Foto: Hannah Beier/Reuters/Ritzau Scanpix

Flere og flere danskere tager slankemedicin: Især Gentofte Kommune skiller sig ud

Nye tal fra Danmarks Statistik gør os klogere på, hvem der bruger slankelægemidler.

Lige siden Novo Nordisk forrige år lancerede deres revolutionerende slankemedicin Wegovy, har efterspørgslen været stor. En voksende befolkningsgruppe i Danmark får udskrevet medicinen for at bekæmpe overvægt, og i 2023 rundede tallet 117.500 personer, hvilket svarer til 2,4 procent af den voksne befolkning.

Nu gør nye tal fra Danmarks Statistik os klogere på, hvem der gør brug af slankelægemidlerne – blandt andet på tværs af køn, alder og indkomst.

Kvinder udgør den største del af brugerne med en repræsentation på 72 procent. Derudover peger undersøgelsen på, at indkomst betyder en del. Der er nemlig flere brugere med høj indkomst, end der er brugere med lav indkomst. Faktisk er der mere end dobbelt så mange brugere af slankemedicin blandt den rigeste del af befolkningen, end der er i den fattigste (henholdsvis 1,6 procent og 3,4 procent).

Men det er ikke kun køn og indkomst, der spiller ind. Det gør brugernes civilstand også.

“Der er flest brugere af slankelægemidler blandt de 50-59-årige, og 72 procent af brugerne i første del af 2023 var kvinder. Derudover er der en højere andel af brugere af slankelægemidler blandt fraskilte personer,” siger specialkonsulent i Danmarks Statistik, Fenja Søndergaard Møller. 

Gentofte Kommune trækker fra

Tallene afspejler måske ikke særligt overraskende det faktum, at den nye slankemedicin er forholdsvis dyr, hvilket tidligere har fået kritik, fordi det kan være med til at skabe en ulighed og en opspaltning mellem rig og fattig blandt brugerne.

Den antagelse får vind i ryggen af de nye tal. Der er nemlig en stor variation på tværs af kommuner. Kommunerne med de højeste andele per indbygger er Tårnby, Solrød og Greve med henholdsvis 2,9, 2,7 og 2,7 procent. I den anden ende ligger Læsø, Bornholm og Aalborg Kommune med henholdsvis 0,8 procent, 1,0 procent. og 1,1 procent.

Danmarks Statistik har dog også sammenholdt tallene med såkaldt ‘selvrapporteret svær overvægt’ fra den Nationale Sundhedsprofil, og så topper landets rigeste kommune Gentofte Kommune pludselig listen.

”En kommune som Gentofte har en lav andel af overvægtige, men alligevel mange brugere af slankemedicin. Det kan hænge sammen med, at indkomstniveauet er højt i Gentofte, og dermed er mulighederne for at have råd til egenbetalingen bedre,” siger specialkonsulent i Danmarks Statistik, Fenja Søndergaard Møller.

Footer graphics