adidas sko
Foto: Adidas x Parley

Grønne sko på vej: Adidas lover 100 procent genbrugsplastik fra 2024

Der er polyester – og dermed plastik – i næsten alt sportstøj. Men nu går Adidas forrest – snart skal det hele være bæredygtigt.

Først kunne Adidas præsentere en hel sneakers-kollektion skabt af genbrugsplastik. Den blev en succes, og det får nu tøjgiganten til at tage skridtet videre.

Denne gang er turen kommet til tøj, tasker, trøjer og stort set alle andre produkter fra Adidas, der indeholder plastik i form af polyester. Polyester er som materiale kendt for sin lette vægt og evne til at tørre hurtigt, hvilket gør det ideelt til især sportstøj.

Det er denne polyester-plastik, som fra 2024 skal være 100 procent bæredygtigt. Det lover Adidas, der dog allerede fra 2019-tøjkollektionen bruger op mod 41 procent genbrugsplast.

Genbrugsplast betyder, at der ikke produceres eller på anden måde anvendes ny plastik, også kendt som jomfruplast.

Således tilslutter Adidas sig en længere liste af store firmaer, der arbejder for en mere bæredygtig produktion. IKEA har tidligere på året lovet at udfase sin brug af engangsplast, mens McDonald’s og Starbucks opgiver plastiksugerør.

I sidste måned lancerede LEGO sine første bæredygtige legoklodser, der dog i første omgang kun kan købes i de store udenlandske onlinebutikker.

Sig farvel til engangsplastik

Omstillingen til en bæredygtig produktion er et naturligt skifte, da forbrugerne mere end nogensinde efterspørger klimavenlige muligheder.

Samtidig har Europa-Kommissionen tidligere på året sat gang i et lovforslag, der vil begrænse, udfase og på sigt forbyde al engangsplastik som sugerør, bæreposer, vatpinde, madbeholdere, kopper og bestik.

Især plastiks skadelige virkning på havet har motiveret forslaget. Eksperter gisner om, at plastik i havet i 2050 vil veje mere end samtlige havdyr tilsammen.

Europa-Kommissionen anslår, at tiltaget mod engangsplast vil spare de europæiske forbrugerne for op mod 48 milliarder kroner om året frem mod 2030. Europa-Kommissionens direktorat for Maritime anliggender og fiskeri fortæller Heartbeats, at pengene spares ved, at forbrugerne skifter engangsbrug ud med produkter, der kan bruges flere gange. Og der er en forventning om, at producenterne vil lade de sparede produktionsomkostninger komme forbrugerne til gode.

Forslaget vil også betyde, at miljøet undgår en CO2-udledning på 3,4 milliarder ton.

Først skal forslaget godkendes af EU’s folkevalgte parlament, Europa-Parlamentet, og dernæst godkendes af samtlige 27 medlemslandes regeringer. Lykkes det, vil loven træde i kraft to år efter vedtagelsen.

Footer graphics