Foto: Petra Kleis

Petra Kleis om sin sommer: ”Det er meget få, der har tøj på, og det har vi det egentlig ret godt med”

Fotograf Petra Kleis skal bruge sommeren på at drikke knastør hvidvin, spise dild i lange baner og tøffe nøgen rundt i sit sommerhus ved Roskilde, imens hun ser på naturens flow-tv: havet.

På en skala fra 1-10, hvor god er du så til at holde ferie?

Jeg tror faktisk, at jeg er en 8’er, men det er noget, jeg er blevet. Det har været virkelig slemt, og at jeg er blevet bedre skyldes to ting: At have fået børn og at have sig købt et fuldstændig magisk sommerhus, der ligger ud til Roskilde Fjord. Det er et fuldstændig fantastisk, magisk sted, som er svært ikke at ville være hele tiden. Jeg er der nærmest hver weekend, ellers får jeg helt abstinenser. Når jeg ikke er der, bor jeg midt på Nørrebro og arbejder rigtig meget, så det er vigtigt for mig at komme derop, fordi jeg er blevet mere og mere klar over, hvor vigtigt det er for mig at kunne trække stikket.

I år vil jeg forsøge at være der fire uger, men man ved aldrig. Sommeren er lidt en joker i forhold til mit arbejde, fordi jeg nogle gange får nogle muligheder, som jeg ikke ville have fået normalt. Der kan tit være overraskende jobs, fordi man får dem på et afbud, ha ha. Men sådan er det jo en gang i mellem. Så jeg håber på fire uger, det er i hvert fald planen, men lad os se, hvad der sker.

Hvad er det, der gør det så magisk? 

Det ligger 30 meter fra vandet, så man kan sidde og kigge på det, og det er ligesom at glo på analogt flow-tv. Havet ændres altid, og havet er smukt uanset årstid. Der er ikke nogen træer, der står og er nøgne og triste, der er bare altid flot og smukt. Jeg elsker havet. Der er noget zen ved det.

Hvis jeg så siger sommer, hvad er så det første, du tænker på?

Sommer for mig er mine bedsteforældre, fordi jeg var nærmest altid hos dem om sommeren, da jeg var lille. De havde et gartneri oppe hos dem, hvor der altid var hindbær, jordbær, agurker og tomater, og de havde tid til at tage med mig på stranden og bade. Så pakkede de en kuffert, der svarer til, hvad familier har med til Thailand i dag, men så var der nærmest kun mad i den. Så havde de et klapbord og klapstole med, og så blev der lavet et smørrebrødsbord, og jeg husker nærmest præcis, hvad der var på det der bord, blandt andet grønne og røde sodavand og friske ærter fra haven. Det var så over-overluksus, uden at de vidste, hvor luksus det var, og hvor dybe spor af lykke det har sat i mig. Så jeg tænker rigtig meget på dem, og jeg ærgrer mig over, at det sted ikke findes mere, fordi de desværre er døde begge to.

Er det noget, du stræber efter at give videre til dine egne døtre?

Det håber jeg, men lige nu er de allermest bare trætte af at skulle i sommerhus. De er otte år og tvillinger, og jeg tror egentlig hellere bare, de vil have nogle legeaftaler med deres venner. Og jeg kan måske egentlig også godt huske det, når mine forældre ville have os med i sommerhus, og vi ikke var sådan vildt begejstrede. Men jeg satser stærkt på, at når de bliver lidt større, så finder de ud af, hvor heldige de er at have så mega dejligt et sommerhus, hvor man kan se havet og bade.

Foto: Petra Kleis

Petra Kleis

Petra Kleis er fotograf og har blandt andet taget portrætter af Jada, Ritt Bjerregaard, Dronning Margrethe, Jørgen Leth og Tobias Rahim

Bor til daglig på Nørrebro med sin kæreste Mikkel og deres tvillingedøtre Billie og Noelle på 8 år

Hvad glæder du dig allermest til, at der skal ske i løbet af sommeren?

Min meget gode ven Jan, som er tysk og bor i Berlin, og som jeg lærte at kende for mange år siden, han kommer og besøger os hver sommer en uges tid med sine to børn. Det er noget, jeg glæder mig helt sindssygt meget til. Så laver vi god mad og spiser forskellige steder på grunden hver aften. Nogle gange slæber vi bordet ned på stranden og sidder dernede og spiser og daser og hænger ud og bader og har det alt, alt for hyggeligt.

Der er ikke noget af det, der koster penge, det er næsten gratis goder. Selvfølgelig koster mad noget, men bare det der med, at vejret er godt, og man er sammen og kan spille kroket eller bare trække sig lidt og læse en bog i en hængekøje, imens der er nogen omkring en. Det glæder jeg mig ekstra meget til.

Nu, hvor du snakker om mad, er der så en ret eller en råvare, der er indbegrebet af sommer for dig?

Altså, jeg elsker dild! Og det er en ting, der er kæmpe sommer for mig, og hvert år forsøger jeg ihærdigt at plante mit eget dild, men dild er – for dem, der ikke ved det – meget kompliceret at gro. Det må ikke blive for varmt, og det må ikke være for tørt, og nu har det ikke regnet i tre uger, så mit dild er allerede fuldstændig fucked, og det piner mig, at jeg nok bliver nødt til at skulle ud at købe noget dild. Men jeg synes, at dild er en helt vidunderlig sommerting, og det er også noget mine bedsteforældre havde meget af på nye kartofler med smør, en tomatmad eller en rejemad med selvpillede rejer. Det smager fuldstændig vidunderligt.

Vennen Jan. Foto: Petra Kleis

Hvad drikker I til så?

Knastør hvidvin fra der, hvor Jans forældre kommer fra, som er nede i Sydtyskland. Vi har været nede og besøge dem også, og de bor nærmest på vinmarken og er gode venner med alle de andre vinbønder i den tudsegamle lille by, der hedder Vorst. Og der laver de en fantastisk knastør vin, som bare smager så godt! Så, når Jan kommer i år, har han ekstremt mange kasser med, som ikke kunne komme med på flyveren sidste gang, vi var dernede.

Er der en bog, du har gemt til sommeren, som du glæder dig til at komme i gang med?

Jeg er rigtig dårlig til at læse. Jeg tror ikke, jeg er ordblind, men jeg er dårlig til det og kan ikke koncentrere mig om meget tekst. Så oftest læser jeg kortere tekster eller digte, og jeg havde tænkt, at jeg skulle læse ’Amagermesteren’ og ’Transfervindue’ igen, som Marie Gerhardt har skrevet. Jeg har lige genlæst ’Der bor Hollywoodstjerner på vejen’ og blev bare mindet om, hvor fantastisk en bog det er. Så jeg tænkte, at jeg ville læse de to. Selvom de også er triste, så har hun også en tør humor, der er virkelig fed.

Foto: Petra Kleis

Har du et bud på, hvad der bliver årets sommerhit for dig?

Det er virkelig et godt spørgsmål. Jeg tror, det bliver en eller anden playliste fra Rio i tresserne, noget man kan tøffe rundt til med en lille hvidvinsbrandert på og måske lige tage sig en lur. Noget helt chill og dejligt afslappende.

Når solen bager, er der så en hat eller kjortel, som du hiver frem fra gemmeren hvert år, eller er du typen, der bare smider det hele?

Det er ret meget en nudistlejr oppe i det der sommerhus. Jeg vil sige, at det er meget få, der har tøj på, og det har vi det egentlig ret godt med. Det kan være lidt farligt, når man laver mad i bar mås, især hvis man er mand. Men både min kæreste, Jan og jeg og stort set alle mine andre venner har et totalt afslappet forhold til nøgenhed. Det er rarest sådan.

Find mere om
Footer graphics