ligestilling
Foto: Shutterstock

Danmark er det land i Skandinavien med mindst ligestilling mellem kønnene

Danmark er endnu engang røget ned ad på listen over lande med mest ligestilling.

Danmark er røget ned ad på listen, der rangerer lande og deres ligestilling mellem kønnene. Det viser dette års Global Gender Gap Index.

I 2020 indtog Danmark en 14. plads, men i år er vi gået hele femten pladser ned og må således nøjes med en 29. plads. Det er langt fra vores geografiske nabolande Island, Finland, Norge og Sverige, der alle ligger i top fem over lande med mest ligestilling mellem kønnene. 

Siden den første rapport blev udsendt i 2006 har flere lande byttet plads på listen, men for Danmark er det kun gået i en nedadgående retning. Vi har nemlig ikke ligget i top 10 siden 2008 og er derfor det skandinaviske land, der overordnet set klarer sig værst ligestillingsmæssigt.

Og det bryder med danskernes selvforståelse om, at vi har ligestillingens førertrøje på, mener Eva Svavars, der er forkvinde for interesseorganisationen Kvindeøkonomien.  

“Vi taler meget om identitetspolitiske problematikker, men vi er ikke særligt gode til at indføre det i vores hverdag, og der er stadig ligestillingsmæssige problematikker.”

Hun peger blandt andet på barsel som en del af problemet.

“Kvinden er eksempelvis mindre værd på det danske arbejdsmarked, fordi forældrebyrden i Danmark er skævvredet, da det fortsat er kvinden, der tager den største del af barslen.”

“Fra EU kommer der heldigvis en lovgivning med øremærket barsel til den ikke-fødende forælder, for det kræver, at vi aktivt vælger ligestillingen til. Jeg tror, at det er en rapport som denne, der sætter skub i sådanne politiske initiativer,” siger Eva Svavars.  

Global Gender Gap Index

Global Gender Gap Index er en årlig rapport, der udsendes af den internationale organisation World Economic Forum, der måler et lands ligestilling ud fra fire parametre: Økonomisk deltagelse og muligheder, politisk magt, uddannelsesmuligheder og helbred og sikkerhed. I år har rapporten rangeret 156 lande.


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Find mere om
Footer graphics