poule. Også her kan gæster svinge forbi mellem klokken 17 og 21, få sig et godt glas af den nye årgang og nyde en særlig ret fra deres spisebar.
Frederiksborggade 21, 1362 København