Jakob Olrik

Jakob Olrik: Alle mænd lider dybest set af livslang kussemisundelse

Et af de underbelyste problemer i kønsrolledebatten er, at mange mænd lider af kussemisundelse. Inderst inde ved mænd nemlig godt, at det er sjovere, rarere og mere sexet at være kvinde. Bevidstgørelse og nye mandefællesskaber er den eneste vej frem, hvis det igen skal blive sjovt at være mand.

Tidligere sagde man, at kvinder led af penismisundelse – og det gjorde de med god grund, for dengang var det afgjort smartere og mere hipt at være mand. Især hvide mænd har siden tidernes morgen haft store privilegier, som kvinder med rette var trætte af ikke at have adgang til. Men nu har det hippe ved den hvide mandighed for længst toppet. Rent faktisk toppede den nok allerede tilbage i ’Mad Men’-perioden i 1950’erne, hvor man(d) stadig kunne knalde sekretæren og tage en whisky, inden man(d) kørte hjem, satte sig ved middagsbordet, fik maden serveret og bagefter smed sig på sofaen og bad ungerne tie stille.

Den macho-højtid er kun noget, som vi moderne mænd under tres har hørt om. Sådan som vi har oplevet livet, er det kvinderne omkring os, der konstant er i bevægelse og ændrer verden.

Aktuelt har den globale #MeToo-bevægelse sat fokus på, hvor skamfuldt det efterhånden er blevet at være hetero-hvid mand. Bevægelsen har fået kvinder til at finde sammen i stærke fællesskaber, hvor de arbejder sammen om at få italesat den manglende respekt omkring grænser og samtykke, der er forbundet med at være kvinde.

For mændene derimod har #MeToo ført til voldsom splittelse. I den ene gruppe befinder de mænd sig, der støtter helhjertet op om #MeToo-bevægelsen og velvilligt går ind på, at deres køn og hudfarve gør dem til en slags medskyldige i alt det grimme, som andre mænd har gjort. Med bøjede nakker skammer de sig over at tilhøre det store, syndige køn.

I den anden gruppe finder vi de mænd, der synes, at #MeToo er noget pjat, og som holder fast i, at mænd da for pokker har visse rettigheder, som ingen kan tage fra dem. De ser det som overdrevet, når kvinder taler om at lide under mænds befamlinger og grænseoverskridende tilnærmelser.

Ingen af de to grupper har i mine øjne forstået den rette sammenhæng. Nemlig den, at alle mænd dybest set lider af livslang kussemisundelse.

Hvis vi skal være ærlige, er det jo på alle leder og kanter federe at være kvinde nu om dage.


Derfor er det federe at være kvinde i dag:

1. Kvinder er mere sympatiske

Hvis man beder folk om at rate billeder af kvinder og mænd efter, hvor sympatiske de vurderer dem til at være, vil det næsten altid falde ud til kvindernes fordel. Det er heller ikke uden grund, at kvinder lægger stemme til højttaler-servicemeddelelser i lufthavne og til anvisningerne på GPS’en. Kvinders stemmer virker varmere og mere sympatiske.


2. Kvinder er mere sociale

Det er velkendt, at kvinder er langt bedre til at opbygge venskaber og begå sig i sociale sammenhænge, også når de ikke har et bestemt formål. Vi mænd kan sagtens finde ud af at få venner, men der skal være en grund til, at vi er sammen – det skal være for at rense tagrender, bygge et nyt firma op eller træne op til en maraton. Vi forstår ikke konceptet med bare at mødes for at snakke og hygge. Det betyder i sidste ende, at kvinders venskaber ofte er langt dybere end mænds.


3. Kvinder udvikler sig hele livet

Hele livet er kvinder interesserede i at lære om sig selv og andres erfaringer. De læser bøger, myldrer ud på aftenskoler, går til foredrag og tager på selvudviklingskurser og er konstant i dialog med andre om, hvordan de kan forbedre deres parforhold, familieliv og arbejdsforhold. Vi mænd, derimod, er hundeangste for at skulle ændre mening om os selv eller om, hvad der er rigtigt og forkert. Vores smag indenfor f.eks. musik skal også helst forblive den samme, som da vi var 25.

Endnu værre er det, at vi holder stædigere fast i vores problemer end kvinderne. Efter en fyring eller en skilsmisse kommer kvinder f.eks. hurtigere videre og finder et nyt ståsted, mens mænd har en tendens til at dyrke ulykken og gro ind i sig selv. Helst skal vi have en kvinde ved vores side for at kunne forestille os en fremtid, mens kvinder i mange tilfælde finder ud af, at de trives glimrende ved at være alene.


4. Kvinder lever længere

Allerede som nyfødte har piger tendens til at klare sig bedre end drenge, og i sidste ende lever kvinder i gennemsnit cirka fire år længere end mænd. Det skyldes først og fremmest det kvindelige kønshormon østrogen, som er bedre til at forsvare kroppen end testosteron. Østrogen sørger også for, at kvinder deponerer fedt mere effektivt end mændene, så der altid er noget at tære på. Og så passer kvinder i det hele taget bedre på deres helbred. Mange mænd er næsten ikke til at drive hen til en læge og bliver oftere arbejdsnarkomaner. De nedslides tidligt og går samtidig med åbne øjne glip af at være tæt på deres børn i de vigtigste og sjoveste år af deres udvikling. Og så dør mænd i øvrigt også oftere i krig.


5. Kvinder er mere empatiske

Det slår forskere fast gang på gang. De er bedre til at læse andres tanker og sætte sig ind i deres situation, bedre til at føle medlidenhed og handle på den. På samme måde er de også bedre til at trøste, forstå og forbedre stemningen omkring sig. Med vores mere egoistiske sind koncentrerer vi mænd os om vores egne behov og har sommetider endog meget svært ved at få øje på andres. Undersøgelser har også vist, at vi i højere grad er parate til at udnytte andre for at komme frem i verden og er mere tilbøjelige til at føle os berettiget til visse privilegier.


6. Kvinder er mere ærlige og troværdige

Selv på hverdagsplanet har mænd større tendens til at overdrive og lyve, især når det gælder egne evner. Det er tydeligt ved ansættelsessamtaler, og når der kæmpes om lederpositioner. Kvinderne praler kun af det, de er helt sikre på, at de kan.

Mænd er i det hele taget mere tilbøjelig til at snyde i stort og småt og går langt oftere over lovens grænser, end kvinder gør. De står bag mere socialt bedrageri, svindler oftere penge fra kæresten, snyder mere med skatten, laver mere sort arbejde og kaster sig uden dårlig samvittighed ud i store transaktioner, hvor de har snablen dybt nede i statskassen. Mænd står også bag langt de fleste mord og sager med grov vold. Det kan derfor ikke overraske, at kun hver tyvende indsatte i de danske fængsler er kvinde.


7. Kvinder kan føde!

Hele processen med graviditet og fødsel er et mirakel, som mænd aldrig kommer til at opleve. Derfor forstår vi heller ikke den enestående tilknytning, der sker mellem en mor og hendes barn, når de fleste kvinder midtvejs i graviditeten og efter fødslen belønnes med kærlige lykkehormoner. Da kan vi mænd bare stå og se på, at de bryster og den krop, som vi plejede at hengive os til, nu omslutter barnet med en kærlighed, der lynhurtigt vokser til en symbiose – uden os. Dybest set behøves vi slet ikke som fædre. Flere og flere kvinder vælger da også at købe vores lille bidrag i en sædbank og foretrækker at opdrage deres børn alene.


8. Kvinder er bedre til at bruge hjernen

Hjerneforskning viser, at kvinders hjerner er meget bedre forbundet mellem den venstre og højre hjernehalvdel. Det er med til at give kvinder bedre sociale evner og hukommelse, og det styrker deres talent for multitasking. Vores hjernekapacitet bliver nu heller ikke ligefrem styrket af, at mænd nemmere end kvinderne forfalder til misbrug af alle slags.


9. Kvinder er de facto den primære forælder

På trods af at vi juridisk og politisk har fine hensigter om at ligestille fædre og mødre, er det stadig moderen, der opleves som den vigtigste. For eksempel sender det offentlige automatisk breve og børnepenge om de fælles børn til moderen, der ses som en slags styrende overforvaltere, også af dem selv. Det er derfor, at fædre ofte henvises til at skulle forhandle for at få noget mere med deres børn at gøre, især efter en skilsmisse.


10. Kvinder scorer nemmere

Kvinder, der opretter datingprofiler, får hundrede gange flere tilbud og matches end mænd. De oplever også langt færre afvisninger. Faktisk er kvinder ofte i den særlige position, at de kan skalte og valte, og det udnytter de til at være særdeles kritiske. Hvis mænd en dag blev lige så kritiske i deres valg af partner som kvinder, ville reproduktionen gå i stå.


11. Kvinder får mere ud af sex

Når vi mænd får orgasmer, tager det to-tre sekunder, så falder vi om og er slaskede i op til en halv time bagefter. Kvinder derimod kan hyle som en sirene og skælve og få de vildeste orgasmer, der varer evigheder, og de kan endda få flere i træk. Det giver i bund og grund kvinder større seksuel nydelse. Medvirkende er også, at kvinder har dobbelt så mange føleender i klitoris, som mænd har i deres pikhoved.


12. Kvinder har et søsterskab

De har en stor, global kvindebevægelse, hvor man taler intenst med nuancer og fra mangeartede positioner om, hvordan det er at være kvinde. Samtaler, der får kvinder til at reflektere, stå stærkere i deres køn og folde deres selvopfattelse ud med flere farver. Hvad har vi mænd, hvis vi gerne vil tale om vores identitet som køn? Nada.


Og hvad skal vi mænd så gøre for at rykke os?

Alt det ovenstående gør, at mænd dybest set er misundelige på kvinder. Men vi ved det ikke selv. I stedet har vi splittet os op i de allerede omtalte to lejre, hvor mænd enten italesætter misundelsen som en mandlig syndighed eller en længsel efter ’de gamle kønsroller’, hvor manden fik lov at styre det hele.

Vi ville gøre os selv en stor tjeneste ved i stedet at gå en tredje vej:

Lad os se misundelsen i øjnene og åbne døren ind til vores fastfrosne følelsesliv. Lad os lære af kvinderne, hvordan vi får dybere og mere givtige, livslange venskaber, bliver mere ærlige, empatiske, sympatiske og undgår den ensomhed og isolation, som mange af os ellers ender i som gamle.

Lad os lære at græde og snakke med hinanden – og blive bedre til at organisere os. Min drøm er, at vi kaster os ud i en bevidstgørelse i stil med den, som kvinderne har gennemgået siden 60’erne.

Det ville være fantastisk, hvis vi kunne hive hinanden ud af vores stolthedsfængsler og begyndte at tale – virkelig tale om og analysere nogle af de tabuer og udfordringer, som vi dagligt oplever: Usikkerheden ved at blive far, frustrationer over nedsat potens, angsten for at blive syg, det plagsomme ved at få en vigende hårgrænse, længslen efter nære venner, sorgen over afdøde forældre og så videre.

Jeg er sikker på, at det kun kan gøre os til bedre mennesker med et rigere følelsesliv, og at det vil hjælpe os til at tilegne os værdier, som giver vores liv mere indhold og mening.

Footer graphics