Foto: PR/ Cecil Beaton

Ukendte breve fra Blixen til hendes store kærlighed kommer på auktion

Nu kan man få fingrene i en række personlige breve, som den berømte forfatter i sin tid skrev til sin mor og Denys Finch Hatton.

Karen Blixens liv hører indiskutabelt til de fascinerende af slagsen. Men selvom det er rigt beskrevet og behandlet i både film og litteraturhistorien, bliver hun på en eller anden måde ved med at være et enigma.

Nu bliver det muligt for omverdenen at få et lidt større indblik i hendes indre liv.

En række originale breve skrevet i perioden mellem 1918 og 1929 kommer nemlig på netauktion hos Bruun Rasmussen 15. december. Brevene, der er hidtil ukendte for omverdenen, er oprindeligt skrevet til Blixens mor, Denys Finch Hatton og til litteraten Viggo Kjær Petersen.

Altså, til dels, regulære kærlighedsbreve.

Det er velkendt, at den engelske aristokrat og storvildtjæger Denys Finch Hatton var Karen Blixens helt store og fortabte kærlighed, som først fik plads til at udfolde sig, da Blixen, der var gift med sin svenske halvfætter Bror von Blixen-Finecke, blev skilt i 1925.

Mange af Blixens breve er tidligere udkommet i bogform, men disse personlige breve, som kommer fra Viggo Kjær Petersens efterkommere, har ikke været fremme tidligere.

I et brev skrevet i Kenya i 1929 kan det imidlertid aflæses, at der også har været kurrer på tråden i deres ellers stærke relation.

“Kære Denys. Jeg håber ikke at du har noget imod, at jeg skriver der her brev; det er måske dumt, men jeg har lyst til at skrive det,” indleder Blixen bemeldte brev.

Brevet kan erhverves sammen med et meget kærligt brev, Finch Hatton skrev i 1926 til Blixen, hvori han blandt andet fortæller, at han har en grammofon, som i dag står på Karen Blixen Museet i den grønne stue på Rungstedlund, med til hende.

”Jeg medbringer dig en grammofon, der lyder helt lige som et klaver. Det er den første, jeg har hørt, der lyder sådan. Jeg har nogle enkelte gode plader, som jeg håber, du kan lide.” Denys Finch Hatton, Mombasa.

Brevet til moderen kommer sammen med et fotografi af de to og er vurderet til 8.000-10.000 kr

“Et ualmindeligt elskvaerdig menneske”

På auktionen udbydes også et langt brev, som Karen Blixen skrev til sin mor, Ingeborg Dinesen, fra Nairobi. Her beretter hun om sit første møde med Denys Finch Hatton, som fandt sted 1918, mens hun endnu var gift med Bror Blixen:

”Han (Finch Hatton, red.) er et ualmindeligt elskvaerdigt og begavet menneske, og den Slags Englaendere har et uendeligt behageligt Vaesen (…).”

Brevene, der kommer under hammeren i to auktioner, er vurderet til omkring 10.000 kroner og kører indtil den 15. december kl. 18.50.

Footer graphics