Parforhold
Foto: Elizabeth Tsung/Unsplash

Videnskaben: Hvis du vil have et lykkeligt parforhold, så find dig en sød person – ikke en, der ligner dig selv

Det er en myte, at du matcher bedst med en, der ligner dig selv. Med mindre du er meget empatisk og helst så lidt ængstelig som muligt.

“Hold kæft, hvor er han lækker. Men måske også lidt for selvglad…” 

Lyder det velkendt? Så hold dig væk. I hvert fald hvis du vil have et langt og sundt parforhold.  

Det viser et netop offentliggjort studie fra Michigan State University i USA, som har undersøgt, hvilke faktorer der påvirker, hvor tilfredse vi er med vores parforhold. Resultatet blev i sidste uge præsenteret i tidsskriftet ‘Journal of Research in Personality‘.

Resultatet viser, at jo mere emotionel stabil og empatisk din partner er, desto større er chancen for, at det bliver jer to for evigt. Ifølge institutleder og psykologiprofessor Bill Chopik tror mange fejlagtigt, at nøglen til det gode parforhold er at finde en matchende personlighed, og det er altså denne myte, der nu måske skal aflives: 

“Vi bruger meget energi på at lede efter en partner, der ligner os selv. Men faktisk viser vores undersøgelse, at det ikke nødvendigvis er det, som gør os lykkelige. I stedet skal vi spørge os selv, om personen er et godt menneske? Er de meget neurotiske? Svaret på de spørgsmål er mere betydende for, om man får et sundt parforhold, frem for om to mennesker begge er samme personlighedstype,” siger han til universitetets egen avis MSU Today

Undersøgelsen involverer mere end 2500 heteroseksuelle par, der gennemsnitligt har været sammen i 20 år. Forskningsstudiet tog udgangspunkt i, at to personer med samme personlighedstype – udadvendt eller indadvendt – passer bedst sammen. Dette mener studiet at have modbevist. 

Derimod peger Bill Chopiks studie på, at partnerens grad af empati, villighed til at arbejde for forholdet samt tålmodighed til at lytte til den anden – og dermed undgå store konflikter – alle er udslagsgivende for, hvor glad man er for sit forhold. Dertil kommer en ekstra faktor, nemlig hvor ‘neurotisk’ eller ængstelig, man er – dvs. at forholdet er bedre, hvis begge parter er emotionelt stabile og ikke reagerer følelsesmæssigt impulsivt. 

Kvinder vælger økonomi – mænd fertilitet 

Men nogle ting ændrer sig aldrig, uanset hvor sød man er. Der er selvfølgelig også andre ting på spil i jagten på den eneste ene – således viste et andet psykologistudie fra 2018 i tidsskriftet ‘Evolution and Human Behavior’, at kvinder i langt højere grad end mænd er tilbøjelige til at koble økonomisk velstand sammen med fysisk tiltrækning.

I studiet kombinerede forskerne billeder af kroppe med information om indkomst, og det viste sig, at kvinderne er op mod 1000 gange mere følsomme overfor indkomstniveau end mænd i forhold til, hvor fysisk attraktiv personen fremstår. Graden af fysisk tiltrækning blev hverken påvirket af personens BMI eller alder. Det skyldes ifølge forskerne et evolutionært træk, hvor kvinder ubevidst leder efter nogle, der kan ‘investere’ i dem og dermed deres afkom, mens mænd søger ungdom og fertilitet fremfor f.eks. velstand. 

Og hvis du synes, det lyder lidt firkantet, så husk: fysisk tiltrækning giver dig måske et engangsknald, men hvis du vil være lykkelig, så gå efter de søde! 

Footer graphics