timewellspent

Work-life balance: Sådan bliver du klar til ferien

Du skal have rundet arbejdet ordentligt af, så du kan holde ferie med god samvittighed uden at skulle logge på. Det kan Marie Litrup hjælpe dig med.

Hvis ikke du allerede er suset afsted, så er det sikkert lige oppe over. For mange breder der sig en følelse af panik lige op til ferien, fordi sommeren symboliserer en halvårlig hovedrengøring, hvor vi føler en kollektiv trang til at komme ”til bunds” i bunkerne.

Stress-niveauet lige op til ferien når helt nye højder, og vi blæser ind ad døren fredag eftermiddag og råber “FERIE” til vores unger, samtidig med at hovedet ræser videre med budgetafregning, løse tråde fra ledermødet og en altædende dårlig samvittighed over de mails, som vi ikke nåede at få vendt tilbage på.

Det tager faktisk tid (altså ferie-tid) at lande efter sådan en slutspurt. Og inden du får skuldrene helt ned, så er første ferieuge gået…

Så hvordan går vi på ferie med ro i maven? Her kommer tre konkrete råd:

1. Skab overblik og drop ideen om en tom to-do liste

Brug den sidste tid inden ferien på at skabe dig et samlet overblik over alle dine opgaver. Vi har en oplevelse af, at vi skal i bund med det hele før ferien, men det er sjældent realistisk.

Så frem med den skarpe skalpel og vær meget konkret på, hvilke opgaver der SKAL laves før ferien. Hvilke skaber størst værdi for dig/din virksomhed. Vær hård! De opgaver der ”kunne være rare at få fikset” løber ingen steder, og dem kan du med god samvittighed planlægge til efter ferien.

Målet for sommerrengøringen er således ikke en tom opgaveliste men i stedet, at du aktivt har taget stilling til opgaverne og foretager en klar prioritering.


2. Få ”afsluttet” opgaverne

Den største tricker til ferie-stress er ofte manglende forventningsafstemning. Når noget ”hænger”, og vi ikke har fået meldt ud, så er der stor sandsynlighed for, at folk begynder at rykke, og samvittigheden begynder at nage. Sørg derfor for at bruge tiden op til ferie på at melde ud, hvilke ting du ikke når og aftal en klar dato for, hvornår de kan forvente, at du vender tilbage. Så kan du med god samvittighed slippe opgaven rent mentalt og holde fri.

Yderligere kan det være virkelig rart at komme tilbage efter ferien og vide præcis, hvilke opgaver man skal gribe fat i. Din forventningsafstemning skaber således luft både før og efter ferien, og kun sådan kan du have det godt med de ting, du ikke når.


3. Vær god ved post-ferie-dig

Den allerbedste sommerferiegave du kan give dig selv, er en mødefri-dag den første dag efter ferien. Planlæg så vidt muligt din første dag efter ferien til at komme tilbage, få tæmmet indboksen og få overblik over de opgaver, der er kommet ind i løbet af din ferie.

Det giver ro til selve ferien, at du ikke skal møde ind til en fuldt booket dag, men derudover sikrer det ligeledes, at du ikke bruger de sidste dage i din ferie på at tjekke mails og gøre dig klar til at skulle møde ind på arbejde igen.


Bonusinfo: Hvorfor har vi brug for pauser?

De lidt længere pauser i løbet af året er faktisk vigtigere, end man skulle tro. Der er efterhånden anseelige mængder forskning, der bekræfter, at manglende pauser/afholdelse af ferie er en af de bærende årsager til udbrændthed og stress. Men udover disse alvorlige risici, så har pauserne også en enorm betydning for vores daglige performance.

Eksempelvis påviser Tony Crabbe (executive business coach og forfatter til bl.a. ‘Busy’), hvordan 50 minutters pause og refleksionstid i løbet af en dag kan øge vores produktivitet med 23 procent.

Pauser er altså ikke ophold i vores produktivitet, de er EN DEL AF vores produktivitet. Det er netop i pauserne, at vi supercharger vores hjerner. Så drag ud i verden og nyd sol, sommer og kolde drinks – alt imens din hjerne arbejder for dig og skærper dit fokus, din prioriteringsevne og din performance.


Om TimeWellSpent:

Marie Litrup er for dit arbejdsliv, hvad Marie Kondo er for dit klædeskab (https://www.timewellspent.dk/2019/03/14/er-du-marie-kondo-for-arbejdslivet/). Til dagligt hjælper Marie Litrup folk med at få mere tid i hverdagen ved at strukturere arbejdsmetoder og skabe et enkelt overblik over opgaver, som sikrer, at man er i kontrol over sin egen tid.

Find mere om
Footer graphics